Skip to content
Politică

UPDATE Declarații Cozmin Gușă / Patronul Realitatea TV, audiat la DNA

qmagazine.ro
" "

UPDATE 17:50

Cozmin Gușă a dat declarații  la ieșirea de la DNA, acolo unde a fost audiat în cazul preluării postului de televiziune Realitatea TV, informează site-ul Realitatea.net.

" "
" "

Motivul pentru care am fost chemat la DNA este Realitatea TV. E dosar mai nou, dar disjuns dintr-un dosar mai vechi. Nu avea ce să caute dosarul Realitatea în marele dosar Codruț Marta – evaziune fiscală, posibilă crimă. Avem un cetățean nervos din Israel, Elan Schwarzenberg, care vorbește într-un fel justițiar. Nu vrea să vină în țară să vorbească despre asta. Eu cred că această disjungere în acest dosar în care am fost chemat astăzi este un lucru util, să vedem despre ce e vorba.

Dacă tot vorbim treaba asta cu Israelul, cearta, prim-ministru, Dragnea am o sugestie pentru președintele Iohannis: toate țările negociază dur eventuala mutare a ambasadelor de la Tel Aviv la Ierusalim. Uite sugestia pentru Iohannis să pună pe lista de negociere și extrădarea cetățeanului Elan Schwartzenberg, ca să arate Israelul că este un stat partener, care ajută România să-și descopere banii din evaziune, doamne ferește dacă este vorba și de o crimă.

Am avut o discuție lungă despre istoria Realității TV, din poziția mea de om, care o cunoaște bine. În dosar există fel de fel alegații ale unor mult prea cinstiți cetățeni ai României: Sorin Ovidiu Vîntu sau Elan Schwarzenberg, unul cu o nouă condamnare, din păcate, celălalt fugar – neextrădabil, suspect probabil și de crimă. Am discutat cu doamna procuror despre fel de fel de conjuncturi din istoria recentă a televiziunii.

Mi-a dat o idee această audiere și o să încep un demers jurnalistic prin colegii mei de la Realitatea, să facem istoria Realității, inclusiv a presiunilor politice sau a statului paralel asupra Realității TV. Și în ce fel a trecut Realitatea de la Silviu Prigoană la Năstase, cum a luat-o Vîntu în 2004, dacă a fost implicat SRI-ul atunci, cum a ajuns Ghiță să-l păcălească pe Vîntu, cu lucruri pe care le știu oamenii din Realitatea, dacă celebrii reprezentanți ai statului paralel: George Maior sau Florian Coldea au avut contribuții directe la aceste lucruri. Se pare că DA, după cum arată toate aceste lucruri care se discută, inclusiv la nivelul DNA-ului, tot se face discuția asta majoritatea parlamentară legată de statul paralel.

Hai să vedem cum acționa statul paralel în presă, hai să vedem cum acționa statul paralel în timpul campaniilor, ce presiuni s-au făcut. Dacă Realitatea a fost sau nu devalizată de un sediu în care acum funcționează o altă televiziune, dacă aparatura nu este cumva a Realității. Cum s-a ajuns la asta? Deci, cred că va fi o istorie foarte interesantă și mi-a fost sugerată de această audiere de astăzi. De acolo o să înțelegem cât de găunoasă este structura puterii atunci când presează asupra presei libere”, a spus Gușă.

———-

Patronul postului de televiziune Realitatea TV, Cozmin Gușă, este audiat marți, la Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Gușă a fost chemat la DNA în privința unui dosar disjuns din dosarul Marta ce vizează modul în care a fost preluată Realitatea TV, informează Evz.ro.

În martie 2013, acționariatul societății Realitatea Media SA a fost modificat, potrivit documentelor care au fost depuse la Oficiul Registrului Comerțului. Astfel, au ieșit din conducerea postului TV Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited, Elan Schwartzenberg, precum și copiii lui Sorin Ovidiu Vântu.

Ioana și Ionuț Vântu au preluat împreună în 2012 82% din acțiunile firmei Bluelink, principalul asociat din acel moment al societății Realitatea Media SA. Elan Schwartenberg a rămas atunci cu 9% din acțiunile firmei, în timp ce restul de 9% din Bluelink îi reveneau lui Vitalie Dobândă, un apropiat al lui Vântu.

Acționarul majoritar al postului Realitatea TV este, în prezent, societatea Strategies Research Investments SRL, ai cărei acționari sunt Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru.

Ceilalți acționari sunt Sindicatul Național „Petrom-Energie”, PSV Company SA , SC Global Video Media SRL, Florin Bercea, Eugen Gheorghe Luha și Gheorghe Cristian Toroipan.

Realitatea media se află în insolvență din anul 2011, administratorul judiciar al acestei societăți fiind Judiciar HM Expert IPURL, mai adaugă sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *