UPDATE 8:22
Sebastian Ghiță a fost legitimat în noaptea de joi spre vineri de poliția sârbă în Belgrad. Fostul deputat era însoțit de fratele său, Alexandru Ghiță.
El a încercat să-și schimbe înfățișarea. În momentul capturării, Sebastian Ghiță purta barbă și era ras pe cap.
——————————————————————————————————————–
Fostul deputat Sebastian Aurelian Ghita a fost localizat si retinut, in cursul noptii de joi spre vineri, in Belgrad, informeaza un comunicat al Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR).
„In urma activitatilor investigative complexe si a informatiilor furnizate de Directia Operatiuni Speciale si Directia de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Romane, in cursul acestei nopti, in Belgrad, a fost localizat si retinut, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian.
Multumim reprezentantilor institutiilor de aplicare a legii din Serbia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Turcia, Muntenegru, Croatia, Austria, Italia si Franta, precum si partenerilor interni, pentru cooperarea in acest caz. Schimbul de date si informatii a avut loc prin CCPI, ENFAS si PNR”, scrie un comunicat la IGPR.
„In momentul depistarii, cel in cauza a prezentat pentru legitimare, documente false, care prezinta insemnele unui stat din U.E.”, mai precizeaza comunicatul.
Sebastian Ghita era sub control judiciar si avea interdictie de a parasi tara. Omul de afaceri urmeaza sa fie extradat.
Surse judiciare su declarat pentru News.ro ca a fost urmarit fratele lui Ghita, care initial s-a aflat la Istanbul, dupa care a plecat catre Serbia. Conform surselor citate, cand Ghita a fost prins erau impreuna. Omul de afaceri avea permis de conducere si buletin sloven si a fost dus la un birou de politie din Belgrad.
Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale, cel în care mai sunt acuzaţi foşti şefi din Poliţie şi Parchet din Prahova şi un altul în care este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu.
De asemenea, Sebastian Ghiţă mai este urmărit penal şi în alte două dosare de corupţie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi cel în care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Herţanu este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni, în acesta din urmă fiind cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia Vlad Cosma.
În cel de-al cincilea dosar deschis de DNA pe numele lui Sebastian Ghiţă procurorii suspectează că fostul deputat, care până în anul 2012, când a fost ales în Parlament, a fost reprezentant al S.C. Teamnet Internaţional S.R.L. şi S.C. Asesoft International S.A. a pretins şi primit de la reprezentanţii celor două societăţi sume de bani, pentru a determina factorii decizionali ai unor instituţii şi autorităţi publice să le atribuie contracte de prestare deservicii IT şi/sau să faciliteze derularea în bune condiţii firmelor ai căror reprezentanţi fuseseră contactaţi, anterior, de către Ghiţă. Este vorba, potrivit DNA, despre contracte de achiziţie de programe informatice finanţate din fonduri publice, dar şi din fonduri europene, încheiate între anii 2007 şi 2015 de către mai multe societăţi comerciale cu profil de activitate în domeniul IT şi de asocierea dintre acestea şi societăţile comerciale S.C.Teamnet International S.R.L. şi S.C. Asesoft International S.A.
În alte două dosare Sebastian Ghiţă este denunţător. Este vorba despre dosarul “Black Cube”, de spionare a Laurei Codruța Kövesi în vederea compromiterii acesteia, şi despre cel în care Ghiţă s-a autodenunțat ca falsificator al unui raport care ar fi ajutat-o pe șefa DNA să scape de acuzaţia de plagiat.
Pe ambele fronturi, Sebastian Ghiţă relatează povestiri picante despre relațiile sale de prietenie cu șefa DNA din anii 2010-2012, povești pe care le repetă cu detalii de câte ori se prezintă pentru a fi audiat într-un dosar în care este inculpat.
Sebastian Ghiţă în 2012 a fost judecat și în dosarul Tracia-Asesoft. Acel dosar a fost închis de curând, pentru prescrierea faptelor, după ce a fost plimbat pe la diverse instanţe timp de 14 ani. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Sebastian Ghiță și alte opt persoane au pus la punct un mecanism folosind mai multe firme, prin care cumpărau produse petroliere de la rafinării, pe care le revindeau altor firme, cu eludarea plății taxei FSDP (taxa pentru fondul special al drumurilor publice).
Procurorii susțineau că prejudiciul creat statului român se ridică la 2 milioane de lei, din care 1,6 milioane lei era prejudiciul realizat de Asesoft Com SRL, companie unde administrator era Sebastian Ghiță.
Reamintim că, în 2011 , Sebastian Ghiţă l-a denunţat pe Sorin Ovidiu Vântu sub acuzaţia de şantaj, dosar în urma căruia SOV a fost condamnat la închisoare cu executare. La acea vreme, Laura Codruţa Kövesi era tot procuror general.
Purcelul Ghiță, cel dispărut de Ignat. L-au prins pe Ghiță și acum guiță…