Skip to content
București

UPDATE Distracția lui Firea ne seacă la buzunar: peste 118 milioane euro pentru cele 22 de firme

BUCURESTIUL.ro

UPDATE 13 octombrie, 11:15

Redăm precizările integrale primite vineri de redacția PSnews.ro de la biroul de presă al Primăriei Generale:

„1. Referitor la afirmatiile care vizeaza salariile si indemnizatiile  din cadrul Holdingului Municipal, pentru o corecta si justa  informare a cititorilor dvs, precizam ca in toate aceste companii, acestea se stabilesc in conditiile legii, potrivit Ordonantei 109/2011 privind guvernanta corporatista si in acord cu salariile medii de referinta pe ramura la nivel national, in functie de obiectul de activitate.

Punctual, suma de 40.000 de lei, la care se face referire, reprezinta, de fapt, fondul de indemnizatii pentru membrii CA si pentru Directorul General al Companiei pentru «Intretinerea Arborilor si Spatiului Verde», asa cum reiese, de altfel, din nota de fundamentare a bugetului de venituri si cheltuieli aprobat de CGMB in sedinta din data de 28 septembrie, si NU salariul directorului general, asa cum se precizeaza in articolul dvs.

Conform legislatiei in vigoare, indemnizatiile membrilor CA si ale directorilor generali de la companiile municipalitatii se incadreaza in maxim 6 salarii medii pe ramura de activitate pe care functioneaza societatea respectiva – in cazul Directorului General – si in maxim 2 salarii medii in cazul membrilor CA.

Mai mult decat atat, subliniem ca fondul de salarii prezentat  este o previzionare, in vederea construirii bugetului de salarii pentru anul 2017 si 2018. Nivelul de salarizare va fi stabilit in functie de profilul fiecarui angajat, fara a fi depasit nivelul maxim stabilit in statul de functii. De asemenea, platile se vor face in functie de performanta fiecarui angajat, pana in acest moment necheltuindu-se niciun leu in acest sens.
Pentru a fi mai bine  intelesi, aceasta inseamna ca nivelul real de salarizare va fi mai mic decat sumele prezentate in buget.

Totodata, in momentul in care companiile municipale vor deveni functionale, Primaria Municipiului Bucuresti va face publice atat proiectele acestora cat si toate salariile angajatilor companiilor.

Activitatea acestor companii municipale va fi transparenta, acestea vor fi supuse anual controlului Curtii de Conturi, vor respecta legislatia privind achizitiile si isi vor raporta activitatea economica in fata Consiliului General.

2. O alta afirmatie falsa si preluata ca atare este aceea ca fiecare consilier «PSD, ALDE si PMP este in cate trei consilii de administratie».

Daca ati fi consultat legislatia in vigoare, ati fi aflat ca niciun consilier general nu poate fi membru in CA ale companiilor, consilierii generali avand doar calitatea de reprezentanti ai actionarului, Municipiul Bucuresti, in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA), fara nici un fel de remuneratie.

Daca reprezentantii PNL si USR ar fi dorit sa aiba amendamente constructive si sa contribuie la  buna functionare a acestor companii, de ce au refuzat sa desemneze oameni in AGA? In calitate de membri ai AGA, acestia ar fi avut acces la toate documentele companiei si ar fi putut avea obiectii si sugestii cu privire la proiectele si bugetele acestora.

3. In ceea ce priveste afirmatia unui consilier general conform careia «In total sunt 152 de oameni numiti» la companiile municipale,  asa cum a explicat public Primarul General, Gabriela Firea, realitatea este urmatoarea:  cele mai multe companii provin din actualele Regii si administratii, deci vor fi preluati angajatii acestor subordonate: Administratia Strazilor, Administratia Lacuri-Parcuri, Administratia Fondului Imobiliar etc.

Astfel, se vor face angajari doar pentru companiile cu activitati noi: Trustul de Constructii Metropolitane, (care se va ocupa de constructia de locuinte pentru tineri, locuinte sociale, camine de studenti, de batrani, extinderi de scoli, etc.), Societatea de Paza si Securitate sau Societatea Turistica.

4. Referitor la afirmatia conform careia au fost achizitionate 45 de calculatoare, facem precizarea ca nu a fost demarata nici o procedura pentru achizitionarea acestora.

Concret, PMB nu a virat nici un leu pana la aceasta data pentru majorarea de capital si/sau pentru imprumuturile destinate companiilor si care au fost aprobate de CGMB.

Mai mult decat atat, subliniem ca un jurnalist de buna credinta, inainte de a publica diverse afirmatii politice, ar trebui sa verifice daca datele pe care le primeste sunt reale si nu reprezinta interpretari politice ale unor masuri administrative, necesare unei bune guvernari a Bucurestiului.

5. O alta informatie eronata, publicata de ziarul dvs. este cea conform careia «o companie publica poate fi infiintata cu votul a 2/3 dintre consilierii generali». Va informam ca toate cele 22 de companii ale Municipalitatii au fost infiintate cu respectarea intocmai a legislatiei in vigoare. Concret, conform legii 215/2001, actualizata si republicata, la art. 45, alin. (2), litera (f): «Se adopta cu votul majoritatii consilierilor locali in functie urmatoarele hotarari ale consiliului local: (f) hotararile privind asocierea sau cooperarea cu alte autoritati publice, cu persoane juridice romane sau straine».

6. Referitor la oportunitatea infiintarii acestor companii, asa cum s-a comnunicat public in repetate randuri, va informam, oferind exemple concrete.

Compania de Dezvoltare Durabila, care va realiza studiile de fezabilitate si proiectele viitoarelor obiective de investitii. In deschiderea sedintei de Consiliu din data de 28 septembrie, Primarul General, Gabriela Firea a explicat: «Pana acum, cele mai multe probleme si intarzieri in realizarea proiectelor au provenit din faptul ca aceste studii de fezabilitate au fost intocmite gresit, fie intentionat, fie din lipsa de profesionalism. Un exemplu este mai mult decat concludent: pentru obtinerea a 176 de milioane de euro, fonduri europene, destinati modernizarii retelei de termoficare, aveam nevoie sa transmitem la Bruxelles un studiu de fezabilitate. Am discutat cu toate companiile de pe piata, am facut o analiza, am cerut cateva informatii, mi s-a spus ca intocmirea acestui studiu de fezabilitate poate sa dureze si doi-trei ani de zile, costurile fiind imense. Astfel, acest studiu de fezabilitate a carui realizare ar fi durat foarte mult, cu ajutorul companiilor private, am reusit noi, in interiorul primariei, cu surse proprii, invitand experti cooptati, sa-l realizam in cateva luni de zile. (…)Va reamintesc faptul ca Primaria Generala este singura administratie din tara care de 11 ani nu a facut nici o delegare de gestiune a unui serviciu public. Contractele incheiate inainte de anul 2000 se prelungeau sine die, fara licitatii, fara o procedura transparenta, fara respectarea legislatiei privind utilitatile si serviciile publice»”.

———————————-

Distracția primarului general al Capitalei Gabriela Firea ne seacă la buzunar: peste 118 milioane de euro au fost cheltuiți numai în ultimele trei luni pentru cele 22 de firme înființate în subordinea PMB.

Cele 22 de firme abia înfiinţate de Primăria Municipiului București vor toca sume exorbitante pe salariile angajaţilor. Spre exemplu, doar pentru ultimele trei luni ale anului, bugetul pentru salarii este de 800.000 de euro, scrie Adevărul.ro.

„Problema e că toţi aceşti oameni vor primi foarte mulţi bani pentru nimic”, susţine consilierul general PNL Ciprian Ciucu.

Spre exemplu, șeful companiei pentru „Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde“ va câştiga nu mai puţin de 40.000 de lei brut pe lună. La fel directorul companiei de iluminat public. Câştigul mediu în noile firme este de 5.136 de lei. De pildă, pentru ultimele trei luni ale anului, Primăria a alocat nu mai puţin de un milion de euro doar pentru Consiliile de Administraţie ale noilor firme. Iar din acest milion de euro, 80% merg doar pentru salariile angajaţilor.

În afara bugetului pentru salarii (care este doar pentru ultimul trimestru din 2017), PMB a mai acordat împrumuturi către noile firme în valoare de 128.807.060 lei şi a mai aplicat o majorare de capital de 411.813.000 lei. Dacă adunăm bugetul pentru salarii, împrumuturile şi majorarea de capital, rezultă suma de 545.041.014 lei. La cursul zilei: 118.487.176 de euro, din banii bucureştenilor.

„Nu vă pot spune la acest moment câţi  bani pleacă spre aceste societăţi, pentru că nu am documentele la mine”, a declarat viceprimarul PSD Aurelian Bădulescu.

„Firmele acestea vor lucra tot în beneficiul bucureştenilor. Nu se vor duce aceşti bani în alte firme, care nu sunt ale Municipiului Bucureşti. Dacă erau firme private, înţelegeam să se facă atâta tam-tam”, a completat  Valentin Voicu, consilier general ALDE.

„La una dintre companii, sunt 23 de angajaţi şi au fost cumpărate 45 de calculatoare. Să înţelegem că angajat  lucrează la două calculatoare în acelaşi timp?” se întreabă Ciucu.

Alt exemplu: compania de Eco Igienizare va cheltui 160.000 de lei pentru chirie, iar alţi 45.000 de lei pentru pregătirea personalului. Adică pentru cursuri de stropit cu soluţie antigândaci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *