Skip to content
Politică

UPDATE Cutremur în presă. Emilia Șercan, acuzată chiar de ceea ce combate: PLAGIATUL

epochtimes-romania.com

UPDATE 12:08

Marți, Emilia Șercan anunțase pe Facebook că duminică își va lansa o carte chiar despre doctoratele plagiate pe care le-a dezvăluit de-a lungul vremii.

„Duminică, 28 mai, ora 12.30, la standul Editurii Humanitas de la Bookfest are loc lansarea cartii mele – „Fabrica de doctorate sau cum se surpă fundamentele unei naţii“. Vor vorbi Gabriel Liiceanu, Marian Popescu si Cristi Pantazi. Va astept cu drag!” scrisese Șercan.

Anterior, pe 11 mai, în altă postare de pe Facebook, jurnalista vorbise despre același volum: „Nu, nu am disparut nicaieri, mi-am luat putin timp de respiro si am pregatit o carte, care va aparea la Editura Humanitas si va fi lansata la Bookfest (programul este in link-ul de mai jos). Titlul este „Fabrica de doctorate sau Cum se surpa fundamentele unei natii”. Vorba aia, putea sa fie despre altceva?”

——————–

Un nou cutremur a izbucnit în presă, după scandalul dintre consultantul politic Dan Andronic și ziaristul Dan Tăpălagă, precum și cel dintre realizatorul TV Dragoș Pătraru și propriul redactor-șef de la Digi24, Cosmin Prelipceanu. Acum, jurnalista Emilia Șercan este acuzată chiar de ceea ce ea combate de ani buni: PLAGIATUL.

Învinuirea vine din partea gazetarului Traian Deleanu, pe site-ul sibian Turnulsfatului.ro. De altfel, tot în Sibiu a absolvit Șercan Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării şi Jurnalism. Șercan este acum acuzată că a plagiat bucăți întregi din lucrarea sa de licență intitulată „Reglementări naţionale şi internaţionale cu privire la libertatea de exprimare”.

„La 13 ani după ce și-a copiat propria lucrare de licență care atesta că este jurnalist, Emilia Șercan, declara: «Libertatea de conștiință este sfântă pentru un jurnalist». La 14 ani de la scrierea lucrării, Șercan părăsea în lacrimi platoul emisiunii Profesioniştii având pe buze un autodenunț: «În momentul ăsta mă simt o mare impostoare». Când în urmă cu o lună și jumătate, Emilia Șercan declara în emisiunea Profesioniștii a Eugeniei Vodă difuzată la TVR, că se simte o mare impostoare nimeni nu a bănuit că se referă și la altceva decât la «compromisul vieții» ei – acela că în 2008, pleca de la Evenimentul Zilei pentru a lucra (pentru 8.500 de euro lunar) la Realitatea-Cațavencu, controlată de mogulul Sorin Ovidiu Vântu”, se arată în documentul care o vizează pe jurnalista specializată în denunțarea plagiatelor.

Documentul trimis publicației sibiene amintește că Emilia Șercan „și-a făcut în ultimul an un titlu de glorie din expunerea plagiatelor unor puternici ai zilei – Oprea, Tobă, Negoiță, Onțanu, Licu, Stănișoară, inclusiv Laura Codruța Kovesi, se ascunde, culmea ironiei, propriul plagiat, pe care, spre deosebire de compromisul cu Vântu devoalat de Eugenia Vodă, nu l-a expus nimeni până acum”.

Concret, Șercan este învinuită că ar fi plagiat bucăți întregi din două cărți:

„Jurisprudența europeană privind libertatea de exprimare”, cu subtitlul „Aspecte privind hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului”, care îi are ca autori pe Monica Macovei, Mircea Toma, Ana Coculescu (coordonator) și Adrian Tudorică;

„Ghid juridic pentru jurnaliști” (ediția a III-a), scrisă de Monica Macovei, Adriana Drăgăliță și Dan Mihai. Ambele cărți au fost publicate în 2002.

„Forma de plagiat îmbrățișată cu predilecție de jurnalistă este cea a reformulărilor și a amestecului deliberat între fragmente și texte preluate și munca proprie”, se mai arată în documentul care însoțește copii ale lucrării de licență.

Iată câteva mostre care pun în oglindă pagini din volumele inițiale și lucrarea de licență a Emiliei Șercan (care, contactată de Turnul Sfatului, a refuzat să facă vreun comentariu):

text comparat_Page_1

text comparat_Page_2

text comparat_Page_3

Partea extrem de amuzantă este că…

…acuzația de plagiat apare chiar în perioada în care Emilia Șercan se laudă pe Facebook cu propria prezentare oferită la o conferință pe aceeași temă. Iată ce a scris ziarista, de exemplu, joi după-amiază:

„Nu o spun cu bucurie, insa prezentarea pe care am avut-o la conferinta „Plagiarism across Europe and beyond” a facut senzatie. Unii participanti s-au mutat din ultimele randuri ale salii mai in fata, ca sa vada si sa auda mai bine, altii scoteau cate un foarte vocal „wow” dupa aproape fiecare informatie pe care o furnizam. Prezentarea s-a intitulat „Plagiarism in Ph.D. theses. A case study of military universities in Romania”.

Una dintre concluziile mele a fost urmatoarea – daca Romania nu isi rezolva singura si repede problema plagiatului in tezele de doctorat, singura modalitate ca lucrul acesta sa se intample ar fi aplicarea unui tip de supraveghere din partea Comisiei Europene de genul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pe care il avem pentru justitie. Stiu, suna extrem de dur ce am spus, insa diplomele romanesti de doctorat sunt recunoscute in Europa si au efect la nivel european. Inclusiv la aceasta idee am auzit exclamatii „wow” din sala.

PS1. Conferinta este organizata de Universitatea Mendel din Brno impreuna cu Consiliul Europei si European Network for Academic Integrity. In sala a fost prezent si seful Education Policy Division din cadrul Consiliului Europei.

PS2. Am spus ieri ca la conferinta participa circa 70 de profesori si cercetatori. Numarul corect este 120 de participanti din 49 de tari. #goinginternational #plagiarism2017

1 comentariu la “UPDATE Cutremur în presă. Emilia Șercan, acuzată chiar de ceea ce combate: PLAGIATUL

  1. Este interesant de unde a plagiat Sercan..Jurisprudenta europeana privind libertatea de exprimare si Ghid juridic pentru jurnalisti…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *