Skip to content
Societate

UPDATE Cum a votat, de fapt, țara noastră. România, ignorată în continuare de organizatorii Eurovision. Producător general al TVR: Este singura informație pe care o am!

captură Youtube

UPDATE 15:04

TVR a făcut publice componenţa juriului României pentru Eurovision şi notele acordate fiecărei ţări. Juriul României la Eurovision a fost format din: Sanda Ladoşi, Luminiţa Anghel, Ovi Jacobsen, Liviu Elekeş şi Mihai Pocorschi.

Punctajul acordat de juriul României concurenţilor din finala Eurovision 2022 a fost următorul: Moldova-12 puncte, Grecia-10 puncte, Polonia-8 puncte, Olanda-7 puncte, Azerbaidjan-6 puncte, Australia-5 puncte, Italia-4 puncte, Spania-3 puncte, Finlanda-2 puncte şi Lituania- un punct.

———————————————————

În exclusivitate pentru PS News, Ramona Săseanu (foto), producător general al TVR, a anunțat că România nu a primit nici la această oră o explicație detaliată din partea organizatorilor Eurovision, după ce rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Concret: juriul naţional al României acordase punctajul maxim, 12, Republicii Moldova, însă, din cauza unor pretinse nereguli la tiparul de vot, EBU a anulat voturile şi astfel cele 12 puncte ale României au fost acordate Ucrainei.

„România nu a primit absolut nimic până la acest moment. Nu am primit nicio explicație suplimentară cu privire la ce s-a întâmplat la finala Eurovision cu votul României. Nu am primit niciun răspuns la e-mail-urile noastre din seara respectivă, dar și ieri dimineața (n.r – duminică). Este singura informație pe care o am și pe care post să v-o dau”, a declarat Ramona Săseanu, în exclusivitate pentru PS News.


Ramona-Saseanu/ Sursa foto: Playtech.ro

Juriul României, eliminat din concursul Eurovision 2022

Juriile Eurovision 2022 din șase țări au fost eliminate din calculul notelor finale, organizatorul concursului – Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) – explicând într-un comunicat transmis sâmbătă noapte că după cea dea doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a concursului Eurovision 2022 au fost identificate anumite tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări.

Organizatorul Eurovision 2022 nu preciza despre ce țări este vorba, iar publicația de profil ESCXTRA a scris că cele șase țări ale căror jurii au fost eliminate sunt: Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino.

TVR a reacționat în acest scandal duminică după-amiază și a transmis că reprezentanții României au fost „surprinși” să constate că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Televiziunea Română preciza că juriul din România hotărâse să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei și acuză că nici jurații, nici reprezentanții TVR nu au fost anunțați de suspiciuni la adresa votului României, iar regulile ar fi fost schimbate în timpul jocului.

Conducerea TVR spune că într-un mesaj transmis reprezentanților țărilor participante, sâmbătă noapte, chiar în timpul anunțării rezultatelor votului juriilor naționale pentru finala Eurovision 2022 (în jurul orei 01.00), organizatorul concursului – Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) – a comunicat că:

“În analiza voturilor date de juriile naționale de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate (“irregular”) în rezultatele a șase țări. Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar)”.

În mesaj, România nu a fost nominalizată explicit pe lista celor șase țări, nici nu a primit, la încheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizează identificarea unor “modele de vot neregulate”, o comunicare oficială referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din România, precizează reprezentanții Televiziunii române.

Potrivit acestora, responsabilul desemnat de TVR să gestioneze comunicarea cu EBU pentru votul juriului național a sesizat neconcordanța între punctajele transmise în ziua precedentă, după show-ul pentru juriu, și notele pe care EBU, în timpul evenimentului, a anunțat că le va introduce în clasament ca fiind din partea juriului național.

Amintim că reprezentantul României la Eurovision 2022, WRS, s-a clasat pe locul 18 din cele 25 de poziții, cu un punctaj de numai 65 de voturi. Favorita acestei ediții a fost trupa ucraineană Kalush Orchestra, care a și câștigat Eurovision 2022. Pe locul al doilea s-a clasat Marea Britanie, reprezentată de Sam Ryder, un cântăreț de 31 de ani celebrul pe rețelele de socializare. El a interpretat piesa „Space Man”. Următorii clasați au fost reprezentanții Spaniei, Suediei și Serbiei.

Momentul în care Martin Osterdhal spune că juriul României a oferit punctajul maxim, 12 puncte, Ucrainei:

Prezentatoare TVR: Au sărit pur şi simplu peste noi ca şi când nu am fi existat

Totodată, prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele. Prezentatoarea TVR a publicat pe Instagram înregistrarea cu momentul „Bucharest is calling”, consternarea ei atunci când Televiziunii Române i-a fost refuzată de către EBU (European Broadcasting Union) transmiterea în direct şi anunţarea punctajului juriului pentru Eurovision 2022.

DETALII AICI: VIDEO Scandalul de la Eurovision se amplifică. Prezentatoare TVR: Au sărit pur şi simplu peste noi ca şi când nu am fi existat

Aceasta este o înregistrare în timp real după ce ne-a fost refuzată intrarea în transmisiunea principală Eurovision pe motive tehnice. Înregistrarea aceasta este de fapt dovada că acele motive tehnice nu au existat, au fost doar un pretext. Au sărit pur şi simplu peste noi ca şi cand nu am fi existat”, a scris Eda Marcus.

 

„Nu cred”, a spus Eda Marcus atunci când prezentatorul Mika a anunţat că televiziune din România are probleme tehnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *