Skip to content
" "
Politică

UPDATE Criza românilor blocați pe aeroport s-a spart în capul unui diplomat

boingo.com

UPDATE 19:50

Redăm precizările Ministerului Afacerilor Externe, așa cum au fost trimise ele în urmă cu puțin timp către PSnews.ro:

" "

„În continuarea informațiilor transmise, cu privire la grupul de cetățeni români blocați pe aeroportul din Lisabona, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

În cursul dimineții zilei de 28 august 2017, o echipă din cadrul misiunii diplomatice de la Lisabona s-a deplasat din nou la aeroport, pentru a continua demersurile de asistență și sprijin a cetățenilor români.

Totodată, Ambasada României la Lisabona a continuat să întreprindă diligențe susținute pe lângă compania aeriană pentru îmbarcarea, în cel mai scurt timp, a tuturor cetățenilor români, având în vedere obligația contractuală a acesteia.

Astfel, majoritatea cetățenilor români s-au îmbarcat și revin în țară cu o cursă specială directă, operată de TAP Portugal, pe ruta Lisabona-București.

Restul cetățenilor români se vor întoarce în România tot în cursul zilei de astăzi cu alte curse, cu escală prin Viena, respectiv Munchen.  

Cetățenii români sunt asistați pe perioada tranzitului de consuli din cadrul Ambasadei Românei la Viena, respectiv al Consulatului General al României la Munchen”.

——————————-

UPDATE 19:31

Iată ce a scris prim-ministrul Mihai Tudose pe Facebook cu privire la rechemarea Oanei Dociu din postul de consul al României la Lisabona:

„Am luat legătura cu turiștii români blocați pe aeroportul din Lisabona, cu autoritățile guvernamentale din Portugalia și cu MAE și sper să rezolvăm situația în cel mai scurt timp posibil. Am primit promisiuni că, în intervalul 17:00 – 17:30, o aeronavă TAP, cu turiștii români, va decola din Lisabona. În caz contrar, avem pregătită o aeronavă TAROM să-i aducem acasă.

Nu în ultimul rând, am cerut revocarea consulului României la Lisabona pentru modul deficitar în care a gestionat situația. Rolul unui consul este să protejeze în statul de reședință interesele cetățenilor români și să acorde ajutor și asistență.

Ne pare rău pentru faptul că 100 de cetățeni români nu au avut parte de asistență corespunzătoare din partea statului român. Sper ca lucrurile să se rezolve cât mai repede, iar pe viitor, toți cei în măsură să prevină apariția unor astfel de situații neplăcute să își facă datoria așa cum trebuie”.

——————-

Problema blocării turiștilor români la Lisabona survenită în urma gestionării neprofesioniste a TAP Portugal a anulării zborului, stârnește reacția lui Mihai Tudose.

Surse oficiale au declarat pentru News.ro că premierul „o va rechema pe Alina-Oana Dociu din postul de consul la Lisabona”, în urma acestei situații.

Pe de altă parte, președintele ANAT, Alin Burcea, semnalează:

Două curse TAP Portugal Lisabona – Bucureşti şi retururile lor au fost anulate până acum şi compania nu a explicat motivele. Considerăm că este o crasă lipsă de respect faţă de agenţiile de turism cu care colaborează şi mai ales faţă de turiştii a căror întoarcere din vacanţă se întârzie. Nu avem nicio informare oficială despre ce se întâmplă, suntem în situaţia să nu ştim ce să le spunem turiştilor noştri care sună cerând explicaţii şi ajutor“

Potrivit sursei citate, ANAT va căuta soluţii pentru întoarcerea acasă a turiştilor şi va cere despăgubiri TAP Portugal pentru situaţia creată.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *