Skip to content
Politică

UPDATE Corlăţean, dezvăluiri de ultimă oră privind numirea lui Kovesi în fruntea DNA

timisoaraonline.ro

UPDATE 19:38

Fostul președinte al României Traian Băsescu a vorbit la Digi24 despre afirmațiile făcute de fostul ministru al Justiției, Titus Corlățean. Politicianul a spus că ambasadorii SUA și Olandei au făcut presiuni asupra sa pentru numirea lui Koveși la DNA. Președintele PMP crede că dacă diplomații străini ar fi intervenit, s-ar fi dus „la cei care-i simțeau mai slabi de îngeri”, iar concluzia acestuia este că fostul ministru Corlățean minte.

„Problema lui Corlățean în aceste afirmații este următoarea – la mine nu a îndrăznit niciodată vreun ambasador să vină, să-mi sugereze măcar, să sprijin un om (în acest caz, pe Kovesi) sau să sprijin vreo firmă. Evident că ambasadorii se duceau la cei care-i simțeau mai slabi de îngeri. La mine nu a îndrăznit nimeni să vină cu astfel de propuneri de persoane, sau propuneri legate de firme. Înțeleg că unul care era ministru spune că la el președintele a trimis prin intermediari. E o aberație.

Eu n-am discutat niciodată cu Corlățean despre desemnarea procurorilor. Am discutat strict cu Ponta când preluase portofoliul Justiției. Niciodată nu am discutat sau trimis vreun intermediar la Corlățean. Cred că, fiind unul care are o gaură în creier când e vorba de Băsescu, a simțit nevoia să pronunțe și numele meu. Concluzie: În ceea ce mă privește, Corlățean minte.

Propunerea (privind numirea lui Kovesi la DNA – n.r.) a făcut-o Ponta, nu Corlățean. Ce legătură avea una cu alta? Ponta deținea mandatul Justiției când s-a făcut propunerea. Eu așa îmi aduc aminte. Ponta a trimis propunerea CSM-ului și de la CSM a ajuns la mine”, a afirmat Băsescu.

—————————-

Fostul ministru al Justiţiei Titus Corlăţean a făcut, miercuri, după audierea sa în comisia SIPA, o serie de afirmații incendiare.

Mai exact, acesta a declarat că în timpul mandatului său au existat presiuni din partea ambasadorilor Olandei şi SUA pentru numirea într-o „funcţie de vârf” în sistemul judiciar, referindu-se la Laura Codruța Kovesi.

„Am confirmat faptul că au existat la acel moment demersuri, în sensul de presiuni, pentru ca cel care vă vorbeşte – eram ministrul Justiţiei la acel moment -, să facă o anumită nominalizare la o funcţie de conducere în cadrul Ministerului Public şi am beneficiat de vizita a doi sau trei ambasadori la sediul Ministerului Justiţiei. Evident că i-am primit, am stat de vorbă.

Cel puţin în două cazuri (…) nu am apreciat insistenţa şi modalitatea în care s-a făcut acel lobby. Pot înţelege dorinţa partenerilor ca sistemul judiciar din România să funcţioneze, dar acesta trebuie să funcţioneze de o manieră profesionistă şi independentă, în primul rând pentru interesul nostru al românilor şi al României, nu neapărat la presiunile unor ambasadori străini.

Nu am apreciat modul insistent al ambasadorului Olandei de la acel moment cu care am avut mai multe discuţii. Nu am apreciat insistenţa ambasadorului american, domnul Gittenstein de la acel moment, pentru a face o nominalizare despre care se ştie. Era vorba de nominalizarea doamnei Kovesi în funcţia de vârf şi am discutat profesional în primul rând, pentru că nu făceam politică cu domnia sa”, a afirmat Titus Corlăţean, potrivit Dcnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *