Skip to content
Politică

UPDATE Declarații/Carmen Dan, Raed Arafat şi reprezentanţii Jandarmeriei, audieri în Parlament

antena3.ro

UPDATE 12:00

Laurenţiu Cazan, despre codurile de pe căştile jandarmilor acoperite cu bandă neagră

Indicativele de pe căştile unora dintre jandarmii care au intervenit la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei erau acoperite cu bandă negră dintr-o problemă logistică, întrucât acele coduri nu mai corespundeau, a explicat marţi în Comisia de apărare din Camera Deputaţilor coordonatorul intervenţiei jandarmilor din Piaţa Victoriei, Laurenţiu Cazan.

În ceea ce priveşte indicativele de pe mijloacele de protecţie, acele coduri de pe căşti, vreau să vă spun că la nivelul instituţiei noastre au fost efective care au venit în sprijin pe de-o parte, pe de altă parte şi în cadrul instituţiei noastre au fost reorganizări. Situaţiile sunt cunoscute, au fost discutate. Nu mai corespundea acel indicativ, (…) dar pot să vă asigur că nu este niciun impediment în identificarea acelor jandarmi care au acţionat în acel fel. Ştim foarte bine zonele lor de responsabilitate, acolo au avut şef de dispozitiv. Din punctul nostru de vedere aveţi toată deschiderea pentru a stabili situaţiile punctuale”, a explicat Laurenţiu Cazan, informează News.ro

El a subliniat că au existat violenţe constante împotriva forţelor de ordine, însă şi cazurile în care jandarmii au acţionat violent sunt analizate la nivelul Jandarmeriei.

Referitor la modul violent de intervenţie, cazurile sunt analizate inclusiv la nivelul Jandarmeriei, este o comisie internă de verificare a intervenţiei. Să nu uităm însă că vorbim de o acţiune a restabilirii ordinii pubice. De fiecare dată am precizat că am avut în spaţiul public, în Piaţa Victoriei, acţiuni violente faţă de forţele de ordine. Progresive. Am ajuns la un moment dat că nu numai cei doi colegi ai noştri au fost ultragiaţi, ci şi oameni din alte dispozitive răniţi. Până în momentul intervenţiei, violenţele împotriva forţelor de ordine au existat”, a mai spus Cazan.

———————————————

UPDATE 11:58

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a afirmat, marţi, în Comisia pentru apărare din Parlament, că, cel mai probabil, în cazul bărbatului care a participat la protestul din 10 august şi care a murit luni noapte la spitalul din Alexandria a fost vorba despre „un episod medical separat, care nu are corelare” cu ceea ce a fost în Piaţa Victoriei.

„Pacientul s-a prezentat la unul dintre punctele noastre fixe. Prezenta sângerare la nivelul nasului. Tensiunea era mărită, pacientul era cunoscut hipertensiv. A primit primul ajutor, dar a refuzat să meargă la spital. Vreau să subliniez că, din ce am văzut, în toate fişele care au fost ţinute, toţi care s-au prezentat, de regulă, dacă au fost expuşi la gaze, s-a trecut acolo fie că au avut lăcrimare, fie că au avut tuse sau ceva. În acest caz, se trece mai degrabă epistaxisul şi HTA. La patru zile după, pacientul, care este cunoscut cu probleme cardiace destul de grave, s-a prezentat la spitalul din Turnu Măgurele şi a fost transferat în Alexandria, unde a fost internat la Terapie Intensivă„, a afirmat Raed Arafat, potrivit News.ro. 

El a spus că, în opinia sa, în cazul bărbatului a fost vorba despre „un episod medical separat, care nu are corelare” cu inhalarea substanţelor lacrimogene.

Substanţele iritant-lacrimogene nu sunt substanţe care sunt fără efecte şi care nu sunt nocive, dacă se întrunesc anumite condiţii, însă, corelarea dintre aceste substanţe şi manifestarea digestivă a acestui pacient eu, personal, nu pot să o găsesc, iar rezultatul autopsiei este cel care o să fie cel mai elocvent. Va spune care era cauza decesului şi ce s-a întâmplat. Dacă se găseşte o corelare, singurii care pot să o găsească vor fi cei de la Medicină Legală„, a mai afirmat şeful DSU, la audierile din Comisia de apărare din Parlament, unde se află şi ministrul de Interne Carmen Dan.

Poliţiştii şi procurorii din Teleorman au declanşat o anchetă şi au deschis un dosar de cercetare penală în cazul unui bărbat în vârstă de 68 de ani care a participat la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei şi care duminică seară a murit la Spitalul Judeţean din Alexandria, reprezentanţii unităţii medicale fiind cei care au sesizat Poliţia cu privire la deces.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă spunea că bărbatul se prezentase la una dintre ambulanţele SMURD aflate în Piaţa Victoriei, acuzând sângerare la nas, a primit îngrijiri medicale la faţa locului şi a refuzat transportul la spital.

Spitalul Judeţean Alexandria a transmis că bărbatul era în evidenţe cu mai multe afecţiuni cardiace şi digestive, precizând că era internat din 15 august la terapie intensivă, cu diagnosticul „ulcere multiple sângerânde”.

————————————–

UPDATE 11:30

Ministrul de Interne, Carmen Dan, secretarul de stat Read Arafat şi reprezentanţii Jandarmeriei sunt audiaţi marţi în Comisia de Apărare din Parlament, unde prezintă raportul întocmit de minister în legătură cu violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, Carmen Dan explicând că raportul va fi detaliat de către specialişti şi vorbind despre prezenţa ei în minister pe toată durata evenimentelor. Ea a susţinut că prezenţa sa în minister a fost doar pentru a-şi asuma responsabilitatea, dar şi că ar fi fost obligatoriu să existe informaţii şi indicii din care sa rezulte că „avem de-a face cu un atac la ordinea constituţională, un atac la adresa stabilităţii sociale şi economice”.

Carmen Dan a precizat că a nu a venit la comisie în baza unei invitaţii oficiale, ci în ideea că poate va exista cvorum şi va putea prezenta aspectele relevante, ea explicând astfel absenţa prefectului Capitalei de la audieri, informează News.ro.

Puteam lua în calcul şi prezenţa prefectului, dar noi nu am venit la comisie în baza unei invitaţii oficiale, am venit în ideea că vom avea cvorum şi vă putem spune aspectele pe care le consideraţi relevante. Nu am nicio rezervă ca ulterior, dacă consideraţi, să solicitaţi şi prezenţa prefectului”, a afirmat Carmen Dan, răspunzând unei întrebări.

Ministrul de Interne a vorbit, la începutul audierii sale, despre prezenţa la minister pe durata evenimentelor din 10 august din Piaţa Victoriei.

Aş prefera să încep prin a preciza care a fost rolul şi competenţa ministrului în data de 10 august. Avem toată transparenţa, cu condiţia să respectăm procedura legală. În data de 10 august, în jurul orei 12.00. am fost prezentă la minister pentru că aşa mi s-a părut normal şi aşa cred că trebuie să facă orice manager responsabil într-o situaţie în care structurile ministerului erau implicateîntr-un eveniment de o asemenea amploare. Iniţial, am luat informaţiile de la televizor. Bineînţeles că aveam informaţii despre modul în care ne-am organizat, despre planificarea misiunii, însă am anticipat că va fi un eveniment de o amploare mare. Am analizat tot ce s-a vehiculat în media până la momentul în care am luat decizia şi, aşa cum am spus, mi-am întrerupt concediul de odihnă şi am fost prezentă în minister începând cu după-amiaza zilei. Am stat în biroul meu. Tot ce am solicitat – şi colegii mei ştiu asta – a fost să fiu informată. Este firesc ca ministrul să primească informaţii despre tot ce se întţmplă şi am plecat din minister în jurul orei 3 cnd colegii mei finalizaseră misiunea şi când mi-am dorit să vină în biroul ministrului şi să împărtăşim propriile lor trăiri„, a declarat Carmen Dan în Comisia de Apărare din Parlament.

Ea a spus că existau deja teme sensibile – dispăruse o armă, erau oi jandarmi bătuţi, internaţi în spital – şi i s-a părut firesc să îşi ia aceste informaţii direct de la jandarmi.

Nu a fost o şedinţă operativă, a fost o şedinţă de informare, ocazie cu care am cerut pentru a doua zi un prim raport al misiunii”, a afirmat Carmen Dan. Ea a spus, de asemenea, că ar fi fost obligatoriu „să existe informaţii şi indicii  din care să rezulte că avem de-a face cu un atac la ordinea constituţională, cu un atac la adresa stabilităţii sociale şi economice„.

Incidente extrem de violente au avut loc în 10 august la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni.

Înainte de miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii.

Reprezentanţii Jandarmeriei au susţinut că intervenţia de la miting a fost pe deplin justificată şi că dispozitivele au fost dimensionate în raport cu violenţele, fiind „eminamente defensive”, iar acţiunile au fost reactive. La rândul său, ministrul Carmen Dan spunea că intervenţia Jandarmeriei a fost una legitimă, de restabilire a ordinii publice, justificată de provocările huliganilor.

Peste 400 de persoane au fost rănite, iar Parchetul General face o anchetă cu privire la modul de intervenţie a Jandarmeriei. Numărul persoanelor care au depus plângeri în dosarul violenţelor de la protest ajunsese luni la 351.

———————————————-

Ministrul de Interne, Carmen Dan, este audiată marți în Comisia de Apărare a Camerei Deputaților, condusă de Tudorel Căprar.

Revenim cu detalii.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *