Skip to content
Politică

UPDATE Cum s-a apărat / Zi tensionată pentru un ministru din guvernul Dăncilă: i se cere DEMISIA

DC News

UPDATE 18:52

Ministrul Culturii, George Ivașcu, le-a răspuns parlamentarilor opoziției care i-au cerut demisia, ca parte a moțiunii simple depuse marți împotriva lui.

Concret: guvernantul a enumerat proiectele pe care le derulează în prezent (în special cele dedicate Centenarului Marii Uniri), oferind cifrele aferente.

Iată discursul integral al lui Ivașcu, așa cum a fost el trimis redacției PSnews.ro de către Ministerul Culturii (sublinierile aparțin instituției):

 

Doamnelor şi domnilor parlamentari, onorată asistență,

 

La fel ca dumneavoastră, m-am frămîntat și eu căutând răspunsul la întrebarea: ce este Centenarul? Ca român, ca om de cultură şi ca membru al Guvernului României, m-am întrebat, la fel ca dumneavoastră, cum trebuie cinstit și aniversat un eveniment de asemenea magnitudine istorică și spirituală? De fapt, cred că noi suntem astăzi aici dintr-un singur motiv: nu să ne certăm, ci să găsim soluții despre cum să organizăm mai bine sărbătorirea Anului Centenar al Marii Uniri!

Cu toată onestitatea, mărturisesc că, dat fiind că este prima oară când ne confruntăm cu o asemenea sarcină, am constatat că nimeni nu știe exact. Însă fiecare are dreptul la o părere și ține să și-o impună în public. Pentru unii, Centenarul ar trebui să fie un mare Revelion cu muzică populară, bucate și licori alese, care să țină probabil tot anul 2018. Și toate astea pe banii cetățenilor. Pentru alții, Centenarul ar trebui să fie un fel de Jocuri Olimpice ale României – doar ale României – în care fiecare județ se întrece în activități cât mai năstrușnice iar în final – pe la 1 decembrie seara – să organizăm un imens foc de artificii și să ne dăm medalii între noi, pentru că, nu-i așa, important este să participi.

Mai sunt și cei care optează pentru o variantă mai sobră: Centenarul este prilejul de a comemora câteva mari figuri ale istoriei prin organizarea unor ceremonii militaro-religioase, o invocare-maraton din care cu greu ar putea un trecător să ghicească bucuria acestui popor, la împlinirea unui ideal pentru care a așteptat nu zece, nu o sută, ci o mie de ani! Toți cei de mai sus au dreptul să gândească aşa, dar pierd din vedere esențialul. Am spus-o în mai multe rânduri, dar sunt mândru s-o repet și aici: cred, cu cea mai mare tărie căa cinsti cu adevărat reușita măreața a înaintașilor noștri, înseamnă a omagia în primul rând faptele lor şi adevărul istoric.

Unirea a trebuit recunoscută, consfințită și ratificată de sistemul de tratate internaționale de după Primul Război Mondial. Aşadar vom sărbători Tratatul de la Versailles, semnat pe 28 iunie 1919, care a anulat Pacea separată impusă samavolnic la Buftea. Vom sărbători Tratatul de la 10 septembrie 1919, care a recunoscut unirea Bucovinei. Vom aniversa Tratatul de la Paris din 9 decembrie 1919, prin care se recunoștea internațional faptul că România Mare a acordat cetățenia sa tuturor minorităților de pe teritoriul unificat.

Vă întreb, merită aceste momente ale istoriei noastre să facă parte din sărbătoarea Centenarului? Nu de alta, dar guvernul României a prelungit alocarea bugetară până în 2020, fiindcă aceste evenimente au avut loc în 1918, 1919 și 1920. Nu fiindcă ministrul Ivașcu ar fi leneș sau incompetent.

Vă întreb iarăși, merită marcată semnarea Tratatului de la Trianon? Așa cum unii dintre dumneavoastă o știu cu siguranța, a avut loc la 4 iunie 1920, cu patru luni înaintea celui de la Paris, prin care se recunoștea unirea Basarabiei. Puteam să nu sărbătorim ianuarie 1919, când Statele Unite ale Americii, prin preşedintele Wilson, susțin şi recunosc unificarea României. Doamnelor și domnilor deputați, ce Românie și ce Unire ar trebui să sărbătorim, fărăParlamentul Unirii din 1919?

Aşadar NUministrul Ivașcu și nu guvernul PSD au hotărât că momentul Unirii nu se încheie, ci doar începe în 1918. Mă întreb atunci, de ce nimeninu s-a gândit să respecte adevărul istoric, inducându-se în mod nedrept şi incorect față de națiunea română şi față de făuritorii Marii Uniri, conceptul că aniversarea Centenarului se referă doar la 1918, ignorându-se în felul acesta marile evenimente naționale, europene şi internaționale ce au urmat şi validat, atestând România Mare, România unită.

Centenarul nu sărbătorește victoria românilor asupra altor popoare, ci eliberarea tuturor fiilor acestui pământ de sub asuprirea Imperiilor care ne-au confiscat atât de des devenirea. Doamnelor şi domnilor chiar în titlul moțiunii de azi se face referire la românii de pretutindeni, pe care cineva consideră că i-aș nesocoti. Dimpotrivă,cred că o Românie demnă, la 100 de ani de la Marea Unire, trebuie să fie clădită din demnitatea fiecărui cetăţean al ei, oriunde s-ar afla acesta. De aceea îndrăznesc să vă spun acest lucru şialtfel, cu vorbele unui MARE om de acum 100 de ani: ”Sunteţi, domnilor, reprezentanţii unui popor care este mândru şi poate fi mândru de trecutul său, şi care trebuie să aibă mare încredere în viitorul său. Nu scădeţi rolul pe care el trebuie să-l aibă în lume; fiţi cât de modeşti pentru persoana dumneavoastră, dar nu fiţi niciodată modeşti pentru poporul pe care îl reprezentaţi.Aşa vorbea cel mai iscusit dintre liderii liberali, marele om de stat Ion I.C. Brătianu, ale cărui recomandări sunt valabile şi astăzi șipentru acest ministru PSDal Culturii și Identității Naționale.

Privitor la manifestările din teritoriu, la proiectele din județe și primării, țin să asigur de la acestă tribună pe fiecare responsabil local, că are în mine cel mai deschis ministru pentru sărbătorirea Unirii pe întreg teritoriul. Dar aici intervine una dintre diferențele modului meu de abordare: aleg să aprob acele manifestări care, cum spuneau înaintașii noştri, aduc lumina culturii în cel mai îndepărtat cătun, acele investiții în recondiționarea caselor memoriale sau căminelor culturale ce sunt mereu și mereu peste puterile comunităților restrânse și cer intervenția statului.

Cred din tot sufletul în educația prin cultură, doresc ca marile personalități ale acestui secol din toate domeniile să aibă fiecare măcar un bust în localitatea natală, pentru ca elevii care trec pe lângă ele în drum spre școală să știe că există precedente, se poate, că succesul lor în viață depinde de ei și că România de peste 100 de ani se va mândri cu figuri răsărite din toate straturile societății noastre.

 

Doamnelor şi domnilor deputați, onorată asistență,

Având în vedere importanța aniversării Centenarului, moțiunea de azi și în dorința de a fi cât mai clar şi riguros, vă voi expune următoarele:

 1. Situația existentă la preluarea mandatului;
 2. Ce s-a întreprins în cele circa 60 de zile de guvernare ale actualului guvern şi ce urmează a se realiza în perioada imediat următoare, la nivelul Comitetului Interministerial şi implicit la nivelul Ministerului Culturii şi Identității Naționale;
 1. Punctual, cu privire la situația existentă la preluarea mandatului, am constatat următoarele:
  1. Nu există o strategie unitară, bazată pe o concepție clară, principii şi teme principale, a modului de aniversare a Centenarului;
  2. Existau doar liste/tabele, cu circa 042de enunțuride activități dedicate Centenarului;

– Nu aveau o fundametare reală, completă;

– În plus, nu exista cadrul legal adecvat, mai ales din punct de vedere al mecanismelor de finanțare;

– Vorbim, totuşi, de bani publici, alocați cu destinație clară – aniversarea Centenarului.

– Aşadar, nu puteam fi de acord cu risipirea banului public pentru că nu existau criterii de selecție;

– Nu existau descrieri complete ale acțiunilor propuse, lipseau fişele tehnice şi devizele justificative. Am, totuși, 10 anide activitate managerială și administrativă în domeniul culturii.

            – Din păcate, mulți dintre cei care au propus aceste idei, cu bună credință şi emulație pozitivă, au fost induşi în eroare.

– Acest lucru s-a întâmplat atât cu opinia publică şi chiar cu dumneavoastră, doamnelor şi domnilor parlamentari.

– De aceea fac un apel la dumneavoastră, să înțelegeți că nu am făcut decât să reconsider situația şi să introduc relevanța tematică şi legalitatea în cheltuirea banului public.

 1. În acest context, cu sprijinul necondiționat, direct şi nemijlocit al doamnei Prim-ministru, al colegilor din Comitetul Interministerial (şi cu această ocazie le mulțumesc pentru înțelegere şi sprijin), am întreprins încă de la începutul mandatului, în principal, următoarele:

 

S-a elaborat şi aprobat Ordonanța de Urgență prin care sunt stabilite următoarele:

 • Mecanisme clare de finanțare, oferind şi posibiliatea reportării sumelor neutilizate la finalul anului bugetar, până cel târziu în anul 2020, permițând în felul acesta, continuarea până la finalizare a proiectelor importante și, mai ales, a celor care vizează refacerea caselor memoriale.
 • S-a decis că la şedințele Comitetului Interministerial, pot participa, în afară de membrii acestuia, reprezentanți ai Parlamentului, ai Administrației Prezidențiale, mediului academic şi organizațiilor neguvernamentale.
 • Consider că am reuşit să repar o nedreptate, introducând şi posibilitatea legală pentru finanțarea proiectelor propuse de organizații neguvernamentale, evident, acolo unde se face dovada unui potențial creator excepțional.
 • Pe 12 martie 2018, s-a obținut certificatul OSIM al ghidului vizual al Centenarului,din acest moment, toate instituțiile centrale şi locale, dar şi entitățile private, pot demara implementarea cât mai largă a acestuia, cu titlu gratuit.

Vă rog să-mi permiteți, cu această ocazie, doamnelor şi domnilor parlamentari, să vă solicit participarea pentru a reuşi această implementare cât mai rapidă şi mai largă la toate nivelurile şi, mai ales, în circumscripțiileelectorale pe care le reprezentați. Deci nuam blocat nimic, ci realizez un demers de intrare în normalitate şi legalitate.

Ordonanța de Urgență este fundamentată pe Documentul Programatic şi are la bază conceptul ce vizează România contemporană şi viitoare, în contextul european şi nord-atlantic.Aniversarea Centenarului trebuie să se realizeze printr-o abordare şi o viziune integrată şi unitară pe coordonatele unității, coeziunii şi consensului național. Documentul Programatic conține principii, teme şi tipuri de acțiuni care trebuie să se desfăşoare pentru aniversarea Centenarului.

Ne aflăm într-o evaluare permanentă și benefică a TUTUROR propunerilor şi ideilor depuse până în prezent și avem aceeași deschidere și transparență pentru propunerile de proiecte ce vor urma.

Am supus spre aprobare o primă listă de proiecte, eligibile din punct de vedere al conținutului (conceptual şi tematic), criteriilor de selecție şi a legalității finanțării.

Prin decizia doamnei Prim-ministru, s-a schimbat componența comitetului interministerial, ridicându-se gradul de reprezentativitate şi responsabilitate a membrilor acestuia, la nivel de miniştri. Pe măsura finalizării tuturor listelor de proiecte şi aprobării acestora de către Comitetul Interministerial, se va întocmi calendarul național de evenimente dedicate aniversării Centenarului.

Doamnelor şi domnilor Parlamentari, stimată audiență,

Un punct important în moțiunea dumneavoastră este cel referitor la situația monumentului Marii Uniri de la Alba Iulia.

Deşi nu există în moțiunea dumneavoastră, vă rog să-mi permiteți să vă prezint şi situația Monumentului dedicat Marii Uniri de la Arad. Mărturisesc, cu toatăsinceritatea, că situația ambelor monumente este GRAVĂ. Consider că atât dumneavoastră, cât şi opinia publică, trebuie să cunoașteți situația exactă, reală, cu atât mai mult cu cât în spațiul public se vehiculează tot felul de informații false şi denaturări ale adevărului.

 

A. Alba Iulia

 

În mod obiectiv, iată despre ce este vorba:

În 1993, adică acum 25 de ani, a avut loc concursul pentru Monumentul Unității Naționale din Alba-Iulia, cu ocazia celei de-a 75 aniversări a Marii Uniri; (după cum toată lumea ştie, acum aniversăm 100 de ani). Câştigătorul acestui concurs a fost sculptorul Mihai BUCULEI, conform procesului verbal din 21 octombrie 1993. După 5 ani, în 1998, Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului avizează încredințarea directă a elaborării studiului de fezabilitate pentru monument către autor. Mai trec 10 anişi, în 2008, Primăria Municipiului Alba Iulia solicită printr-o adresă Ministrului Culturii finalizarea proiectului MIHAI BUCULEI, pentru negocierea onorariului autorului, proiectarea lucrărilor de amenajare urbană aferente şi identificarea surselor de finanțare. În 2009, urmare a unei documentații înaintate de Mihai BUCULEI către Comisia Națională pentru Monumente de For Public, se obține aviz favorabil pentru faza întâi. În acelaşi an,  2009, Ministerul Culturii solicită organizatorului, respectiv autorității locale, deținătoarea documentației şi arhivei concursului, completarea documentației pentru faza a II-a. După înca 8 anide stagnare, în 2017, pe 7 decembrie, Parlamentul României adoptă legea nr 246, pentru realizarea monumentului Marii Uniri, alocând o sumă de 18,5 milioane RON.

Primul lucru pe care l-am constatat analizând situația, repet, în contextul dorinței de a avea la Alba Iulia acest monument, este că după 25 de ani, între Ministerul Culturii şi autorul operei, sculptorul Mihai BUCULEI, NU EXISTĂ NICI UN CONTRACTşi NU A EXISTAT NICIODATĂ!!!

Ce am întreprins în această perioadă şi ce trebuie întreprins pentru a începe realizarea operei şi montarea ei în timp util:

 • în primul rând, încheierea contractului (între autor şi Ministerul Culturii). Pentru ca aceasta să se realizeze în depline condiții de legalitate, trebuie reconstituită toată documentația necesară, încă din 1993. În acest sens, încă de la începutul mandatului meu, s-au făcut întâlniri de lucru în compartimentele de specialitate ale Ministerului Culturii, s-a constituit o comisie de analiză şi prenegociere, trimițându-se şi un draft de contract către sculptor, pentru analiză. Tot în această perioadă, s-a menținut contactul permanent cu autoritatea locală, respectiv Primăria Alba Iulia, în special cu dl. Primar Hava, cu care am avut o primă întâlnire directă la București, următoarea fiind programată JOI, 5 aprilie, când mă voi deplasa personalla Alba Iulia, pentru a analiza împreună situația la fața locului.

Vă asigur doamnelor și domnilor parlamentari, că ambele părți, respectiv Primăria municipiul Alba Iulia şi Ministerul Culturii, și-au exprimat cert dorința de a rezolva toate problemele pâna la finalizarea montării monumentului. Sperăm într-o colaborare constructivă și din partea sculptorului Mihai BUCULEI.

 B. Arad

Situația privind finalizarea lucrărilor pentru realizarea şi amplasarea Monumentului Marii Uniri din 1918, din municipiul Arad este la fel de dificilă, însă cu un parcurs de numai 12 ani(spre deosebire de cel anterior de 25).

Datele obiective sunt, în mod succint, următoarele:

 • În 2006, Ministerul Culturii organizează un concurs, câştigat în 2007 de sculptorul Florin CODRE. În același an, se încheie contractul între Ministerul Culturii și autorul câştigător al concursului, în valoare de circa 10 milioane de RON, se începe plata contractului, pe etape de execuție, ultima plată a contractului către autor efectuându-se în 2010, exact acum 8 ani, autorul rămânând cu obligația montării monumentului. Începe o suită de tergiversări şi discuții, atât asupra amplasamentului monumentului cât şi a obligațiilor contractual, care se soldează cu un proces civil, finalizat prin sentința definitivă din 27 aprilie 2016, în care autorul este obligat să transporte şi să amplaseze monumental. Având preocuparea de a rezolva în sens pozitiv, amplasarea monumentului Marii Uniri, încă de la începutul mandatului meu, acum 2 luni, am efectuat:

– întâlniri cu autorul, sculptorul Florin CODRE;

– deplasarea la Arad, pentru a constata situația amplasării monumentului şi de a purta discuții pentru a găsi soluții de rezolvare ;

– întâlniri cu primarul Gheorghe Falcă, întâlniri cu parlamentari şi consilieri locali PSD, în dorința de a găsi prin medieresoluțiile optime pentru a reuşi amplasarea acestui monument.

– considerăm că numai prin negocierea între factorii politici locali şi primar, acest monument se poate monta în circa o lună și jumătate (conform afirmațiilor făcute de sculptorul Florin CODRE), în toate condițiile prevăzute de lege.

Doamnelor şi domnilor parlamentari, după cum vedeți, în ambele situații, Alba Iulia şi Arad, în aceste două lunimi-am dedicat toată atenția și o bună parte din timp rezolvării problemelor, sub trei aspecte:

 • Legal
 • Instituțional
 • Prin implicare personală

Pe scurt, nuam oprit, blocat, complicat sau încurcat absolut nimic în legătură cu aceste monumente ci m-am străduit să descurc ițele moștenite de la vreo 20 de miniștri anteriori. Vă asigur că am toată disponibilitatea şi dorința ca România să poată construi monumentele Marii Uniri, dar fiecare pas în acest sens trebuie să fie unul legal.

Înainte de a încheia, aș dori să mă adresez direct dumneavoastră, ca parlamentari români și responsabili politici.

Ne-am adunat aici, astăzi, ca să lămurim cum dorim să celebrăm marile fapte de acum 100 ani. Când vor vota deputații liberali, mi-aș dori să se întrebe cum ar fi votat Brătianuo moțiune politică pe o asemenea miză. Iar când va vota orice patriot român, de orice orientare politică, să aibă un gând pentru patrioții Maniu, Vaida-Voevod, Marghiloman, Averescu sau Take Ionescu, lideri care au dat strălucire istoriei noastre, nu atât prin luări de poziții tăioase, cât prin compromisuri înțelepte, fecunde și stabilizatoare de țară.

Doamnelor, domnilor, poate ar fi timpul ca din România mea, din România ta, din România lui, să facem România noastră, la mulți ani România noastră !”.

———————————-

UPDATE 17:32

Redăm textul integral al moțiunii simple, așa cum a fost ea obținută de către PSnews.ro (sublinierile aparțin autorilor):

 

Moțiune simplă la adresa Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale

PSD calcă în picioare cea mai mare sărbătoare a românilor de pretutindeni – Centenarul Marii Uniri 

Domnule Președinte,

Stimați colegi deputați,

Domnule ministru George Vladimir Ivaşcu,

Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal din Camera Deputaţilor, împreună cu Grupul parlamentar al Partidului Mişcarea Populară si Grupul parlamentar al Uniunii Salvaţi România, constată situaţia gravă în care se află domeniul cultural românesc cu doar cîteva luni înainte de celebrarea Centenarului Marii Uniri de la 1918.  Prezenta moțiune este despre trezirea, în ultimul ceas, la realitate a Ministrului Culturii şi a Guvernanţilor actuali să facă ceva pentru ca românii să poată celebra Centenarul Marii Uniri aşa cum se cuvine.

Prezenta moțiune aduce în atenţie apărarea intereselor sectorului cultural, ale instituţiilor din domeniu și oamenilor implicaţi şi, în același timp, subliniază necesitatea urgentă a soluţionării problemelor cu care se confruntă acest mediu sub acuala guvernare. În acest context, deputații opoziției consideră necesară o dezbatere publică având ca temă găsirea de soluții pentru reconsiderarea unui plan naţional dedicat Centenarului Marii Uniri.

 

Stimate domnule Ministru George Ivaşcu,

Când aţi fost numit în această funcţie, ne-am pus cu toţii speranţa că vă veţi implica în mod real pentru ca domeniul cultural să nu mai fie veşnica Cenuşăreasă. Dar am constatat cu tristeţe şi îngrijorare că experienţa dvs. de director de teatru binecunoscută nu o puteţi demonstra şi în activitatea Ministerului.

Remarcăm că toate acţiunile și declaraţiile dvs. nu au făcut altceva decât să demonstreze incoerenţa actului de guvernare într-o problemă prioritară, precum organizarea manifestărilor Centenarului. În acelaşi timp, Ministerul Culturii a intrat într-o epoca a lipsei de transparenţă, a blocajului instituţional, a lipsei dialogului cu Parlamentul şi a lipsei de strategie de dezvoltare.

Concret, Comisia de cultură din Camera Deputaţilor a făcut demersurile pentru a vă invita  la audieri , încă de la începutul lunii februarie, pentru a discuta despre manifestările, acţiunile si proiectele de aniversare a Centenarului României si a Primului Război Mondial, promovate și desfăşurate de către Ministerul Culturii. Ce ați făcut dumneavoastră?  Nu aţi dat curs nici acelei invitaţii și nici altor alte trei solicitări ulterioare.

Deşi articolul 55 din Regulamentul Camerei Deputaților prevede clar faptul că în situația în care  miniştrii sunt invitați cu cel putin 24 de ore înainte la lucrările comisiei – “prezența lor devine obligatorie„, dvs., domnule Ivaşcu, nu aţi catadicsit să răspundeţi oficial măcar uneia dintre invitaţii.

Ba mai mult, în data de 13 martie a.c., când ar fi trebuit sa fiti prezent în fața membrilor Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă și am sunat din nou la cabinetul dvs. pentru o confirmare a prezenței, deoarece cum am mai spus, toate invitațiile transmise din partea membrilor Comisiei pentru cultură au fost ignorate,  ni s-a transmis că motivul pentru care dvs. nu veți putea fi prezent în Parlament este acela că veți participa la Târgul Internațional de Carte de la Leipzig.

Ulterior, cu stupoare am aflat, chiar de pe site-ul Ministerului Culturii și Identității Naționale, faptul că mesajul Ministrului Culturii la Leipzig a fost transmis de către secretarul de stat Alexandru Oprean. Așadar nu v-ați prezentat nici la Comisia pentru cultură din Camera Deputaților și nici la Târgul Internațional de Carte de la Leipzig. Vă caracterizează ABSENȚA, domnule Ministru! ABSENȚA din tot ceea ce înseamnă activitate, proiecte concrete și materializate în Ministerul Cultruii și Identității Naționale. Poate aveți lucruri mai bune de făcut și nu vrem să vă reținem în funcția de Ministru al Culturii tocmai în anul Centenarului…

 

Domnule Ministru Ivaşcu,

Suntem la sfârşitul primului trimestru. Anul 2018. Ați explicat românilor care a fost raţiunea dvs. când aţi luat decizia să anulaţi hotărârea fostului ministru al Culturii, tot de la PSD, şi anume aceea de a invalida cele 2.048 de proiecte depuse și propuse de administrațiile publice locale, primării, consilii județene și muzee, care au fost analizate și selectate de Departamentul Centenar! Răspunsul a fost halucinant: pentru că există probleme de evaluare și probleme legale! Păi dacă e așa, domnule ministru Ivașcu, poate ne spuneți și dacă ați informat instituțiile statului în legătură cu suspiciunile. Dvs. insinuați că aceste proiecte sunt folosite pentru „ sifonarea“ banului public? Sau că sunt proiecte cu dedicație?

Cum şi când mai aveţi timp să hotărâţi în perioada următoare, care sunt proiectele viabile pentru aniversarea Centenarului?  Sau le faceţi din pix?  Cred că ştiţi că proiectele pe această temă trebuie să urmeze o procedură de licitaţie care poate dura mai multe luni.

Sau dacă a trebuit să treacă un an pentru ca, în sfârşit, un responsabil al guvernului Dragnea III să recunoască faptul că în acest moment nu există criterii de evaluare a proiectelor, teme bine conturate, obiective coerente sau reprezentative şi, prin urmare, nici o listă finală a proiectelor finanţabile cu privire la sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, vă rog să recunoaşteţi şi să spuneţi publicului, domnule Ministru Ivaşcu!

Realitatea crudă este că acum, România are zero proiecte aprobate, zero proiecte finanţate şi zero proiecte implementate la nivel naţional pentru celebrarea Centenarului! Iar timpul zboară! Și Centenarul Marii Uniri nu mai poate aștepta încă 100 de ani, până vă rezolvați problemele interne. Oare chiar înțelegeți ce responsabilități vă asumați ca ministru al Culturii în Anul Centenarului Marii Uniri?

Regretabil este faptul că în Anul Centenarului Marii Uniri, luptele interne din PSD și desele schimbări în rândul miniștrilor Culturii și în rândul secretarilor de Stat ai Departamentului Centenar, au pus cruce pregătirilor proiectelor de țară dedicate celor 100 de ani de la făurirea Statului unitar modern.

Actualii guvernanți nu reușesc să facă diferența dintre Anul Centenarului și Ziua Centenarului Marii Uniri.

La trei luni de zile de la aprobarea bugetului de stat și adoptarea în Camera Deputaților a Legii Monumentului Unității Naționale de la Alba Iulia, ministrul Culturii nu a fost în stare să semneze contractul de execuție! Cine răspunde pentru acest lucru grav?

Înțelegem că în PSD sunt lupte interne pentru “ciolan“, dar nu putem accepta ca Centenarul Marii Uniri să fie sacrificat.

Guvernul PSD-ALDE este complet depășit de importanța acestui moment unic. Triumfalista comisie interministerială a Centenarului a reușit performanța de a se întâlni o singură dată în ultimele 3 luni, deși ar trebui să se întâlnească săptămânal pentru a lua decizii.

PSD-ALDE folosește această somptuoasă comisie pentru a bloca, de fapt, luarea deciziilor.

Suntem convinși că veți selecta din nou ceva proiecte, probabil veți muta axul unirii de pe direcția Arad-Iași- Alba Iulia-București, pe axa PSD, care obligatoriu începe de la Teleorman și se termină la Olguța, via Marian Oprișan. Adică pe noua axă de putere din PSD.

Vă atragem atenția, pentru înțelegerea dumneavoastră, că proiectele rămân doar proiecte pe hârtie dacă nu mai există timpul necesar pentru realizarea lor. Poate știți că în procedurile de achiziție publică există și contestații.

 

Domnule ministru!

Este de neacceptat să faceți de râs România la 100 de ani! Nimeni nu vă va ierta pentru asta!

Vă mai sugerăm, domnule ministru, să faceți un exercițiu de imaginație: cum ar arăta platoul din fața Catedralei Încoronării de la Alba Iulia, în Anul Centenarului Marii Uniri, cu o groapă imensă, loc în care ar fi trebuit ridicat Monumentul Unității Naționale de către Ministerul Culturii? Vă puteți închipui așa ceva? Sau poate acolo trebuie proiectată o hologramă, în format 3D, simbolizând cum ar fi trebuit să fie construit monumental de către ministerul pe care îl conduceți?

Nu dinamitați Anul Centenarului Marii Uniri! Lăsați, momentan, teatrul! Între timp ați ajuns ministru!

 

Stimaţi colegi,

Opoziția a atras atenţia încă de la începutul anului 2017 asupra faptului că schimbarea, de mai multe ori, a unei structuri menite să pregătească şi să implementeze programe culturale cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la Marea Unire din 1918 are drept scop doar crearea de noi posturi şi poziţii administrative pentru clientela PSD şi nimic mai mult. Şi ne referim la Departamentul Centenar.

Presa naţională a reflectat în mod corect angajarea unui număr de 21 de persoane fără vreo legătură cu domeniul managementului cultural (aceştia provenind de la societăţi de  pază şi protecţie, confecţionare mobilă şi articole de fierărie, firme de construcţie, service auto etc.). Un fapt care spune totul despre expertiza celor chemaţi să pună în valoare istoria naţională cu un asemenea prilej important.

Astăzi, din păcate, schimbarea unui secretar de stat paraşutat de la cabinetul senatorului PSD Nicoale Bădălău şi reorganizarea pentru a nu ştim câta oară a Departamentului Centenar, ne duce cu gândul mai mult la o reglare de conturi în PSD şi mai puţin la găsirea cu adevărat a unor soluţii pentru rezolvarea situaţiei existente.

PNL a avut dreptate în clipa în care a tras mai multe semnale de alarmă cu privire la direcţia greşită în care este îndreptat proiectul Centenarului şi, mai ales, asupra incompetenţei şi obtuzităţii politice a celor care au condus în numele PSD destinele culturii române în ultimul an.

Domnule Ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale,

Am observat că pe site-ul oficial al instituţiei pe care nu pot spune că o conduceţi, există spre consultare publică, proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 5/2017 privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul administrației publice centrale cu privire la Centenarul României. Ce spune acest act normativ? Că sumele rămase neutilizate la sfârșitul anului bugetar pentru acțiunile, proiectele și manifestările finanțate potrivit art. 8, se restituie la bugetul de stat, cu excepția celor utilizate de către instituțiile finanțate din venituri proprii și de către instituțiile publice finanțate din bugetele locale. Că sumele rămase neutilizate la sfârșitul anului bugetar de către instituțiile finanțate din venituri proprii și de către instituțiile publice finanțate din bugetele locale, se reportează și rămân la dispoziția acestora, urmând a fi utilizate cu aceeași destinație, în anii următori, până la finalizarea obiectivelor de investiții, proiectelor și acțiunilor, până cel târziu la sfârșitul anului 2020. Sumele rămase neutilizate după finalizarea obiectivelor de investiție, proiectelor și acțiunilor se restituie la bugetul de stat, cel târziu la sfârșitul anului 2020.

Concret, dumneavoastră amânaţi celebrarea Centenarului până în anul 2021!

Si acum înțelegem de ce doriți amânarea sărbătoririi acestui eveniment, pentru că dvs. doriți să sărbătoriți Centnarul în mai 2021, atunci când se vor împlini o sută de ani de la înființarea PCR-ului.

Înțelegem eforturile pe care le faceți pentru legitimarea partidului din care faceți parte, PSD, dar să nu vă bateți joc de patrioții români. Dacă nu vă interesează pe dvs. și pe colegii de coaliție din PSD-ALDE de marea sărbătoare a tuturor românilor de pretutindeni, și anume celebrarea Centenarului, atunci vă rugăm insistent, dați-ne pace și lăsați la cârma instituției Ministerului Culturii pe un om care trăiește și simte românește.

Scăpați-ne de situaţia jenantă în care se află ţara noastră, aceea de a nu fi în stare să organizeze aşa cum se cuvine un eveniment cu o vizibilitate internaţională semnificativă, așa cum este celebrarea Centenarului Marii Uniri.

Stimați colegi de la PSD și ALDE,

Ați promis că domeniul culturii va fi o prioritate. Dar ce constatăm este faptul că Guvernul ignoră cu bună ştiinţă importanţa strategică a culturii, aşa cum este statuată in orice ţară europeană, şi în acelaşi timp uită faptul că îmbunatăţirea sistemului cultural este de datoria oricărui guvern responsabil.

Preocuparea slabă a responsabililor din zona guvernamentală vizavi de pregătirea Centenarului accentuează îngrijorarea românilor în ceea ce priveşte sărbătorirea aşa cum se cuvine a evenimentului istoric petrecut la 1 Decembrie 1918. Ar fi normal ca celebrarea importantului eveniment al istoriei și a figurilor sale emblematice să reprezinte o prioritate pentru Guvern, mai ales în actualul context geopolitic, economic și social în care se regăseşte ţara noastră. Trebuie să înțelegeți că dacă doriți să ajutați România, într-un moment simbolic al națiunii române – anul centenarului -, trebuie să-i oferim o șansă. Nu considerați că  PSD-ALDE ar trebui  ca în  acest an  important  pentru România  să-și  concentreze toată atenția pentru celebrarea cum se cuvine a  Centenarului  prin organizarea  și desfășurarea unor evenimente  și festivități  corespunzătoare? Că Guvernul ar trebui să fie în întregime Departamentul Centenar pentru a cataliza acțiunea la nivel național pentru marcarea secolului de la Marea Unire.  Aniversarea  Marii Uniri  ar trebuie să fie o preocupare majoră a  coaliției aflată la putere, așa cum  este  evidențiată  și în  programul  dvs. de guvernare.

Este revoltător că din cauza unor politici culturale deficitare, România poate rata un moment politic de o importanță extremă, acela de integrare a propriei istorii în marea istorie europeană. Deputații PNL, PMP și USR, semnatari ai acestei moţiuni, îşi arată îngrijorarea profundă faţă de incapacitatea guvernului de a administra buna desfășurare a sărbătorii de la 1 Decembrie, îngrijorare manifestată sistematic și de profesionişti din domeniul muzeal, asociaţii din domeniu, istorici, dar și oameni de cultură.  

Doamnelor și domnilor deputați,

Prin aceas moţiune simplă, vă solicităm exprimarea votului de neîncredere faţă de responsabilitatea guvernului actual în ceea ce privește dezastrul din cultura românească în anul aniversării Centenarului şi, de asemenea, în tot ceea ce ţine de regresul care s-a înregistrat la nivelul întregului sistem de la instalarea puterii PSD-ALDE”.

——————————–

Marți este o zi tensionată pentru unul dintre miniștri guvernului condus de Viorica Dăncilă. Opoziția a inițiat moțiunea simplă ”PSD calcă în picioare cea mai mare sărbătoare a românilor de pretutindeni – Centenarul Marii Uniri”, împotriva ministrului Culturii.

Astfel, peste 100 de deputaţi de la PNL, USR şi PMP îi cer demisia lui George Ivaşcu, semnatarii arătându-și îngrijorarea „profundă” faţă de „incapacitatea” Guvernului de a administra buna desfăşurare a sărbătorii de la 1 Decembrie, informează Realitatea.net

Deputaţii Opoziţiei consideră necesară o dezbatere publică având ca temă găsirea de soluţii pentru reconsiderarea unui plan naţional dedicat Centenarului Marii Uniri.

Potrivit moţiunii, România are zero proiecte aprobate, zero proiecte finanţate şi zero proiecte implementate la nivel naţional pentru celebrarea Centenarului.

Moţiunea simplă va fi supusă votului, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *