Skip to content
Politică

UPDATE Cioloș și-a anunțat oficial demisia, acuzând lipsa de susținere din Biroul Național: Am considerat firesc şi de bun-simţ

Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 18.10

Într-o conferinţă de presă, Dacian Cioloş şi-a anunţat oficial demisia din funcţia de preşedinte al USR.

 

Mi-am anunţat astăzi colegii că am decis să demisionez din funcţia de preşedinte al USR, după ce Biroul Naţional a respins planul de revitalizare pe care l-am prezentat şi pentru care am cerut aprobare. (…) Atâta vreme cât nu am avut în Biroul Naţional susţinere pentru acest plan am considerat firesc şi de bun simţ să îmi prezint demisia, pentru că sensul pentru care am candidat la preşedinţia partidului a fost să contribui la modernizarea partidului. Credinţa mea e că USR e în continuare o alternativă politică pe scena politică din România, o alternativă la extremism„, a afirmat el.

El a precizat că va rămâne membru al USR. „Rămân în continuare în partid, un membru de partid şi voi căuta în continuare cu ceilalţi colegi care cred că acest parti pentru a avea un viiror (…) are nevoie de împrospătare, are nevoie de reconectare la societate şi are nevoie de curajul de a-şi recunoaşte limitele pe care trebuie să le depăşeească în perioada următoare. Preşedinte interimar va rămâne Cătălin Drulă până când conducerea USR va decide că organizeze alegeri pentru un nou preşedinte. Cred că ar fi important să înceapă o dezbatere în partid, nu cred că business as usual e în continuare o soluţie pentru USR. Cred că ar trebui începută o dezbatere şi cu privire la modificarea statului„, a spus Cioloş.

Acesta i-a îndemnat le membri „să nu plece din partid, să continue să se bată pentru ca acest partid să se modernizeze”. Cioloş consideră că să se modifice statutul e esenţial pentru partid. „Şi statutul, şi structurile de conducere ale partidului să fie adaptate vremurilor. USR trebuie să fie adaptat vremurilor pe care le trăim„, a afirmat el.

Cred că dialogul intern care ţine viu un partid, această nelinişte interioară dacă e bine canalizată poate produce cea ce aşteptaţi, un partid care să se bată petnru modernizarea ţării. USR are în faţă o perioadă în care să tragă şi învăţămintele participării la guvernare, ce s-a întâmplat în criza politică de la finalul anului trecut şi să ofere o nouă platformă pentru ceea ce se va întâmpla în 2024″, a adăugat Cioloş.

Întrebat dacă va mai candida la Congresul USR pe viitor, el a afirmat: „Nu, nu mai candidez la funcţia de preşedinte. Nu are niciun sens„. „Nu puterile mi-au lipsit, ci încrederea că putem colabora împreună. În USR un om nu va reuşi să concentreze puterea. Fără încrederea sinceră va fi greu să reuşim. Când ai în Biroul Naţional un vot de 14 la 11 e o falie care e greu de depăşit”, a punctat el.

Întrebat dacă există riscul unei fisuri în partid, Cioloş a declarat: „Eu sper să nu existe. Am transmis colegilor mesajul că voi rămâne în partid şi că avem multe de făcut în partid. Sper să existe reciprocitate. (…) Pe mine nu mă face funcţia„.

UPDATE 16:32

E oficial! Cătălin Drulă va asigura conducerea interimară a USR, după ce Dacian Cioloş şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte. Anunțul a fost făcut, luni, de purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Moşteanu.

„Tocmai s-a încheiat o şedinţă scurtă de Birou Naţional. Dacian Cioloş va face declaraţii la ora 18,00, va detalia această decizie a dânsului. Cătălin Drulă preia interimar – vicepreşedintele cu cel mai mare număr de voturi de la congres. E un moment complicat, dificil pentru partid şi îmi pare rău că s-a ajuns aici atât de repede după Congresul de anul trecut şi alegerea preşedintelui. Am încredere în înţelepciunea colegilor mei. E important în momentele acestea să rămânem uniţi. Partidul are încă multe de spus”, a precizat el pentru Antena 3.

Purtătorul de cuvânt al USR a menţionat că Dacian Cioloş va rămâne în partid.

„Dacian Cioloş rămâne în partid. A făcut foarte multe pentru politica din România, pentru politica europeană şi va face multe în continuare, cu siguranţă. (…) Dacian Cioloş ne-a confirmat acest lucru, că va depune eforturi pentru a ţine partidul unit şi am încredere în acest lucru. (…) Dacian Cioloş şi-a depus mandatul de preşedinte. Chiar a spus că rămâne în partid şi că face apel către colegi să rămânem uniţi”, a spus reprezentantul USR.

Moşteanu a mai declarat că nu se cunoaşte deocamdată data următorului congres, pentru alegerea noului preşedinte.

Potrivit acestuia, propunerea făcută de Dacian Cioloş privind constituirea unor comisii din care să facă parte şi reprezentanţi ai societăţii civile nu era în concordanţă cu prevederile statutului actual.

„Nu au fost propuse nume şi nici măcar modul detaliat de constituire a acestor comisii. (…) Această propunere excede baza statutară după care funcţionează USR. În USR, deciziile sunt luate de organele statutare: Birou Naţional, Comitet Politic, Congres. Nu am respins nicio secundă consultarea cu societatea civilă şi specialiştii sectoriali (…), dar deciziile vor fi luate de forurile statutare. (…) Dacă formalizezi o astfel de comisie, din afara partidului, în momentul în care face nişte propuneri şi partidul le respinge, deja creează o mare problemă şi o mare animozitate”, a arătat el

UPDATE 16:22

Dacian Cioloş a transmis şi un mesaj către parlamentarii USR:

”Bună colegi. Din motivele pe care am avut ocazia să le expun în partid în aceste ultime zile, în urma votului de azi din BN asupra Programului meu ca preşedinte, am decis să-mi depun mandatul de preşedinte al USR. Intenţionez să rămân în continuare în partid şi să susţin, ca membru, lucrurile care cred că ar trebui făcute. Vă mulţumesc pentru felul în care am lucrat împreună, vă urez mult succes şi să ne vedem cu bine. Îi urez mult succes lui Cătălin Drulă pentru interimatul pe care-l va prelua. Dacă credeţi că vreodată vă pot ajuta cu ceva, sunt alături de voi”.

—————————

Cutremur în USR! Dacian Cioloș și-a dat demisia din funcția de președinte al formațiunii politice. Dacian Cioloș a făcut anunțul într-o a doua ședință a Biroului Național al USR, convocată luni, de la ora 15.30. Președinte interimar va fi Cătălin Drulă, au precizat surse politice.

Cioloș urmează să susțină o conferință de presă de la ora 18.00.

Amintim că programul politic propus de preşedintele USR, Dacian Cioloş, membrilor conducerii partidului, a fost respins la vot, luni, cu 14 voturi ”împotrivă” şi 11 ”pentru”.

Context

Liderul USR Dacian Cioloş a afirmat de mai multe ori, în şedinţa de joia trecută, în care şi-a prezentat programul politic, că, în cazul în care programul nu e aprobat, îşi depune mandatul, invocând inclusiv cuvântul ”demisie”, potrivit unor înregistrări din cadrul reuniunii interne.

Aceasta deşi Cioloş a declarat vineri că nu pleacă din partid, calificând drept ”complet false” informaţiile pe această temă, precum şi pe cele potrivit cărora ar fi făcut referire la posibilitatea unei separări a grupurilor parlamentare USR, invocând revenirea la PLUS.

Transcrirea declaraţiilor lui Dacian Cioloş privind depunerea mandatului sau varianta demisiei:

– „Într-adevăr, nu există în statut nicăieri, nici că se votează, nici că nu se votează. Şi de asta v-am explicat de la început că, în situaţia în care sunt eu acuma şi suntem noi acuma, cu un preşedinte cu legitimitatea votului membrilor şi un Birou Naţional cu o majoritate, eu nici nu am pus aici foarte multe detalii – că mă întreba şi Radu că de ce aia şi nu ailaltă – sunt câteva lucruri care pentru mine sunt importante ca eu să pot să-mi duc la îndeplinire mandatul cu care am fost ales, că am făcut în campanie, am spus nişte lucruri. Şi evident că Biroul Naţional nu e obligat nicăieri, de statut, să accepte ce zice preşedintele, că nu e preşedintele Biroului Naţional, e al partidului.

Biroul Naţional are o autoritate cumva de sine stătătoare, dată de statut. Şi tocmai de asta am propus programul ăsta care, încă o dată, nu intră în detalii şi nu include şi obiective pe care voi, ca membri ai Biroului Naţional le aveţi, că aţi candidat cu o platformă şi fiecare dintre noi am candidat cu platforme pe care căutăm să le promovăm şi nu le-am luat alea să le includ, că alea sunt ale voastre.

Deci eu voi propune – evident, puteţi şi să nu o votaţi, rezultatul e acelaşi pentru mine – dacă nu trece programul ăsta şi aveţi, încă o dată, tot dreptul şi legitimitatea să-l respingeţi, că aşa e în democraţie, doar că eu îmi asume consecinţele şi îmi depun mandatul. Deci eu pun programul ăsta cu mandatul pe masă şi vă rog să nu o luaţi ca pe o ameninţare, o presiune, e pur şi simplu… eu nu pot să spun altceva dacă ştiu că nu pot să fac lucrurile respective şi ca să le fac am nevoie de sprijinul BN-ului care poate să mi-l dea sau nu.

Am zis la început că nu am intrat în detalii foarte multe (…) pentru că măsurile astea, ca să fie puse în aplicare, vor presupune apoi şi propuneri mai precise care vor veni în BN, pe care să le discutăm şi să le aprobăm. Însă eu am nevoie acuma de un acord, accept prin vot din partea BN-ului pe programul ăsta, ca să continui. Dacă nu îl am, înseamnă că agendele noastre nu sunt compatibile aproape deloc, sau pe lucrurile care pentru mine sunt esenţiale, şi atunci eu îmi depun mandatul.

Deci da, luni, dacă programul ăsta nu e votat – că voi puteţi să ziceţi: dom-le, nu vrem să îl votăm, că nu scrie în statut, eu nu pot să vă oblig, că dacă nu facem cvorum nu avem şedinţă de BN, sau şi dacă facem cvorum şi voi nu vreţi să îl votaţi, nu pot să vă oblig, sau la fel, dacă votaţi împotrivă – doar că atuncea eu îmi asum consecinţele şi îmi prezint demisia şi trebuie un alt preşedinte care să poată să-şi pună în aplicare programul, probabil ales pe un alt program”, le-a transmis Cioloş colegilor din USR, potrivit înregistrărilor obţinute de News.ro.

– ”Deci da, ca să fie lucrurile mai clare, da, e o propunere pe care o fac, pentru sunt circumstanţele astea în care ne aflăm acuma şi eu, ca preşedinte, vă solicit votul pe programul ăsta, unde sigur că pot să fie ajustări dacă ne punem de acord, dar nu e intenţia mea să negociez acuma substanţa, pentru că sunt elemente cu care am candidat şi dacă nu mi le pot pune în aplicare atunci nu are rost să rămân ca preşedinte”, le-a transmis Dacian Cioloş colegilor săi din USR.”, a declarat Dacian Cioloş în şedinţă.

– „Dacă programul e respins – sigur, una e să discutăm anumite amendamente, dar eu, ca preşedinte am câştigat mandatul prin votul membrilor, promiţându-le că fac nişte lucruri şi pot să fac lucrurile alea cu susţinerea BN-ului, BN-ului trebuie să îi prezint un program care să mi-l accepte – dacă programul ăsta e respins luni, deci dacă eu nu am o susţinere în BN pentru programul ăsta, atuncea iau în considerare inclusiv să-mi depun mandatul, că nu are rost să-i mint pe oameni şi să spun că voi face nişte lucruri când eu nu am pârghiile să le fac”, a mai afirmat Cioloş.

– ”Să văd dacă pot să pun în aplicare viziunea şi dacă nu, evident, îmi depun mandatul, că nu are rost să-i mint pe oameni”, afirmă liderul USR într-un alt moment al şedinţei.

Biroul Naţional al USR a votat, duminică, în unanimitate pentru desecretizarea şedinţei, potrivit unor surse politice participante la şedinţă. Anterior, pe unul dintre grupurile interne, preşedintele USR, Dacian Cioloş, le-a transmis colegilor că a afirmat în şedinţa de joi ceea ce va spune şi luni: dacă măsurile propuse de el nu vor fi votate, va renunţa la funcţia de preşedinte. ”Voi continua ca membru”, a transmis Cioloş.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *