Skip to content
Politică

UPDATE Crește bilanțul atentatelor din Afganistan: zeci de morți

fa.rfi.fr
" "

UPDATE 18:27

Cel puţin 37 de persoane, dintre care 10 jurnalişti, şi-au pierdut viaţa luni în Afganistan într-o serie de atentate sângeroase la Kabul şi în sudul ţării, relatează AFP, preluată de Agerpres.

" "
" "

Un dublu atentat sinucigaş a lovit capitala afgană luni dimineaţa, fiind ucise cel puţin 25 de persoane, inclusiv fotograful şef al biroului AFP de la Kabul, Shah Marai. Alţi opt jurnalişti, care lucrau pentru diferite posturi de radio şi televiziune afgane, au fost de asemenea ucişi, în cea de-a doua deflagraţie survenită în mijlocul reporterilor.

Atacul de la Kabul a fost urmat de un alt atentat sinucigaş la Kandahar (sud), soldat cu moartea a 11 copii, şi de moartea prin împuşcare a unui reporter afgan al BBC în limba paştună la Khost, în sud-estul Afganistanului.

Dublul atentat de la Kabul a fost revendicat de către gruparea Stat Islamic, care i-a denunţat într-un comunicat ”pe apostaţii forţelor de securitate şi ai media”. Cele două explozii s-au soldat cu cel puţin 25 de morţi şi 49 de răniţi, potrivit Ministerului afgan de Interne.

Organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) şi Centrul jurnaliştilor din Afganistan (AJC) au înregistrat nouă jurnalişti ucişi la Kabul. ”Este vorba de cel mai sângeros atac (împotriva jurnaliştilor) de la căderea regimului talibanilor în decembrie 2001”, a subliniat RSF într-un comunicat.

La sfârşitul dimineţii, un nou atentat, comis cu o maşină-capcană de un kamikaze, a ucis 11 copii, care se strânseseră în jurul unui convoi militar al NATO, în apropiere de aeroportul militar din Kandahar, în sud, a indicat purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei, Said Aziz Ahmad Azizi. Un număr de 16 persoane, inclusiv opt militari români şi doi poliţişti afgani, au fost rănite în atentat, care nu a fost revendicat.

———————————————

UPDATE 12:55

Bilanțul morților este cutremurător: 21 de persoane și-au pierdut viața în urma dublului atentat. Printre victime se numără și un fotograf al agenţiei France Presse, Shah Marai.

În plus, atacul a fost revendicat de către ISIS. Filiala locală a Statului Islamic, cunoscută drept Provicincia Khorasan, a postat un comunicat pe propriul site, dezvăluind că doi dintre ”martirii” săi s-au detonat luni dimineața într-un dublu atac care țintea sediile serviciilor secrete afgane din Kabul, conform Evz.ro.

———————————–

Săptămâna a început tragic, după ce un dublu atentat – comis în capitala Afghanistanului, Kabul – a luat viața a șapte oameni și a răniți alți douăzeci.

Mai mulți jurnaliști s-au aflat printre victimele cele de-a doua explozii, care s-a produs la puțin timp după prima. Reprezentantul poliției afghane spune că primul atentat a fost comis puțin după ora 8:00, de un bărbat pe o motocicletă, conform Agerpres.ro.

Talibanii din Afganistan au anunţat săptămâna trecută că încep ofensiva, la fel ca în fiecare primăvară. Pe 22 aprilie, o explozie la un centru de înregistrare a alegătorilor din vestul capitalei afgane s-a soldat cu 60 de morţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *