Skip to content
Sănătate

UPDATE Detalii de culise: ce a cauzat defecțiunea la instalația cu oxigen de la Spitalul „Victor Babeș”/ Doi angajați au fost reținuți

Inquam Photos / George Călin

UPDATE 

Doi angajați ai spitalului, șeful serviciului tehnic al spitalului și un instalator, au fost reținuți în această anchetă.

Ei au fost audiați miercuri. Anchetatorii spun că inițial nu și-au recunoscut faptele.

————————————

Primele concluzii referitoarea la ceea ce a cauzat defecțiunea la instalația cu oxigen a secției mobile ATI de la Spitalul „Victor Babeș”, soldată în 12 aprilie cu moartea mai multor pacienți cu Covid, arată că e vorba despre „o eroare umană”. Surse din anchetă susțin că polițiștii și procurorii au ajuns la concluzia că un angajat al spitalului, trimis să verifice instalația după apariția unei alerte, ar fi manipulat greșit instalația de oxigen, iar aceasta s-a oprit din funcționare.

Dosarul penal deschis după tragedia din TIR-ul ATI de la Victor Babeș este instrumentat de Parchetul București. Se fac cercetări pentru ucidere din culpă, după ce în 12 aprilie trei pacienți care erau în TIR-ul ATI de la Victor Babeș au murit în urma unei probleme la instalația de oxigen. Cele trei persoane erau femei cu vârstele de 66, 84 și respectiv 74 ani.

Bâlbe ale autorităților

Ministerul Sănătații, coordonat la acea vreme de Vlad Voiculescu, a anunțat incidentul la ora 20.44, printr-un comunicat oficial de presă. Ministerul arăta la acel moment că a fost informat prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență că trei pacienți și-au pierdut viața la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, operaționalizată sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență (Ministerul Afacerilor Interne), operată tehnic de Institutului Național Victor Babeș (PMB / ASSMB). Ministerul Sănătății nu a specificat ora producerii incidentului, dar arăta că ”ministrul Sănătații a fost la fața locului și s-a informat despre starea pacienților și asupra cauzelor incidentului”.

Pe de altă parte, presa a început să primească informații neasumate despre incident în jurul orei 19.20.

Ulterior, ministrul Vlad Voiculescu a anunțat luni noaptea pe Facebook că a aflat despre ”problemele de la spitalul Victor Babeș” în jurul orei 18:30.

Raed Arafat a spus că ”în jurul orei 16.25” a apărut problema creșterii presiunii la TIR-ul mobil de la Victor Babeș, el a aflat ”după orele 17.00” și ”ulterior am luat legătura cu ministrul Voiculescu. Dânsul m-a sunat după ora 18 și i-am explicat toată situația, deja era anunțat”.

Dezastre în lanț în sistemul medical din România

Amintim că pe 29 ianuarie, un incendiu izbucnit la Institutul Matei Balș din Capitală a luat viețile a 14 persoane. Ulterior, alte șase persoane au murit după ce au fost transportate la alte spitale. În luna noiembrie a anului trecut, 10 oameni au murit în urma unui incendiu ce a avut loc la secția ATI de la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *