Skip to content
Politică

UPDATE Cursa pentru șefia PNL. Bușoi și Orban și-au depus candidaturile DOCUMENT

newsar.ro

UPDATE 18:17

În moțiunea depusă de Cristian Bușoi, candidatul la funcția de președinte al Partidului Național Liberal precizează o informație importantă privind o eventuală strategie pe care el o propune pentru partid. Astfel, Bușoi este de părere că, „dacă PNL va rămâne cantonat doar în atacul la PSD pe tema Justiţiei, aşa cum s-a întâmplat până acum, PNL nu va recupera diferenţa majoră care îl desparte de PSD”, iar o variantă ar fi ca formațiunea politică să ajungă la tinerii protestatari care au mobilizat centrele urbane.

" "

„Justiţia rămâne o temă importantă de luptă cu PSD, dar tema prioritară a PNL devine economia şi fiscalitatea!” subliniază Cristian Bușoi.

În altă ordine de idei: electoratul-țintă al lui Bușoi este format din oamenii de afaceri, angajaţii corporaţiilor şi ai altor firme private, middle şi top managementul din marile companii şi IMM-uri, managerii de proiect şi angajații organizațiilor non-guvernamentale – altfel spus „oamenii timpului nostru”.

Cristian Bușoi aduce în discuție două teme pe care le poate aborda PNL: un nou proiect de țară și implicarea statului în economie și în societate. Europarlamentarul alege să meargă spre latura proeuropenă și propune următoarele proiecte politice pe plan extern: aderarea la zona euro, intrarea în spaţiul Schengen şi ridicarea monitorizării MCV. Pe plan intern, Cristian Bușoi își dorește promovarea societăţii liberale, care să fie ferită de amenințările generate de naţionalismul, populismul, precum și propagarea urii faţă de străini și faţă de minorităţi.

În opinia lui Bușoi, statul trebuie să se retragă mai mult din economie, în favoarea privatului, politicianul propunând păstrarea cotei unice, dar reducerea acesteia, concomitent cu susținerea taxei zero pentru înfiinţarea de firme şi a contribuţiilor sociale zero pentru locurile de muncă nou-create.

În ceea ce privește ultimele măsuri luate de Guvern, eurodeputatul este de părere că acele majorări „de salarii şi pensii, pe care le promovează acum PSD, sunt, de fapt, creşteri de venituri pe datorie, ce vor fi plătite de două ori”.  Iar varianta de combatere a acestor consecințe pe care o propune Cristian Bușoi pentru PNL este „accelerarea investiţiilor şi crearea de dezvoltare, reducerea împrumuturilor şi reducerea poverii pe care statul o pune pe umerii mediului privat, inclusiv prin atragerea lucrătorilor din sectorul public spre privat”.

Din punctul de vedere al abordării sociale, Bușoi consideră că ar trebui să fie limitată prezența statului în viața personală a cetățenilor.

—————————-

UPDATE 17:45

Moțiunea de candidatură a lui Ludovic Orban are trei obiective principale, enunțate încă din prima pagină: câştigarea alegerilor prezidenţiale, câştigarea alegerilor locale şi parlamentare, precum și formarea  Guvernului de către Partidul Naţional Liberal.

În viziunea lui Orban, doctrina liberală trebuie să aibă în centrul ei „libertatea politică, libertarea economică, egalitatea de șanse și libertatea fiecărui cetățean de a acționa pentru împlinirea idealurilor sale”.

Alt subiect tratat de către ex-ministrul Transporturilor este desăvârșirea fuziunii dintre PNL și PDL.

Cât privește organizarea PNL și stilul de conducere, Ludovic Orban pledează pentru „lideri, nu șefi” și „o reală democrație în partid”.

Alte deziderate interne ale fostului deputat se referă la respectarea riguroasă a statutului și a regulamentelor, ascensiunea politică doar pe „competență, efort, rezultate”, îmbunătățirea comunicării interne, strângerea legăturilor cu primarii liberali, organizarea grupurilor de consilieri locali și județeni, traininguri pentru membri, revitalizarea comisiilor de specialitate ale PNL, dezvoltarea organizațiilor din fiecare localitate, pregătirea din timp a alegerilor interne și, nu în ultimul rând, la respectarea unor standarde morale din partea politicienilor liberali („politica altfel”).

Cât privește economia, Ludovic Orban se concentrează pe creșterea competitivității, sporirea libertății, reformarea sistemului fiscal-bugetar, exploatarea rațională a resurselor, modernizarea economiei (inclusiv reindustrializarea), sprijin pentru agricultură (cu focus pe fermieri și pe absorbția fondurilor europene), dezvoltarea rețelei de transport, modernizarea și eficientizarea sectorului energetic, susținerea industriei IT, precum și protecția învățământului superior și a cercetării.

Nici principiile generale ale competiției electorale nu sunt ignorate, Ludovic Orban militând pentru apărarea dreptului la vot și combaterea absenteismului.

Viziunea socială de ansamblu a lui Orban se referă la egalitatea de șanse și accesul la resurse, lupta anticorupție, eficientizarea administrației publice, descentralizarea și autonomia locală, precum și solidaritatea socială.

Moțiunea continuă cu enumerarea unor domenii generale (reunite sub sintagma „Calitatea vieții în România”), asupra cărora Ludovic Orban promite să își canalizeze atenția: educația, sănătatea, siguranța națională și personală (inclusiv securitatea alimentară), munca, familia, drepturile omului, combaterea infracțiunilor și a celorlalte fenomene antisociale, cultura, sportul, precum și patrimoniul comun (cultural-istoric și natural).

În încheiere, PNL-istul își expune viziunea cu privire la politica externă a României: raportarea la UE și NATO, dar și la Republica Moldova, precum și investițiile care să permită extinderea relațiilor economice în regiuni precum Africa, Orientul Mijlociu și Extremul Orient.

——————————————–

UPDATE 15:45

Europarlamentarul Cristian Bușoi și-a depus în urmă cu puțin timp candidatura pentru șefia PNL, cu moțiunea intitulată „PNL – partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată și puternică!”

Puteți descărca de AICI moțiunea lui Ludovic Orban, în timp ce moțiunea lui Cristian Bușoi este disponibilă AICI.

————————

UPDATE 12:20

Liberalul Ludovic Orban și-a depus în mod oficial candidatura pentru funcția de președinte al Partidului Național Liberal și a depus și moțiunea numită „Partidul Național Liberal – Forța Dreptei” la sediul din Aleea Modrogan.

 


 

Lupta pentru șefia Partidului Național Liberal este disputată, cu aproximativ o lună înainte de Congres, de Ludovic Orban şi Cristian Buşoi, după ce Cătălin Predoiu a anunțat, în cursul zilei de marți că renunță la candidatură.

Astfel, cine vrea să candideze la şefia PNL are nevoie de 35 de semnături de susţinere, de la membri importanţi ai partidului, care să fie depuse până marţi, 16 mai. După depunere, cel puţin 10 filiale trebuie să valideze moţiunea, prin vot. În congresul din 17 iunie intră numai moţiunile validate.

Primul care va sosi, însoţit de o parte dintre susţinători, la sediul central al PNL din Aleea Modrogan nr, 1 pentru a depune moţiunea de candidatură este Ludovic Orban, la ora 11, urmat de către Cristian Buşoi, la ora 15.

O mare parte din vechii liberali și-au anunțat deja susținerea față de candidatul Cristian Bușoi.

Citiți și Crin Antonescu: Nu cred că eu sau Orban, un om al trecutului suntem nimeriți, ci un om tânăr, ca Bușoi!

Pe ultima sută de metri a apărut însă un candidat surpriză: Viorel Cataramă.Viorel Acesta strânge încă semnături de susţinere şi că îşi va depune candidatura mâine, ultima zi în care poate face acest lucru.

Viitorul preşedinte al PNL va fi ales de către 5.000 de delegaţi la congresul din 17 iunie, care va avea loc la Romexpo în Bucureşti, potrivit Realitatea.net

 

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *