Skip to content
Politică

UPDATE Dosarul Votul în Diaspora. Victorie finală pentru Corlăţean contra DNA

UPDATE 20:20

Fostul ministru de Externe Titus Corlăţean nu poate fi urmărit penal, au decis senatorii în şedinţa de marţi, respingând solicitarea DNA cu 92 de voturi împotrivă.

Potrivit anunţului oficial, în favoarea raportului negativ al Comisiei juridice au votat 92 de senatori, iar contra 26, informează Mediafax.

Fostul ministru de Externe Titus Corlăţean a declarat marţi de la tribuna Senatului că respinge categoric orice acuzaţie privind încercarea de a împiedica cetăţeni români să voteze.

„Am avut foarte multă răbdare, timp de un an şi jumătate am tăcut lăsând anchetatorii să-şi facă daotria. (…) Resping categoric orice acuzaţie”, a afirmat fostul ministru în plenul Senatului.

El a adăugat că a simţit „un profund regret” pentru români de bună credinţă care nu au putut să voteze şi a subliniat că instituţia pe care a condus-o este foarte transparentă. ” Dacă s-ar încerca ceva ilegal, vă garantez că s-ar fi ştiut în secunda următoare”, a mai spus Corlăţean.

Corlăţean: Stabilirea numărului de secţii de votare ţine cont de resursele disponibile ale MAE

Fostul ministru de Externe Titus Corlăţean a susţinut marţi în plenul Senatului că stabilirea numărului de secţii de votare în străinătate ţine cont de resursele disponibile ale MAE, ”inevitabil limitate”.

„Milioanele de români care sunt în străinătate, da sunt, poate că sunt trei milioane poate mai mult mai puţin, care milioane vin la vot, au fost în toate ciclurile până la noiembrie 2014, au fost legende. În toate raportările anterioare au fost în general zeci de mii de români care au votat, nu milioane, nici măcar sute de mii până în noiembrie 2014”, a subliniat fostul ministru de Externe.

Corlăţean a argumentat că ambasadele au propus să fie înfiinţate 320 de secţii, iar ministerul a acceptat să înfiinţeze 294 de secţii de votare.

„Acestea sunt cele douăzeci şi ceva de secţii de votare despre care unii au impresia că ar fi schimbat în mod fundamental soarta alegerilor”, a mai spus el, subliniind că centrala MAE nu a acceptat niciodată integral propunerile formulate de ambasade. Explicaţiile pentru care propunerile unor ambasadori nu au fost acceptate integral: un lucru foarte important care este mai puţin ştiut, stabilirea numărului de secţii de votare ţine cont de resursele disponibile ale MAE, care sunt inevitabil limitate”, a mai spus Corlăţean.

De asemenea, fostul ministru a explicat în plenul Senatului că problemele care au apărut la secţiile de votare din străinătate au fost cauzate şi de criza financiară care a determinat o migraţie intracomunitară.

„În evaluarea care a fost făcută în centrala MAE a contat atunci când s-au făcut aceste evaluări şi s-au făcut propuneri, a contat foarte mult şi criza economică foarte dură care a lovit Europa, începând cu 2009. A fost o consecinţă foarte importantă peste care unii pot să treacă foarte uşor, dar nu este aşa. Au fost locuri de muncă care au dispărut, au fost consecinţe economice şi sociale asupra românilor care lucrau în diferite ţări, s-a constatat chiar un fel de migraţie intracomunitară în interiorul comunităţii UE, dar a fost în mod clar o stopare după 2009 a fluxului de români dinspre România spre alte ţări ale UE”, a declarat Corlăţean.

În sfârşit, fostul ministru a spus că românii au fost „inhibaţi” în mai multe state din cauza atacurilor xenofobe şi a atitudinilor politice. „Atacurile xenofobe, atitudinile politice împotriva românilor în state cu vechi democraţii şi aici voi menţiona şi Franţa, şi Germania, şi Marea Britanie – atacuri extrem de dure au fost de natură să inhibe prezenţa românilor într-o serie de state”, a concluzionat el.


UPDATE 14:02

Senatorul PSD Titus Corlăţean obţine o victorie de etapă în ceea ce priveşte solicitarea DNA privind urmărirea penală a acestuia în dosarul care vizează votul românilor din diaspora la alegerile prezidenţiale din 2014.

Astfel, potrivit unor surse citate de B1 TV, Comisia juridică din Senat ar fi dat un aviz negativ urmăririi penale a fostului ministru de Externe, exprimând 5 voturi „împotrivă”, 3 „pentru” şi o abţinere.


Comisia juridică a Senatului va vota marţi asupra cererii DNA de începere a urmăririi penale împotriva lui Titus Corlăţean, acuzat de abuz în serviciu în Dosarul Diaspora, după audierea acestuia.

Fostul ministru de Externe va fi audiat maţi la ora 13.15 de senatorii din Comisia juridică, după ce Corlăţean a avut la dispoziţie o săptămână să-şi studieze dosarul, care a fost desigilat în prezenţa sa, scrie romaniatv.net.

Membrii comisiei se vor pronunţa prin vot asupra cererii DNA. Raportul Comisiei juridice va ajunge însă în plen, for decizional, abia pe 21 iunie, după ce Curtea va judeca excepţia de neconstituţionalitate privind articolul din Codul penal care reglementează abuzul în serviciu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *