Skip to content
Politică

UPDATE Comisia Iordache: modificări la Codul Penal ce ar putea încinge spiritele

dcnews.ro

UPDATE 14:05

Comisia parlamentară condusă de către Florin Iordache a adoptat în urmă cu puțin timp mai multe modificări la Codul Penal ce ar putea încinge spiritele.

Majoritatea PSD-ALDE-UDMR din Comisia specială a votat o modificare la Codul penal potrivit căreia acoperirea integrală a prejudiciului material cauzat, în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, să constituie circumstanță atenuantă, dacă făptuitorul nu a mai beneficiat de această circumstanță în ultimii cinci ani dinaintea comiterii faptei, informează Digi24.

Aceeași comisie a adoptat un amendament propus de deputatul UDMR Marton Arpad (la art. 96 alin. 4), potrivit căruia revocarea suspendării executării pedepsei să se poată face doar „dacă pe parcursul termenului de supraveghere cel condamnat a săvârşit o nouă infracţiune, cu intenție descoperită până la împlinirea termenului şi pentru care s-a pronunţat o condamnare la pedeapsa închisorii mai mare de un an, chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei”.

Totodată, Comisia Iordache a aprobat, prin votul majorității PSD-ALDE-UDMR, condiții mai puțin restrictive pentru eliberarea condiționată. Astfel, în cazul pedepselor de până la 10 ani, eliberarea condiționată ar urma să se facă după executarea a jumătate din pedeapsă, în loc de două treimi, cum prevede acum Codul Penal.

La propunerea unei părți din CSM, Comisia specială a decis modificarea articolului din Codul penal referitor la Confiscarea extinsă, astfel încât aceasta să nu se poată aplica în cazul infracțiunilor de spălare a banilor și de constituirea unui grup infracțional organizat.

Prin votul majorității, la articolul din Codul penal referitor la confiscarea extinsă, Comisia Iordache a adăugat un alineat nou, potrivit căruia „decizia instanţei trebuie să se bazeze pe probe certe, dincolo de orice îndoială, din care să rezulte implicarea persoanei condamnate în activităţile infracţionale producătoare de bunuri şi bani”.

Totodată, Comisia Iordache a hotărât amendarea alin. 3 art. 112 indice 1, în sensul ca bunurile transferate de persoana condamnată către un membru al familiei să poată fi confiscate doar „dacă acesta a cunoscut că scopul transferului este evitarea confiscării sau unei persoane juridice asupra căreia persoana condamnată deţine controlul”.

Nu în ultimul rând, de asemenea prin votul majorității la putere, Comisia Iordache a micșorat termenele de prescripție.

Astfel, pentru infracţiuni pentru care pedeapsa închisorii este mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani, termenul de prescripţie a răspunderii penale scade de la 10 la 8 ani.

Pentru infracțiuni cu pedepse de peste 5 ani dar până în 10 ani, termenul de prescripție se reduce de la 8 ani la 5 ani.

Pentru infracțiuni cu pedepse de peste un an dar mai mici de 5 ani, termenul de prescripție se reduce de la 5 ani la 3 ani.

Pentru infracțiuni cu pedepse de până într-un an de închisoare sau amendă, termenul de prescripție nu mai este prevăzut de Codul penal. Pe forma în vigoare, era de 3 ani.

————————–

Comisia specială parlamentară condusă de deputatul Partidului Social Democrat (PSD) Florin Iordache, dezbate și votează joi modificările Codului Penal.

Dezbaterea în privința acestor modificări a fost amânată în mai multe rânduri, cel mai așteptat articol fiind cel privind abuzul în serviciu, informează HotNews.ro.

Iordache a susținut de mai multe ori că susține redefinirea infracțiunii de abuz în serviciu, însă nu impunerea unui prag valoric pentru prejudiciu.

Ședința a fost programată pentru ora 10, însă a început la ora 10:24.

Ministrul Justiției ar fi propus ca prag minim pentru abuzul în serviciu să fie salariul minim pe economie, adică 1900 de lei brut. Deputatul USR Stelian Ion a salutat această propunere a ministrului Justiției.

„Vreau doar să salut faptul că ministrul Justiției a găsit acel prag minim la abuzul în serviciu, și anume salariul minim pe economie.” (1900 lei brut)”, a spus Stelian Ion.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *