Skip to content
Politică

UPDATE Dan Nica, noua propunere a PSD pentru postul de comisar european/ Partidul a desemnat și o „rezervă”

Inquam Photos / George Calin

UPDATE 19.00

Dan Nica, propus de PSD pentru portofoliul de comisar european pentru transporturi, a declarat, marţi seară, întrebat fiind despre probleme penale, că el nu are nicio problemă. El a subliniat că „este dreptul PSD să propună candidatul pentru comisar”, fiind partidul care şi-a asumat guvernarea, şi a afirmat că, în calitate de coordonator de comisie, a gestionat şi probleme care au legătură cu transporturile, relatează News.ro.

„Sigur, m-am uitat la acest lucru şi vă spun că nu am nicio problemă (întrebat despre probleme penale – n.r.). Dacă v-aţi uitat, şi candidatul belgian a fost acceptat după ce cred că vineri Procuratura belgiană a decis să închidă dosarul”, a declarat Dan Nica.

Referitor la faptul că o altă „problemă” ar fi că nu este femeie, Nica a replicat: „Asta e o problemă”. Întrebat dacă acest lucru face ca Gabriela Ciot să aibă prima şansă, el a spus: „Intrăm pe o zonă în care nu mai am voie să mai comentez”.

Întrebat dacă crede că preşedintele Klaus Iohannis va avea un cuvânt de spus în decizia finală, Nica a afirmat că este dreptul PSD să facă propunerea.

„Doamna prim-ministru v-a anunţat: este dreptul PSD să propună candidatul pentru comisar şi este dreptul premierului să facă această propunere. Noi suntem partidul care ne-am asumat guvernarea şi din acest motiv şi propunerea pentru funcţia de comisar. Şi acest lucru este recunoscut şi de grupul social-democrat din Parlamentul European şi se va lupta toată lumea foarte puternic pentru ca acest lucru să se întâmple aşa, exact aşa”, a spus Nica.

Întrebat dacă el crede că este prima opţiune a premierului, Nica a replicat: „Eu am văzut conferinţa de presă, cred că a fost foarte clară”.

El a declarat că i-ar fi fost greu să discute înainte cu premierul, pentru că abia ce a ajuns de la Bruxelles.

Nica a fost întrebat şi ce îl recomandă pentru portofoliul Transporturilor.

„Sunt foarte multe dosare, eu sunt coordonator în Comisia care se ocupă de tot ce înseamnă economia Uniunii Europene, mai puţin agricultura şi evident transporturile. Dar foarte multe dosare le-am avut împreună cu cei de la Comisia de transporturi şi le-am făcut împreună. De exemplu, emisiiile de dioxid de carbon pentru tot ceea ce înseamnă transport, partea de fond european de coeziune, tot ceea ce a însemnat lucruri care au fost de competenţele ambelor comisii eu ca şi coordonator le-am gestionat”, a detaliat el.

El s-a declarat optimist că îi va convinge şi pe cei de la Renew să îl voteze.

UPDATE 18:06

Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis, în şedinţa de marţi, ca pe lângă numele lui Dan Nica, să-i fie propus Ursulei von der Leyen şi un nume de femeie pentru funcţia de comisar european din partea României.

Varianta de rezervă este Melania-Gabriela Ciot. Aceasta a fost numită în funcția de secretar de stat pentru afaceri europene, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la data de 20 septembrie 2017. În perioada mai 2014 – noiembrie 2015 a ocupat funcția de consilier pentru afaceri europene în cadrul cabinetelor miniștrilor pentru Societatea Informațională, Fonduri Europene și Finanțe Publice.

Potrivit prezentării de pe site-ul MAE, melania Ciot este conferențiar universitar doctor la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, iar în 2015 a obținut abilitarea pentru conducerea de doctorate în domeniul relații internaționale și studii europene.

UPDATE 16:59

Europarlamentarul Dan Nica a fost votat, în ședința CEX de marți după-amiaza, să fie propunerea României pentru postul de comisar european, în locul Rovanei Plumb, refuzată de Comisia JURI.

Dan Nica a fost ales europarlamentar pe lista PSD, în urma scrutinului din 26 mai 2019.

El s-a născut la 2 iulie 1960, în Panciu, judeţul Vrancea. Absolvent al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii din Iaşi (1985), are specializări în domeniul managementului şi al comunicaţiilor în Franţa, Austria, Suedia şi Canada. Din 2005 este doctor în ştiinţele Comunicării.

Membru al PDSR; membru în Biroul Executiv Central al PSD (1999-2004), preşedinte al Organizaţiei Municipale Galaţi (1997-2003), membru al Biroului coordonator al PSD (2004-2005) şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene Galaţi (din 2003).

Dan Nica a fost ales la 20 aprilie 2013, la Congresul Partidului Social Democrat, vicepreşedinte al PSD la nivel naţional.

Deputat PDSR de Galaţi şi membru al Comisiei parlamentare pentru industrii şi servicii (1996-2000). În această calitate a iniţiat Legea pentru sprijinirea şi promovarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Reales deputat PDSR (PSD) de Galaţi în 2000; 2004; 2008; 2012.

Ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (28 decembrie 2000-14 iulie 2004). A fost validat în Parlament, în funcţia de viceprim-ministru, la 22 decembrie 2008. La 13 ianuarie 2009, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire a lui Dan Nica în funcţia de ministru interimar al Administraţiei şi Internelor.

Dan Nica a deţinut funcţiile de viceprim-ministru şi ministru al Administraţiei şi Internelor în perioada 11 februarie – 1 octombrie 2009, de ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (7 mai 2012-21 decembrie 2012), de ministrul pentru Societatea Informaţională (21 decembrie 2012-martie 2014).

La 25 mai 2014, Dan Nica a fost ales europarlamentar pentru legislatura 2014-2019, pe listele Alianţei Electorale PSD+UNPR+PC. A făcut parte din Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European. A fost membru în Comisia pentru industrie, cercetare şi energie din Parlamentul European şi a făcut parte din Delegaţia pentru Relaţiile cu Statele Unite ale Americii, potrivit europarl.europa.eu.

La 25 martie 2019, Partidul Social Democrat a prezentat lista candidaţilor la alegerile europarlamentare, Dan Nica ocupând a cincea poziţie.

A fost distins cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler în anul 2002.

———–

Social democrații se vor întâlni, marți, de la ora 16:00, în Comitetul Executiv pentru a discuta noua nominalizare pentru postul de comisar european, dar și strategia pe care o vor adopta la moțiunea de cenzură depusă de opoziție.

Bursa zvonurilor: care va fi noua propunere de comisar european?

Tot mai multe nume sunt vehiculate în spațiul media pentru postul de comisar european. Potrivit unor surse politice, Dăncilă ia în calcul atât numele fostului europarlamentar PSD, Claudia Țapardel, dar și cel al actualului secretar general al partidului, Mihai Fifor.

Alte nume vehiculate pentru postul de comisar european sunt Luminița Odobescu, actualul şef al Reprezentanţei României la Uniunea Europeană, Victor Negrescu, ministrul de Externe, Ramona Mănescu, Dan Nica și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Amintim că în ciuda faptului că Rovana Plumb a trimis, luni dimineață, o scrisoare în care anunța că și-a achitat datoria de 800.000 de lei către o persoană fizică, membrii Comisiei JURI nu au fost convinși pe deplin. Astfel că, în urma ședinței extraordinare, 13 dintre cei 20 de membri ai comisiei au votat că Rovana Plumb nu este potrivită pentru a ocupa poziția de comisar european.

Preşedinta desemnată a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut luni înlocuirea rapidă a candidaţilor României şi Ungariei, după ce nominalizaţii celor două ţări pentru postul de comisar european au fost respinşi de Comisia JURI.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat luni seara că va face o nouă propunere de comisar european, dar a susţinut că Rovana Plumb „nu se află în niciun conflict de interese”.

„Noi vom face o nouă propunere de comisar european, iar în ceea ce priveşte invitaţia la consultări adresată de preşedinte îi răspund că voi veni de îndată, acelaşi ‘de îndată’ cu care şi dumnealui a decis să numească miniştrii interimari, conform deciziei Curţii Constituţionale, care a stabilit că preşedintele a încălcat Constituţia”, a precizat premierul, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul PSD.

Potrivit Vioricăi Dăncilă, „conform legislaţiei naţionale, Rovana Plumb nu se află în niciun conflict de interese”.

„În legislaţia europeană un astfel de cadru nu doar că nu este clar reglementat, dar situaţia sa a fost supusă unui joc politic ce lasă loc de interpretări. Nu există un conflict dovedit, nu există un motiv solid pentru această respingere„, a subliniat ea.

Opoziția depune moțiunea de cenzură

De cealaltă parte, liderul PNL, Ludovic Orban, a anunțat că liberalii vor depune marți moțiunea de cenzură. Liderul liberal a adăugat că până la ora depunerii documentului continuă negocierile şi discuţiile cu partenerii. El a afirmat că moţiunea va fi susţinută inclusiv de parlamentari PSD care nu au semnat-o, dar care au spus că o vor vota.

Azi va fi depusă moţiunea, la o oră pe care urmează să o stabilim.

E clar că PSD are majoritatea în BP reunite, vom propune un calendar de bun simţ, ca ziua dezbaterii şi a votului să fie marţi sau miercuri, dar suntem pregătiţi să răspundem la orice fel de abuz din Birourile Permanente, să fim mobilizaţi în orice zi se vor stabili dezbaterea şi votul”, a declarat Ludovic Orban.

Potrivit procedurii parlamentare, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, în acest caz 233 de voturi, în contextul în care Parlamentul are un număr total de 465 de senatori şi deputaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *