Skip to content
Politică

UPDATE Demisie răsunătoare: Ungureanu pleacă de la SIE

ziuaconstanta.ro

UPDATE 16:06

Deputatul ALDE Mihăiță Calimente (președintele Comisiei parlamentare comune de control al SIE) a declarat, în urmă cu puțin timp, că știe de la însuși Mihai-Răzvan Ungureanu că demisia acestuia din fruntea Serviciului de Informații Externe s-a bazat pe motive medicale.

„Nu am ştiut dinainte de această demisie, am aflat din presă. La primele telefoane pe care le-am primit de la televiziuni am spus că s-ar putea să fi existat totuşi o anumită stare conflictuală între Palatul Cotroceni şi directorul SIE, asta şi în urma zvonurilor care au circulat toată vara. Ulterior, am primit un telefon din partea lui Răzvan Ungureanu care mi-a comunicat să îl cred pe cuvânt că demisia domniei sale a intervenit în urma stării de sănătate pe care o are. Mi-a spus că trebuie să stea la pat şi că este o problemă serioasă şi, în consecinţă, este singurul motiv pentru care şi-a înaintat demisia. Mi-a spus că (…) sănătatea o consideră prioritară oricărei alte activităţi”, a precizat Calimente, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

El a adăugat că nu a primit semnale la comisie cu privire la eventuale disfuncţionalităţi şi că ar fi anormal să existe între SIE şi şeful statului o relaţie tensionată deoarece acest serviciu „furnizează informaţii în primul rând preşedintelui”.

Întrebat dacă nu ar fi trebuit ca demisia lui Ungureanu să fie comunicată mai întâi la comisie, Calimente a răspuns că „demisia se înaintează preşedintelui”, iar acesta a acceptat-o.

„Având în vedere că este vorba despre o problemă personală şi că este vorba de starea de sănătate a domniei sale, cred că este o problemă care îl priveşte pe domnia sa şi dacă motivul pe care l-a invocat este acesta cred că nici preşedintele nu l-a întrebat cât este de bolnav. Sunt lucruri confidenţiale. În contextul regional actual ar fi absolut de dorit să fie o altă numire (la conducerea SIE – n.r.) cât mai rapid, dar să fie un profesionist. Preşedintele propune, propunerea ajunge la Parlament, se discută în comisie şi votează plenul reunit. Este la altitudinea preşedintelui cât de repede propune”, a adăugat Calimente.


O demisie răsunătoare a fost anunțată, luni după-amiază: fostul premier Mihai-Răzvan Ungureanu pleacă din Serviciul de Informații Externe (SIE), pe care l-a condus, până în prezent, ca director.

Demisia i-a fost înaintată președintelui Klaus Iohannis, care a acceptat-o, a declarat, la Digi 24, Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale. Ea a precizat că interimatul va fi asigurat de către generalul Silviu Predoiu, cel care, până în prezent, a activat ca adjunct al directorului SIE.

Politicianul și istoricul Mihai-Răzvan Ungureanu s-a născut la 22 septembrie 1968, la Iași. Absolvent al Facultății de Istorie-Filosofie, Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iași (1992), masterat la Centre for Jewish and Hebrew Studies, St. Cross College, University of Oxford, Marea Britanie (1993). La 27 martie 2004, a obținut doctoratul în istorie modernă la Facultatea de Istorie a Universității ”Al. I. Cuza” din Iași, cu o teză având tema ”Convertire și integrare în societatea românească la începutul epocii moderne”.

Are o carieră didactică susținută ca profesor la Liceul de filologie-istorie ”M. Eminescu” din Iași (1992); preparator universitar (1992-1996), asistent universitar (1996-1998), lector universitar (1998-2004), conferențiar (2004-2006), la Facultatea de Istorie, Universitatea ‘Al. I. Cuza’ din Iași. În 2007, devine profesor universitar de Istoria modernă a României, la Facultatea de Istorie a Universității din București.

A susținut cursuri la o serie de instituții de învățământ din țară și din străinătate: Gast Wissenschaftler Departamentul de Istorie Europeană, Universitatea ‘Albert-Ludwig’, Freiburg im Breisgau, Germania (1993-1997); profesor asociat la School of Slavonic and East European Studies, University of London, Marea Britanie (1996-1998); Senior Reader NATO School (SHAPE), Oberammergau, Germania (2001); cadru universitar asociat SNSPA, București (2002); senior reader ”George C. Marshall” Center for Security Studies, Garmisch-Partenkirchen, Germania (2003); profesor asociat la Universitatea Națională de Apărare (din 2005).

A desfășurat și desfășoară o bogată activitate științifică, fiind membru al Societății Române de Heraldică, Sigilografie și Genealogie a Academiei Române, filiala Iași (din 1993), membru al board-ului științific al Fundației Soros pentru o Societate Deschisă, Iași — București (1996-1998), director al Centrului de Studii Românești din Iași al Fundației Culturale Române (1996-1999), membru al European Association for Jewish Studies din Oxford, Marea Britanie (din 1997), Senior Fellow al Oxford Centre for Jewish and Hebrew Studies, St. Cross College, University of Oxford, Marea Britanie (din 1998), membru al Consiliului Institutului de Studii Genealogice și Heraldică „Sever Zotta” din Iași (din 1998) etc. A fost membru în Consiliul Național al Reformei Învățământului din cadrul Ministerului Educației Naționale (1998-2000). În anul 2004 a devenit director al Centrului de Studii Iudaice din cadrul Facultății de Istorie a Universității ”Al. I. Cuza” din Iași.

Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe (1998-2001); director general, emisar regional al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003); coordonator adjunct al South East European Cooperation Initiative (Viena, 2003). Are gradul diplomatic de ministru consilier (2003), potrivit Dcnews.ro

S-a înscris în Partidul Național Liberal în anul 2004 și s-a autosuspendat din partid în martie 2007, apartenența la un partid politic fiind incompatibilă cu funcția de reprezentant special al României la Inițiativa de Cooperare în Sud-Estul Europei.

A ocupat funcția de ministru al Afacerilor Externe în perioada 29 decembrie 2004—22 martie 2007. Mihai-Răzvan Ungureanu și-a înaintat demisia din această funcție la cererea premierului Călin Popescu-Tăriceanu, pentru felul în care ministerul pe care îl conducea a gestionat situația a doi muncitori români reținuți în Irak de trupele americane, pentru presupuse acțiuni de spionaj. Între februarie 2007-decembrie 2007, a ocupat postul de reprezentant special al României la Inițiativa de Cooperare în Sud-Estul Europei, cu sediul la Viena.

La 26 noiembrie 2007, este nominalizat de președintele Traian Băsescu, în temeiul art. 65/lit.b din Constituția României, pentru funcția de director al Serviciului de Informații Externe, post rămas liber în urma demisiei lui Claudiu Săftoiu, director SIE în perioada 4 oct. 2006 — 19 mart. 2007. Mihai-Răzvan Ungureanu a fost validat în funcția de director al SIE de Camerele reunite ale Parlamentului, la 5 decembrie 2007, cu 295 de voturi „pentru”, dintre cei 318 parlamentari prezenți. A demisionat din funcție la 8 februarie 2012.

În ziua de 6 februarie 2012 a fost desemnat de președintele Traian Băsescu pentru funcția de premier al României. A fost învestit de Parlament la 9 februarie 2012, păstrându-și funcția până la 7 mai 2012.

În data de 5 aprilie 2012, președintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru desemnarea lui Ungureanu ca ministru interimar al Mediului și Pădurilor. A ocupat această funcție până la 10 aprilie 2012.

La 6 iulie 2012, a inițiat ONG-ul Inițiativa Civică de Centru Dreapta. La 7 septembrie 2012, a fost ales, în cadrul Convenției Naționale extraordinare a Partidului Forța Civică (PFC), în funcția de președinte al partidului. În 2014, PFC a fost absorbit de PDL, Mihai-Răzvan Ungureanu devenind prim-vicepreședinte al PDL. După fuziunea dintre vechiul PNL și PDL, a devenit prim-vicepreședinte al noului PNL.

În urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012, a obținut un post de senator din partea ARD, în Colegiul 1 din municipiul Arad. În urma scrutinului a obținut 18.964 de voturi, reprezentând un procent de 33,81% din totalul voturilor valabil exprimate, față de 36.304 voturi, reprezentând 46,9%, câte a obținut principalul său contracandidat, Ovidiu Marian (USL), însă a reușit să intre în Parlament în urma redistribuirii. Face parte din Comisia pentru politică externă.

În 2007, activitatea lui Mihai Răzvan Ungureanu a fost răsplătită cu Meritul Diplomatic în Grad de Mare Ofițer.

Prin decretul președintelui României, Traian Băsescu, semnat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial din 9 februarie 2011, directorului Serviciului de Informații Externe, Mihai-Răzvan Ungureanu, i s-a conferit Ordinul Național Steaua României în grad de Ofițer. Titlul i-a fost acordat ”cu prilejul zilei SIE, în semn de înaltă apreciere pentru serviciile aduse României în întreaga sa carieră publică, pentru contribuția determinantă avută la îndeplinirea obiectivelor legate de siguranța națională, în cadrul comunității informative naționale și euroatlantice”.

La 14 decembrie 2012, i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Pecs.

Pentru activitatea sa științifică, a primit Premiul Național al Revistei ’22’, București (1992), Premiul ”Felix Posen” al Universității Ebraice din Ierusalim, Israel (1997/1998 și 1996/1997), Premiul ”Dimitrie Onciul” al Fundației Culturale ”Magazin Istoric” pentru editarea lucrării ”Relațiile româno-sovietice. Documente, 1917-1934”, București, 1999. În cadrul Premiilor Academiei Române, în anul 2004 a obținut ”Premiul Mihail Kogălniceanu” pentru lucrarea ”Convertire și integrare în societatea românească la începutul epocii moderne”, publicată în același an.

La 14 ianuarie 2010, Mihai-Răzvan Ungureanu și-a lansat, la Institutul de Istorie ”George Barițiu” din Cluj, volumul ”Întotdeauna loial — note diplomatice pentru o Românie modernă (2005-2007)”, care cuprinde interviuri, discursuri și conferințe academice, din perioada în care a fost ministru de Externe. Este căsătorit și are un copil.

La 29 decembrie 2014, Mihai-Răzvan Ungureanu era numit în funcția de consilier personal al șefului statului, Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *