Skip to content
Politică

UPDATE Cîțu: „Toate scenariile sunt pe masă!”/ Strategia PNL înainte de moțiune: liberalii care vor vota moțiunea de cenzură vor fi excluși din partid

Inquam Photos/Octav Ganea

UPDATE 12:53

Premierul Florin Cîțu a spus luni, într-o conferință de presă, că parlamentarii PNL vor participa mâine la ședința în care se votează moțiunea de cenzură, dar nu vor vota.

Parlamentarii PNL vor participa la moţiuena de mâine dar nu vor vota. Aceasta e decizia luată azi în BEx. Celelalte discuţii au fost politice referitoare la strategia noastră în perioada următoare. PNL va avea întotdeauna o propunere de premier. Va fi o decizie a Biroului Politic. Consiliul Naţional a luat decizii şi ştiţi că preşedintele partidului este propunerea de premier. (…) Avem nişte partide iresponsabile care aruncă România în haos. Eu vă spun că PNL va fi întotdeauna responsabil, toate scenariile sunt pe masă, mai puţin o colaborare a PNL cu USR. Nominalizarea e decizia domnului preşedinte Klaus Iohannis”, a afirmat Florin Cîţu, la finalul şedinţei BEx al PNL de luni.

Chestionat dacă admite că va trece moţiunea de cenzură, care va fi planul şi dacă va fi o altă propunere de premier, Cîţu a răspuns: „De mâine, dacă trece această moţiune, toate scenariile sunt pe masă. Mă viu uita către această nouă coaliţie condusă de PSD-USR-AUR dacă au plan. Eu sper că nu vor doar să dea jos Guvernul şi să se uite cum rămâne ţara în haos. Dar repet după moţiunea de mâine toată sunt valabile. Eu cred că va fi o propunere a PSD susţinută de USR si AUR”.

El a mai spus că nu crede că există vreun parlamentar liberal care să voteze o moţiune, însă dacă se va întâmpla acest lucru, atunci vor fi decizii şi discuţii în BPN al PNL referitor la o posibilă excludere din partid.

Întrebat dacă are emoţii cu privire la moţiunea de cenzură, premierul a replicat: „Emoţiile nu trebuie să le am eu. Ar trebui să se gândească cei din coaliţia iresponsabilă. Românii ar trebui să fie speriaţi că, din păcate, aceşti oameni vor să lase România fără Guvern într-o perioadă în care e nevoie de luare de decizii. Am citit moţiunea de cenzură. PSD spune aşa – incompetent ministrul Sănătăţii, incompetent ministrul Investiţiilor, incompetent ministrul Economiei. Dar mâine vine USR şi spune ca PSD da, ministrul Economiei incompetent, ministrul Economiei incompetent. Deci, cei de la USR-PLUS vor vota împotriva lor, pentru că au deţinut aceste portofolii. Drulă va veni mâine şi va vota împotriva lui Drulă. Mie asta îmi arată că am fost foarte indulgent şi trebuia să îi dau afară mai repede, dacă ei spun că n-au fost buni la guvernare. Repet, orice scenariu după ziua de mâine este pe masă”.

——————————

Liberalii care vor vota moțiunea de cenzură vor fi excluși din partid. Este una dintre deciziile luate luni de liberali, la ședința Biroului Politic, au precizat surse liberale pentru PS News. Astfel, parlamentarii PNl vor sta în bănci şi nu îşi vor exprima votul.

Negocierile premierului Cîțu cu fiecare parlamentar în parte sau și pe grupuri, cu oameni din PSD, grupări din USRPLUS și chiar cu cei de la AUR, pentru ca moțiunea de cenzură să nu treacă la vot, nu arată prea bine pentru liberali. Șansele ca moțiunea de cenzură să nu treacă marți la vot sunt aproape de 20%, au precizat surse liberale pentru PS News.

DETALII AICI: PNL pregătește „premierul de sacrificiu”. Cum arată ultimele calcule ale liberalilor

Marţi, în plenul comun al Parlamentului, se va vota moţiunea de cenzură depusă de PSD, intitulată ”Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!”, semnată de 157 de parlamentari social-democraţi. Senatorii şi deputaţii de la USR-PLUS şi cei de la AUR au declarat în repetate rânduri că vor vota moţiunea PSD.

Florin Cîţu se confruntă, astfel, cu o largă majoritate care doreşte schimbarea Guvernului, formată din PSD, USR-PLUS, AUR, cărora ar putea să li se alăture şi o parte din parlamentarii care l-au susţinut pe Ludovic Orban la Congresul din 25 septembrie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *