Skip to content
Politică

UPDATE Dragnea: Această moțiune ne doare

iasitvlife.ro

UPDATE 12:18

Mai mulți parlamentari PSD au plecat din sală în momentul în care Raluca Turcan (PNL) a început să își susțină discursul cu privire la moțiunea de cenzură, potrivit hotnews.ro

————

UPDATE 12:10

Liderul PSD, Liviu Dragnea a declarat la Parlamentul României că și-a pus încrederea în premierul Sorin Grindeanu și membrii Guvernului, car nu s-au descurcat rău, dar binișor, iar acest lucru nu este caracteristic partidului, deoarece programul de guvernare al PSD a fost unul ambițios, iar pentru punerea în aplicare a măsurilor trebuia accelerat ritmul de lucru.

Referitor la moțiunea de cenzură, liderul PSD a declarat că această moțiune ne doare.

 

UPDATE 11:47

Premierul pe butuci, Sorin Grindeanu a început discursul în Parlament. Premierul a declarat că inițial nu dorea să fie numit în funcția de premier, însă a acceptat acest lucru la insistențele lui Liviu Dragnea. Sorin Grindeanu a subliniat faptul că a acceptat funcția de premier, datorită faptului că îl considera pe liderul PSD un prieten. Premierul Sorin Grindeanu a calificat gestul moțiunii de cenzură al cărui autor este Liviu Dragnea, de neînțeles.

„Am acceptat miniștrii pe care i-a propus Liviu Dragnea. După șase luni aflu brusc că Guvernul nu își face treaba, că miniștrii sunt buni, dar nu prea. Toata analiza s-a bazat pe o analiză pe carre nu a văzut-o nimeni la partid,”a spus Grindeanu la Parlment.

Premierul a mai susținut că miniștrii i-au spus că resimt o presiune cu moțiunea de cenzură. Sorin Grindeanu a spus că i se pare de neconceput cum toate datele statistice arată că România a avut o creștere economică bună, însă Liviu Dragnea a cerut o analiză a Guvernului pe motiv că miniștrii nu și-au făcut treaba.

Premierul a mai declarat că după acest vort speră ca PSD să nu se destrame și să nu se ajungă în situația în care Liviu Dragnea să meargă cu o propunere de premier la președintele Klaus Iohannis.


 

UPDATE 11:45

Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, continuă să demaște manevrele disperate ale președintelui PSD, Liviu Dragnea.

Miercuri, cu câteva ore înainte de votul pe moțiunea de cenzură, fostul premier a declarat că nu are „niciun duel” cu Dragnea și că – dimpotrivă – acesta „are un duel cu România”.

„A avut în eșec în ianuarie, mai are un eșec în iunie și uite așa, din eșec în eșec, ne facem praf. (…) După alegerile din decembrie, dacă o ținem numai într-o criză din 6 în 6 luni, n-o să ne fie bine”, a comentat Ponta.

El a precizat că întreg scandalul a izbucnit „când devenit puterea singurul obiectiv pentru dl Dragnea” și că furia acestuia se trage din interdicția de a fi prim-ministru, pe care „nu i-am trasat-o nici eu, nici dv, presa – i-a fost trasată de CCR”.

„Domnul Dragnea vrea să nu fie prim-ministru domnul Grindeanu, ci să fie cineva fără nume”, a acuzat Victor Ponta.

El a ținut să precizeze că vrea „guvernul Grindeanu 2, susținut de PSD și de ALDE, cu miniștri chiar miniștri, nu puși de domnul Bădălău, de dl Stănescu (Paul Stănescu – n.r.), și cu un guvern care să-i conducă de la Palatul Victoria, nu din Kiseleff”.

Deputatul de Gorj a dat asigurări că presa va cunoaște noii miniștri „prin prisma a ceea ce fac”.

„Problema este ca deciziile să le ia în Guvern, nu să fie luate într-un sediu de partid, iar ei să le implementeze”, a punctat Ponta.

Același Victor Ponta a spus că, indiferent de soarta moțiunii, se întoarce ca simplu deputat, nemaidorind să fie membru al Guvernului, chiar dacă guvernarea lui „a fost o perioadă bună pentru țară”.

Nu în ultimul rând, potrivit lui Ponta, „cam toată lumea” a fost la el în birou (pentru negocieri legate de moțiune), dar a refuzat să confirme dacă Dragnea i-a propus un post de ministru, în cazul în care îl va trăda pe premierul Sorin Grindeanu. Singurul lucru pe care l-a dezvăluit Ponta a fost că marți seară i-a propus lui Liviu Dragnea să se formeze guvernul Grindeanu 2.

——————–

UPDATE 11:04

Victor Ponta, optimist în legătură cu situația votului. Voi vota la vedere. Sper în Guvernul Grindeanu2. O să vedem ce o să fie, a spus Secretarul General al Guvernului, potrivit postului B1 TV.

La rândul său, premierul Sorin Grindeanu rămâne pe poziții și a declarat că nu demisionează.


UPDATE 10.48

Liderii PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, ședință  cu toți parlamentarii partidelor, înainte de votul decisiv. Cel mai probabil în ședință se va stabili ca toți senatorii și deputații PSD și ALDE să-și arate votul, potrivt evz.


UPDATE 10:17

Potrivit unor surse, coaliția PSD-ALDE s-ar bucura de 247 de voturi în favoarea demiterii lui Sorin Grindeanu, potrivit evz.ro

UPDATE 10:15

Jocurile pentru putere se dau în spatele ușilor închise. La Parlament, cu mai puțin de o oră înainte de începerea votului pe moțiunea de cenzură îndreptată împotriva Guvernului Grindeanu. Gabriela Firea, edilul Capitalei, deși nu este parlamentar, s-a prezentat la apel, alături de tabăra lui Dragnea, potrivit hotnews.

Premierul Sorin Grindeanu a ajuns miercuri, la Parlament, unde urmează să fie şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului unde se va dezbate şi vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului său, potrivit news.ro 


Războiul PSD împotriva PSD se dă azi pe front deschis. Votul pe moțiunea de cenzură începe azi la ora 11:00, în plenul Camerelor Reunite ale Parlamentului.

Atât Liviu Dragnea, cât și Sorin Grindeanu au dus negocieri intense pentru a atrage aliați în tabăra proprie. Din păcate pentru Dragnea, înțelegerea cu UDMR a picat. Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, marți, că  solicitările făcute de UDMR necesitau un timp mai mare de analiză. Președintele Senatului a mai spus că, deși înțelegerea cu UDMR nu s-a finalizat, PSD și ALDE au majoritatea necesară pentru a face ca moțiunea de cenzură să treacă.

Este o zi istorică pentru politica românească. Parlamentul este convocat, la ora 11:00, ca să voteze moţiunea de cenzură depusă de coaliţia majoritară împotriva propriului Guvern. În ultimii 27 de ani, două cabinete au fost demise prin moţiuni de cenzură, dar de fiecare dată iniţiativa a aparţinut opoziţiei. Pentru astăzi, majoritatea ia în calcul 246 de voturi – adică toţi parlamentarii PSD şi ALDE, fără excepţii.

Liderii PSD s-au întâlnit, aseară, la un hotel din Bucureşti, unde au făcut calcule la sânge, însă fără sprijinul UDMR, PSD nu se mai bucură de o majoritate lejeră, deoarece trebuie luate în calcul faptul că majoritatea partidelor au anunțat că nu vor vor susține moțiunea de cenzură.  Au anunţat că nu votează cei de la USR, UDMR, PMP şi PNL.

Situația incertă este în cazul elor 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale, care vor vota fiecare după propria conştiinţă.

 

Liviu Dragnea i-a ținut pe social-democrați la hotelul lui Negoiță până târziu în noapte, însă când a terminat ședintța informală Liviu Dragnea a spus doar că „Sunt realist. Mâine trece moţiunea”, potrivit Digi24.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *