Skip to content
Politică

UPDATE Cozi imense la urnele de vot/Zi istorică pentru Franţa. Cetăţenii îşi aleg preşedintele

realitatea.ro

UPDATE 16:56

Francezii din strainatate merg în număr foarte mare la vot în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Hexagon. Le Figaro, informează că s-au format cozi foarte mari.

" "

De la Montreal la Tokyo, trecând prin Los Angeles, New York , Sydney sau Tokyo, 1,3 milioane de francezi înscrişi pe listele electorale consulare sunt chemaţi la urne.

La Montreal, unde a fost deschis un singur birou de vot pentru cei 57.429 de alegători înscrişi, s-au format cozi de peste doi kilometri, astfel că oamenii au aşteptat peste trei ore să voteze, potrivit hotnews.ro


 

UPDATE 12:50

Secţiile de vot s-au deschis în Franţa duminică, la ora locală 8.00 (9.00 ora României), pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Alegătorii vor alege al optulea preşedinte al Republicii a V-a, dintre candidatul de centru Emmanuel Macron şi candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen. Peste 50.000 de poliţişti, jandarmi şi militari au fost  mobilizaţi pentru a asigura securitatea în ziua scrutinului, dintre care 12.000 la Paris.

Candidata de extremă-dreapta la alegerile prezidenţiale din Franţa, Marine Le Pen, a votat duminică, în jurul orei locale 11.00 (12.00 ora României), la Henin-Beaumont (Pas de Calais, nordul ţării). Le Pen a venit  zâmbitoare și  a îmbrăţişat membri ai comisiei de supraveghere. Ea nu a făcut declaraţii. În cursul după-amiezii, ea va merge la Paris, unde va aştepta rezultatul votului.

Favoritul la alegerile prezidenţiale din Franţa, Emmanuel Macron, a votat în jurul orei locale 11.00 (12.00 ora României) la o secţie de vot din Touquet (Pas-de-Calais, nordul ţării). El a fost însoţie de soţia sa, Brigitte, potrivit news.ro

 


Zi crucială în Franţa. Astăzi, cetaţenii  îşi aleg preşedintele. Bătălia decisivă se dă între Emmanuel Macron şi Marine Le Pen.

Macron a strâns 23,8 la suta din voturi, cu doua procente şi jumatate mai mult decât Marine Le Pen, candidata Frontului National, în primul tur al alegerilor.

Pentru prima data în ultimii 60 de ani, în Franţa, nici măcar un candidat din partea partidelor tradiţionale nu reuşeşte să intre în turul doi. În cazul în care va câştiga cursa, Macron, acesta va deveni, la vârsta de 39 de ani, cel mai tânăr preşedinte al Franţei.

Cu doar două zile înainte de alegeri, Macron a fost ţinta unui atac masiv. Aproximativ 9 gb de documente ce ar fi compromițătoare pentru Emmanuel Macron au fost făcute publice pe Twitter, însă presa franceză nu le-a preluat deoarece Comisia Națională pentru campania prezidențială din Franța a intervenit.

Citeşte şi: Franţa este în fierbere. Ce conţin documentele din campania lui Macron

Preşedintele francez, Francois Hollande, a declarat, sâmbătă, că al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din ţara sa va aduce „o alegere europeană” şi a insistat că „francezii au numai de câştigat din rămânerea în Uniunea Europeană”, transmite AFP, citat de Cotidianul.ro

În competiţia care îi opune pe fostul ministru socialist – acum independent repoziţionat la centru – Emmanuel Macron şi pe lidera extremei drepte, Marine Le Pen, vom vedea dacă francezii „se tem de o ieşire din Uniunea Europeană„, consideră Hollande, făcând aluzie la programul politic al lui Marine Le Pen, din care aceasta din urmă tocmai a exclus ideea părăsirii zonei euro.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *