Skip to content
Politică

UPDATE Drept la REPLICĂ/ Acuzații dure la adresa primarului Daniel Băluţă

Facebook/Daniel Baluta

UPDATE 05.10.2017, 12:01

Redăm mai jos dreptul la replică primit de la Primăria Sectorului 4, în urma publicării articolului de mai jos:

”Având în vedere articolul de presă publicat sub semnătura dumnevoastră pe portalul www.psnews.ro cu titlul <<05Şcoala nu aduce voturi. Primarul Băluţă stârnește revolta părinților>>, Primăria Sectorului 4 face următoarele precizări, pentru o corectă și completă informare a cititorilor dumnevoastră, dar mai ales a cetățenilor sectorului 4.

În primul rând, textul pe care îl citați ca aparținând cotidianului România Liberă este nedocumentat și conține atât distorsionări ale adevărului, cât și erori de interpretare a legislației aplicabile subiectului pe care îl tratează. Afirmația ce se reține în sarcina primarului sectorului 4, Daniel Băluță, nu este reală și în plus, este folosită numai cu scopul de a afecta imaginea publică a edilului și de a crea panică în rândul părinților copiilor ce frecventează cursurile școlilor din sector 4.

În plus, primarul este acuzat că ar fi refuzat să reînnoiască acordurile contractuale ale societăților de pază, drept pentru ar fi afectată siguranța copiilor în școală. Adevărul este însă că aceste contracte au ajuns la termen și mai mult decât atât, nu au prevăzut niciodată obligația de a asigura paza persoanelor, ci doar a clădirilor unităților de învățământ și a obiectelor de inventar. Relevant în acest sens este articolul 4 al legii 35/2007, potrivit căruia <<(1) Consiliile județene, Consiliul General al Municipiului București și consiliile locale alocă, în limita bugetelor aprobate, resurse financiare necesare pentru realizarea împrejmuirilor, securizarea clădirilor unităților de învățământ, pentru iluminat și pentru alte măsuri prin care crește siguranța unităților școlare, la solicitarea consiliului de administrație al unităților școlare, cu sprijinul de specialitate acordat de poliție, conform prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, cu modificarile și completările ulterioare.  (2) Cheltuielile privind creșterea siguranței unităților școlare nu pot fi puse pe seama acestora>>. În îndeplinirea prevederilor legale menționate mai sus, Primăria Sectorului 4 a montat deja camere de supraveghere și sisteme anti-efracție în clădirile unităților de învățământ.  În plus, au fost arondate patrule pedestre și auto în vecinătatea tuturor școlilor. Mai exact, 10 mașini de intervenție rapidă sunt dispuse să acționeze într-un interval de cinci minute în orice locație a unităților de învățământ din Sectorul 4.

Referitor la asigurarea siguranței copiilor în perimetrul arondat școlilor, aceasta este atributul unităților de învățământ și al Ministerului Educației Naționale, așa cum rezultă din Ordinul MENCS nr. 5079/2016 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, art. 40 alin. (6): <<Personalul din învățământul preuniversitar are obligația de a veghea la siguranța copiilor/elevilor, pe parcursul desfășurării programului școlar și a activităților școlare și extracuriculare/extrașcolare.>> Mai mult decât atât, în organigramele fiecărei școli trebuie să fie prevăzute posturi de paznici.  Acest lucru este pe deplin îndeplinit în cazul Colegiului Național Gheorghe Șincai, care are deja trei astfel de posturi. Faptul că managerii acestei instituții aleg să folosească acești angajați în alte intervale orare decât cele în care în incinta școlii au loc cursuri, nu poate fi pus pe seama autorității locale și a primarului.

<< Am crescut într-un mediu în care am învățat că educația, dar mai ales dascălii ce înfăptuiesc actul educațional trebuie să beneficieze de tot respectul și susținerea cuvenite. În plus, având în vedere faptul că și eu, la rându-mi sunt cadru didactic – asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, am fost tot timpul alături de profesorii care lucrează în sectorul 4 și am susținut permanent procesul de învățământ. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să înțelegem faptul că învățământul nu trebuie amestecat cu politica, mai ales în condițiile în care anumite persoane folosesc dascăli pentru a-și satisface interese personale și pecuniare. Nu voi ezita să acționez în judecată pe oricine îmi va mai leza imaginea în acest sens. Sunt și eu, la rându-mi fiu, soț și tată și consider că atacurile la adresa mea trebuie să înceteze!>>, declară Daniel Băluță, primarul sectorului 4”.

—————————————–

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță continuă să stârnească revolta părinților nemulțumiți de măsurile acestuia.

Astfel, spre disperarea a zeci de mii de părinți, edilul a tăiat fondurile pentru asigurarea pazei în şcoli şi licee pe motiv că ”școala nu aduce voturi”. Cel puțin așa ar fi declarat primarul chiar la deschiderea noului an școlar.

Edilul venise la festivitatea de deschidere de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai”, acolo unde a participat și președintele Klaus Iohannis, iar afirmația sa revoltătoare a fost auzită inclusiv de profesorii care se aflau în cancelarie, informează România Liberă.

De la 1 septembrie, PSD-istul Daniel Băluţă a decis să nu mai asigure paza unităţilor de învăţământ de pe raza sectorului, invocând costurile ridicate, de peste 500.000 de euro pe lună. Acum, fiecare şcoală sau liceu îşi păzeşte cum poate ”ograda“.

Primăria susține că paza este asigurată pe timpul zilei de profesori și, iar noaptea se realizează prin intermediul sistemelor de supraveghere video și al celor anti-efracție instalate. În plus, au fost arondate patrule pedestre și auto în vecinătatea școlilor și a liceelor, iar zece 10 mașini de intervenție rapidă sunt dispuse să acționeze într-un interval de cinci minute în orice locație a unităților de învățământ din Sectorul 4.

Oficialii Primăriei sunt contraziși, însă, chiar de Silvia Mușătoiu, directorul general al Colegiului Național ”Gheorghe Șincai”.

”Dacă s-au montat cele menționate (camere de luat vederi și sisteme anti-efracție – n.red.) în TOATE unitățile din sectorul 4 înseamnă că pe noi (a se citi «școala noastră») ne-a adoptat alt sector (…); dacă au fost arondate diverse patrule în vecinătatea școlilor, cred că ar trebui să li se spună și lor, patrulelor, că au fost arondate… ca să purceadă la patrulare, că nu le-a văzut nimeni încă; povestea cu cele 10 mașini care stau undeva pitite/pregătite și așteaptă să descoperim noi pe unde sunt ca să le putem chema… iar ele să vină ATÂT DE REPEDEEEE îmi aduce aminte de bancul cu văduva. Îl știți? … Bine: tocmai s-a anunțat, în valul acesta de măriri de pensii și salarii, că va fi dublată pensia văduvei eroului necunoscut“, a scris Silvia Mușătoiu, pe Facebook.

Mircea Şoltuianu, directorul adjunct al colegiului, a declarat pentru RL că unitatea este păzită de un fochist, care în sezonul rece oricum va avea treabă la centrală, și un muncitor, care oricum are treaba pentru care este plătit.

”La intrarea principală, paza o asigur eu, stau cu uşa deschisă la biroul meu şi mă asigur că nu intră nimeni străin în liceu“, a mai precizat Şoltuianu.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *