Skip to content
Politică

UPDATE Dăncilă a confirmat participarea la consultări / Iohannis îi cheamă pe Dăncilă și Meleșcanu pentru explicații

Romania libera

UPDATE 19:48

Premierul Viorica Dăncilă a răspuns invitației președintelui Klaus Iohannis. Astfel, Dăncilă i-a transmis lui Iohannis confirmarea participării la consultările privind problemele de politică externă, conform unui comunicat al Guvernului, remis redacției PSnews.ro.

Redăm mai jos răspunsul Vioricăi Dăncilă pentru Klaus Iohannis:

„În urma invitației transmisă astăzi, de către Administraţia Prezidențială, prim-ministrul României Viorica Dăncilă a transmis următorul răspuns:

„Domnule Președinte, în cadrul dialogului interinstituțional, am primit invitația dumneavoastră la consultări pe teme de actualitate de politică externă, respectiv recentele evoluții din Orientul Mijlociu şi relațiile bilaterale ale României cu Statul Israel.

Pe această cale, confirm participarea”.

—————-

UPDATE 19:41

Premierul Viorica Dăncilă va merge marți la Palatul Cotroceni, ca urmare a invitației transmise de Klaus Iohannis, conform unor surse guvernamentale citate de Agerpres.

———————

UPDATE 18:29

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni că este normal ca preşedintele Klaus Iohannis să o sune pe Viorica Dăncilă ca să-l cheme la Cotroceni pe Teodor Meleşcanu, pentru a da explicaţii cu privire la delimitarea României de scrisoarea comună a UE legat de ambasada la Ierusalim, scrie Adevărul.ro.

„Premierul Dăncilă cred că a vorbit foarte clar pentru toată lumea, se înţelege foarte simplu. Aceste lucruri nu se pot face peste capul premierului. E bine? Acesta este considerentul şi modul în care se desfăşoară relaţia instituţională între preşedintele şi membrii Guvernului. Nu se scurtcircuitează premierul”, a spus Tăriceanu.

———————————–

UPDATE 17:44

Președintele Klaus Iohannis i-a adresat în urmă cu puțin timp prim-ministrului Viorica Dăncilă o invitație pentru ziua de marți, la ora 11, pentru discuții la Palatul Cotroceni legate de cele mai recente controverse dintre șeful statului și Guvern cu privire la politica externă.

Iată textul integral al invitației, așa cum a fost el remis redacției PSnews.ro:

„Doamnei Vasilica-Viorica Dăncilă

Prim-Ministrul României

Stimată doamnă Prim-ministru,

Având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu evoluții recente din politica externă, în temeiul dispozițiilor art. 86 din Constituție, vă invit pentru consultări în data de 15 mai a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni.

Consultările vizează clarificarea unor aspecte ce țin de politica externă a României, inclusiv problematica relocării ambasadei României din statul Israel, care constituie probleme urgente și de importanță deosebită.

La această întâlnire puteți fi însoțită de miniștrii de resort”.

————————————————

UPDATE 13:40

Premierul Viorica Dăncilă i-a dat luni o replică dură președintelui Klaus Iohannis pe tema chemării la Cotroceni a ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu.

Concret: șefa Guvernului a afirmat că președintele nu îl poate chema la discuții pe ministru dacă nu o sună mai întâi pe ea, conform Digi 24.

———————————–

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu,  este chemat marți la Palatul Cotroceni pentru a discuta cu președintele Klaus  Iohannis. Meleșcanu trebuie să dea explicații în ceea ce privește blocarea adoptării unei declarații a Uniunii Europene pe tema mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Întâlnirea dintre Meleșcanu și Iohannis este programată marți, la ora 11, informează B1.ro.

Președintele a anunțat încă de la finalul săptămânii trecute că urmează să îl cheme pe ministrul de Externe la Cotroceni, scoțând evidență faptul că Ambasada României din Israel nu poate fi mutată fără acordul său.

Iohannis a avut sămbătă prima reacție după ce România, alături de Cehia și Ungaria, a blocat un document al Uniunii Europene ce condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *