Skip to content
Politică

UPDATE Cioloș, la dezbaterea privind noua Strategie Anticorupție: „Vă amintiți de acest slogan…”

" "

UPDATE 11:16

Corupția, coroborată cu indiferența, poate să ucidă literalmente, a declarat premierul Dacian Cioloș, marți, în deschiderea dezbaterii publice privind noua Strategie Națională Anticorupție.

" "
" "

„Corupția ucide! Vă amintiți de acest slogan, în urmă doar cu câteva luni, și iată că vedem astăzi, în multe situații — corupția coroborată cu indiferența — și e important să subliniem acest lucru — poate să ucidă literalmente, am văzut cazuri în sănătate, și poate să ucidă social prin alienare, atunci când aceste ingrediente — corupția și indiferența — le întâlnim în educație (…). Ca să dau doar două exemple din două domenii în care există un sentiment clar în societate că avem nevoie de reformă, dar avem impresia că această reformă trebuie să vină doar din partea statului sau a Guvernului”, a spus premierul Cioloș, la dezbaterea organizată la Palatul Victoria.

Acesta a precizat că atât în sănătate, cât și în educație trebuie luate măsuri politice, dar este nevoie și de o schimbare de atitudine.

„Pot să vă asigur că în ambele domenii — și în sănătate și în educație — trebuie luate măsuri politice sau guvernamentale ferme, dar în ambele domenii, fără o schimbare de atitudine din partea noastră, ca beneficiari ai serviciilor publice din sănătate și din educație, nu o să reușim să eliminăm nici corupția și mai ales indiferența”, a afirmat Cioloș, potrivit agerpres.ro.

Totodată, premierul a subliniat, într-o postare pe Facebook, că o țară fără corupție este una „sănătoasă” și că Executivul va pune bazele unui alt fel de a guverna.

„Independența justiției și continuarea luptei împotriva corupției sunt priorități la care acest guvern s-a angajat fără rezerve. „Corupția ucide”: vă asigur că nu am uitat aceste cuvinte, vă asigur că acest guvern și le asumă. Prin tot ceea ce facem, punem bazele unui alt fel de a guverna: în interesul public, transparent, cu onestitate, cu modestie și cu respect față de oameni. O țară fără corupție este o țară sănătoasă. Pentru a ajunge acolo, fiecare dintre noi are nevoie să cunoască, să înțeleagă și să-și asume integritatea. De la ‘atenția’ de la ghișeu, la banii strecurați în buzunarul medicului, până la corupția din marile proiecte de infrastructură – fiecare act de corupție slăbește statul român, ne îndepărtează de o societate sănătoasă. Știu că noi, românii, suntem oameni de bună credință. Știu că principiile integrității se pot învăța: de aceea, prevenția și educația anticorupție sunt esența acestei strategii lansate azi de Ministerul Justiției. Este un drum pe care instituțiile publice, mediul de afaceri, societatea civilă trebuie să îl urmeze împreună. Schimbarea începe cu fiecare dintre noi”, a scris Cioloș, pe Facebook.

——–

Premierul Dacian Cioloş va deschide dezbaterea publică privind noua Strategie Naţională Anticorupţie, organizată de Ministerul Justiţiei şi Cancelaria Prim-Ministrului, marţi, la Palatul Victoria.

Potrivit unui comunicat al Guvernului la dezbaterea „Noua Strategie Naţională Anticorupţie – integritate, transparenţă, educaţie” vor participa ministrul Justiţiei, Raluca Prună, viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, şi ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, alături de reprezentanţi ai altor instituţii guvernamentale.

Sunt invitaţi şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai societăţii civile, se mai arată în comunicatul citat, potrivit agerpres.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *