Skip to content
Coronavirus

UPDATE De ce își cumpără Consiliul Județean Argeș sistem pentru detecția coronavirus?

facebook
" "

UPDATE: Consiliul Județean Argeș și Ministerul Sănătății dotează Spitalul Județean de Urgență din Pitești cu 2 sisteme pentru detectarea Coronavirus. Aparatele cumpărate în plină criză de coronavirus vor avea scopul de a ajuta medicii de la Spitalul din Pitești pentru a detecta mult mai repede cazurile.

Diferența între cele două achiziții înregistrate pe SEAP este una care ține de modul de finanțare. Aparatul care va fi achiziționat de CJ Argeș, prin licitația publicată pe 26 martie, va fi finanțat doar din fondurile județului, printr-o decizie a Consiliului Județean de pe 17 martie, precizează CJ Argeș pentru PSnews.ro.

" "
" "

Pe de altă parte, aparatul care urmează să fie cumpărat de Spitalul Județean de Urgență din Pitești, prin licitația înregistrată pe 31 martie, va fi achitat în proporție de 90% din fondurile Ministerului Sănătății și doar 10% din bugetul județului Argeș.

Direcția de Sănătate Publică Argeș a comunicat prin adresa nr.10480/25.03.2020 creditele bugetare aprobate de Ministerul Sănătății (OMS nr.494/2020) pentru finanțarea aparaturii și echipamentelor de comunicații în urgență în sănătate, din sursa buget de stat, în suma de 495 mii lei pentru Spitalul Județean de Urgență Pitești. Pe 31martie 2020, a avut loc ședința extraordinară a Consiliului Județean Argeș prin care s-a aprobat alocarea sumei de 55 mii lei Spitalului Județean de Urgență Pitești, sumă ce reprezintă cofinanțarea aparaturii medicale (10%), respectiv “Sistem Real-Time PCR și kit pentru detecția COVID – 19”. Procedura de achiziție este publicată pe SEAP din data de 31.03.2020 și are ca termen limită de depunere a ofertelor până la data de 08.04.2020”, arată CJ Argeș într-un răspuns către PSnews.ro

***

Consiliul Județean Argeș a decis să achiziționeze un sistem pentru detecția coronavirusului. În același timp, și Spitalul Județean de Urgență Pitești achiziționează un sistem pentru detecția coronavirus. Astfel, CJ Argeș ajunge să plătească 2 sisteme pentru detecția coronavirus, potrivit informațiilor de pe SEAP.

Prima licitație este cea a Consiliului Județean Argeș, înregistrată pe 26 martie 2020, și are valoarea de 462.185 RON. La autoritatea contractantă se poate observa (foto jos) „Județul Argeș”, ceea ce înseamnă că sistemul pentru detecția COVID-19 va intra în posesia Consiliului Județean Argeș. Data limită a acestei licitații este 3 aprilie 2020.

Pe 31 martie 2020, Spitalul Județean de Urgență Pitești înregistrează o altă licitație, tot un sistem pentru detecția COVID-19, în valoare de 457.563,03 RON. Data limită este 8 aprilie 2020. Diferența mică de preț poate fi justificată prin faptul că Spitalul din Pitești nu are nevoie de instalarea sistemului.

În județul Argeș nu există niciun sistem pentru detecția coronavirusului, iar toate testele merg la București. Consiliul Județean Argeș anunța pe 17 martie că va achiziționa 2 sisteme pentru detecția coronavirus. La data respectivă, CJ Argeș informa că se va cumpăra un sistem pentru Spitalul din Pitești și un alt sistem va fi cumpărat de Consiliul Județean Argeș, potrivi adevarul.ro. Spitalul Județean de Urgență din Pitești a intrat pe lista spitalelor din țară care vor trata cazurile de coronavirus.

Redacția PSnews.ro a transmis o solicitare către Consiliul Județean Argeș pentru a cere explicații în legătură cu această achiziție și unde va ajunge acest sistem pentru detecția coronavirus cumpărat de CJ. Până la momentul redactării acestui articol, biroul de presă al CJ ne-a anunțat că vom primi un răspuns „în cursul zilei de mâine”. Vom reveni cu actualizări când vom avea mai multe informații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *