Skip to content
Politică

UPDATE Consiliul Fiscal, sindicatele și patronatele RESPING modificările la Codul Fiscal

ziuaconstanta.ro

UPDATE 16:25

Nu doar sindicatele și patronatele, ci și Consiliul Fiscal respinge modificările propuse de către Executiv în ceea ce privește Codul Fiscal.

„Analizat în izolare, impactul pachetului de modificări fiscale implică o pierdere de circa 5,2 miliarde de lei, în timp ce o evaluare a măsurilor de compensare identificate în Nota de fundamentare nu indică acoperirea în întregime a acesteia”, se arată în analiza realizată de Consiliul Fiscal, unul dintre organismele care trebuie să dea un aviz consultativ pe acest tip de proiecte avansate de către Executiv, transmite Digi24.ro.

Avizul CF (disponibil AICI) a fost dat publicităţii vineri şi este negativ: „Consiliul fiscal avizează negativ propunerea de modificarea a Codului fiscal, neputând certifica, în lipsa unei construcții bugetare complete, faptul că țintele bugetare anuale și pe termen mediu asumate prin Strategia Fiscal-Bugetara 2017-2019 nu vor fi depășite, în condițiile în care acestea din urmă sunt oricum incompatibile cu regulile fiscale interne și cu tratatele europene”.

Iată câteva dintre principalele probleme identificate de către instituția condusă de către Ionuț Dumitru:

„- Modificările propuse ale Codului fiscal ar genera în 2018 o pierdere de venituri la nivelul bugetului consolidat de 5,2 miliarde lei (0,6% din PIB) comparativ cu scenariul de bază;

Este dificil de făcut ex-ante o evaluare a eventualului plus de venituri pe care l-ar genera plata defalcată a TVA. Plusul de venituri bugetarepe care l-ar aduce prevederile OUG nr. 60/2017, conform Notei de fundamentare a acesteia, este deja destinat acoperirii creșterii prestațiilor sociale destinate persoanelor adulte cu handicap și familiilor copiilor cu handicap, cu un efect net relevant exclusiv la nivelul anului 2018 (158 milioane de lei) în condițiile în care unele dintre majorările de prestații survin la jumătatea anului 2018;

O eventuală limitare a transferurilor către pilonul II la 3,75 pp din contribuția de asigurări sociale (comparativ cu ipoteza din scenariul de bază a unui nivel efectiv de 5,85 pp în 2018) ar avea însă un impact major la nivelul pierderii de venituri calculate aferente măsurilor de modificare a Codului fiscal (generând circa 4,1 miliarde venituri suplimentare), având desigur un cost asociat pe termen lung prin diminuarea substanțială a sumelor acumulate în conturile de pensii administrate privat concomitent cu creșterea obligațiilor de plată viitoare ale sistemului public de pensii (pilonul I) prin creșterea cotei de participare la pilonul I de la un nivel de 77,6% (care ar corespunde unei cote de transfer de 6% raportate la nivelul actual al CAS de 26,3%) la 85% (ce corespunde unei cote de transfer de 3,75% raportate la nivelul propus al CAS de 25%). Măsurile mai sus menționate lasă însă neacoperit un minus de circa 800 de milioane de lei la nivelul veniturilor bugetului consolidat”.

——————————

UPDATE 14:18

Şedinţa extraordinară a Guvernului pentru adoptarea noilor prevederi fiscale programată pentru vineri la ora 14.00 a fost amânată pentru luni, informează Pro TV.

———————

Sindicatele și patronatele RESPING modificările propuse de către Guvernul României la Codul Fiscal.

Mai precis, Consiliul Economic şi Social – din care fac parte sindicatele, patronatele şi societatea civilă – a dat aviz negativ modificărilor propuse de Guvern privind Codul Fiscal.

Votul a fost unul covârşitor, a declarat pentru Antena 3 unul dintre membrii Consiliului, Dumitru Coarnă. Chiar şi aşa, avizul CES este doar unul consultativ.

„Aviz negativ cu vot masiv în cele trei părți. C.E.S are 45 de membri: 15 de la Sindicate, 15 de la Patronate și 15 din Societatea Civilă. Votul acesta contează, chiar dacă este consultativ”, a afirmat Coarnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *