Skip to content
Politică

UPDATE Dragnea, intervenție-fulger după lovitura PNL: Tentativă de lovitură de stat

rador.ro

UPDATE 18:12

Liviu Dragnea, șeful Partidului Social Democrat (PSD), a avut o primă reacție în urma anunțului lui Ludovic Orban privind plângerea penală pe care a depus-o împotriva premierului Viorica Dăncilă.

Acesta a susținut că demersul  provine la președintele Klaus Iohannis și reprezintă o tentativă de lovitură de stat, informează postul de televiziune Digi24.

„Este o plânegere penală a lui Klaus Iohannis. Nu mintea lui Orban a hotărât asta. Este operaționalizarea amenințării domnului Iohannis la adresa doamnei prim-ministru Dăncilă. Realitatea dovedește că am avut dreptate. Ce vreau să spun, deocamdată, este că acesta este un demers care înseamnă o tentativă de lovitură de stat, adică preluarea puterii în mod nelegitim. Domnul Iohannis având experiența cu cele 6 case vrea să ia și Palatul Victoria. Există un articol în Codul Penal care spune că persoana care face o plângere penală despre care știe că nu e adevarată, comite o  infracțiune.

Orice funcționar public care se va implica în acest demers, va fi complice la aceste 2 infracțiuni. Este aceeași dorință din 2015, același plan, cu alte instrumente, anume de a prelua Guvernul fără să câștige alegerile, de către Iohannis. Nu vom ceda, pentru că este o acțiune violentă, nedemocratică, neconstituțională, de a bloca un Guvern care a adus și aduce bunăstare în continuare. Prim ministrul are susținere totală din partea noastră. Nu a făcut nimic din ce este scris în această plângere. Toată lumea de bună credință înțelege ce este în spatele acestui demers.

Aceasta acțiune este neconstituțională pentru că este o tentativă de lovitură de stat. Nu este niciun sâmbure de adevăr în ceea ce este scris în această plângere. Eu nu avertizez, eu doar constat, cu amărăciune și cu dispreț, că ceea ce am spus noi se adeverește. Că președintele Iohannis nu poate lucra cu nicio instituție dacă nu este aservită. Vrea să conduca și Guvernul, vrea să conducă și Parlamentul și procurorii și instanțele, vrea să fie și Președintele României, a spus Dragnea.

UPDATE 18:00

Procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a confirmat că Viorica Dăncilă poate fi demisă din funcție dacă va începe urmărirea penală în urma plângerii depuse de Ludovic Orban.

Concret, Horodniceanu a răspuns unei întrebări adresate de moderatorul Tudor Barbu, referitor la posibilitatea demiterii de către Iohannis a premierului Dăncilă astfel: ” dacă va începe urmărirea penală in personam și nu în minutul 1”, relatează B1.ro.

UPDATE 17:57

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a trimis joi la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) plângerea penală formulată de către Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă, informează Agerpres.

Plângerea penală îl vizează și pe Liviu Dragnea, șeful PSD, pentru divulgarea de informații secrete de stat.

——

UPDATE 17:28

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi că s-a simțit obligat „moral” să depună plângere la Parchetul General împotriva premierului Viorica Dăncilă, în condițiile în care nu a putut asista „pasiv” la „distrugerea oricărei urme de credibilitate a României pe plan extern.

„Această sesizare e depusă de mine, în calitate de cetățean al României. Am făcut acest demers pentru ca l-am considerat o obligație morală. Niciodată nu am acceptat să închid ochii, să tac, sa fiu pasiv atunci când am sesizat lucruri grave care afectează interesele fundamentale ale României”, a spus liderul liberalilor, într-o conferință de presă susținută la Iași, potrivit Hotnews.ro

Acesta a argumentat că evoluțiile actuale „riscă să distrugă orice urmă de credibilitate a României pe plan extern” dar și „punți construite în zeci de ani de România și alte țări”, o aluzie la intenția mutării ambasadei României în Israel la Ierusalim.

——————–

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, a depus joi la Parchetul General o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă.

Acuzațiile pe care i le aduce Orban premierului sunt, printre altele, de înaltă trădare și uzurparea funcției publice, în ceea ce privește mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, informează News.ro.

Șeful PNL o acuză pe Viorica Dăncilă de „înaltă trădare, uzurparea funcţiei publice, divulgare de informaţii nepublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte preşedintelui României în scopul ascunderii săvârşirii unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului”. De asemenea, Orban susține că premierul Dăncilă ar fi făcut publice afirmații confidențiale și iar fi prezentat lui Klaus Iohannis informații false referitoare la mutarea Ambasadei României din Israel.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, aflat la Buzău cu ocazia Zilei Eroilor, a fost întrebat despre acest subiect de către jurnaliști. Drept răspuns, șeful PSD  a afirmat că nu vorbește despre personaje care nu au legătură cu evenimentul la care participă.

„Ce pot să comentez la prostia asta? Totuşi, e Ziua Eroilor, nu mă puneţi să vorbesc despre oameni care nu au nici o legătura cu eroii, sincer”, a spus Dragnea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *