Skip to content
Politică

UPDATE DNA cere încuviințarea reținerii și a arestării preventive a deputatului Gurzău

www.wall-street.ro

UPDATE 12:15

Într-un comunicat, remis, marți, redacției de știri Psnews.ro, procurorul șef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cererea și referatul întocmit în cauză, în vederea sesizării ministrului Justiției pentru a cere președintelui Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și a arestării preventive a deputatului ADRIAN GURZĂU.

„În completarea comunicatului nr. 1218/VIII/3 din data de 26 septembrie 2016, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cererea și referatul întocmit în cauză, în vederea sesizării ministrului Justiției pentru a cere președintelui Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și a arestării preventive a deputatului ADRIAN GURZĂU, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Cererea procurorilor anticorupție are în vedere faptul că, în dosarul mediatizat prin comunicatul 1218/VIII/3 din data de 26 septembrie 2016, s-a emis ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale faţă de ADRIAN GURZĂU, în care se arată că există date şi probe ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 8 aprilie 2015 – 1 noiembrie 2015, inculpata Toncescu Angela, membru și începând cu data de 2 iulie 2015, președinte al Consiliului de Administrație al S.C. CARPATICA ASIG SA, i-a promis inculpatului Gurzău Adrian, deputat în Parlamentul României şi administrator în fapt al unei firme, care a şi acceptat promisiunea, întocmirea unui contract de prestări servicii între firma respectivă, în calitate de prestator și S.C. CARPATICA ASIG SA, în calitate de beneficiar.
Contractul susmenționat a fost încheiat în data de 2 noiembrie 2015, la solicitarea și în complicitate cu inculpata Toncescu Angela. Obiectul contractului îl constituia furnizarea, de către firma controlată de deputat, a unor servicii specializate de ”relații clienți, info-line, contact center vânzare și marketing”, pe o durată minimă de 5 ani. Valoarea contractului pentru primele trei luni (perioada pilot test) a fost stabilită la suma de 10.000 de euro + TVA, plătită de S.C. CARPATICA ASIG SA lunar, urmând ca pentru următoarele 60 de luni, valoarea contractului să fie de 4.000 de euro+TVA, pe fiecare lună. Aşadar, valoarea totală a contractului pe perioada preconizată este de 270.000 de euro+TVA. Contractul încheiat a fost păgubos pentru CARPATICA ASIG SA, în contextul în care, la momentul încheierii, societatea de asigurări avea un departament compus din patru angajați ai societății, care desfășurau activități similare, la costuri mult mai scăzute.
În schimbul acestor promisiuni și, ulterior, în schimbul încheierii contractului, începând cu 8 aprilie 2015 și până în 14 martie 2016, inculpatul Gurzău Adrian a susţinut că îşi exercită influenţa pe care o avea asupra unor membri din conducerea A.S.F, astfel încât să fie influențat votul din Consiliul A.S.F. pentru urgentarea procedurii de avizare a lui Toncescu Angela în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al S.C. CARPATICA ASIG SA și pentru ca aceasta să nu fie sancționată pentru nereguli constatate în activitatea anterioară. Totodată, deputatul Gurzău Adrian, prevalându-se de calitatea de demnitar și de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, corupției și pentru petiții din Camera Deputaților, și-a traficat influența asupra unor membri din conducerea A.S.F, astfel încât membrii Consiliului A.S.F. să aprobe prelungirea perioadei de redresare pe bază de plan a S.C. CARPATICA ASIG S.A., deși prin adresa Direcției de supraveghere și control – Sectorul asigurări-reasigurări din 14.07.2015, se propusese Consiliului A.S.F. constatarea stării de insolvență a S.C. CARPATICA ASIG S.A.

Cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a fost formulată având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură penală.

În acelaşi dosar, procurorii anticorupție au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a inculpaților Toncescu Angela, Hosu Dan și Tatu Ion-Sorin.

Inculpaţii Toncescu Angela, Hosu Dan și Tatu Ion-Sorin sunt prezentaţi, la data de 27 septembrie 2016, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicat.

 

Angela Toncescu, fostă şefă a Consiliului de Administraţie al Carpatica Asig şi fostă şefă a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) și Dan Hosu, soțul fostei adjuncte al procurorului şef al DIICOT, au fost reținuți, luni, de procurorii DNA.

Scandalul a ajuns până în mediul politic. Deputatul Adrian Gurzău a stat aproape două ore de vorbă cu procurorii, fiind cercetat pentru fapte de corupţie, potrivit postului de televiziune Digi 24.

Ancheta o vizezază direct pe Angela Toncescu, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Carpatica Asig. Procurorii spun că şi-ar fi cumpărat avizarea în funcţie şi ar fi mituit mai multe persoane din ASF pentru a evita falimentul companiei de asigurări.

Nu direct, ci prin intermediul a doi oameni de afaceri – Sorin Tatu şi Dan Hosu, care, în schimb, au încasat indemnizaţii lunare de la Carpatica Asig.

Ancheta îl vizează şi pe şeful Serviciului de combatere a traficului de migranţi din Inspectoratul General al Poliţiei, comisarul şef Cătălin Cataramă. Este acuzat că i-ar fi furnizat ilegal omului de afaceri Dan Hosu datele de identificare ale mai multor persoane decedate. Răsplata: o vacanţă pe litoralul românesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *