Skip to content
Coronavirus

UPDATE Drept la replică/ Campanie iresponsabilă a șefului CJ Maramureș, Gabriel Zetea: acțiunea riscă să crească numărul de infectați cu coronavirus din județ

Inquam Photos / George Călin

UPDATE Drept la replică

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Gabriel Zetea a oferit un drept la replică în urma articolului de mai jos. Redăm integral dreptul la replică al social-democratului:

„În urma publicării articolului „Campanie iresponsabilă a șefului CJ Maramureș, pesedistul Gabriel Zetea: acțiunea riscă să crească numărul de infectați cu coronavirus din județ” pe site-ul 2mnews.ro, doresc să fac următoarele precizări:

ℹ️ În primul rând, regret faptul că până şi în aceste momente extrem de dificile pentru noi toți, în care toți factorii de decizie fac apel la solidaritate, unele persoane nu pot trece peste orgolii și lupte personale. Din păcate, publicația 2mnews și domnul Cătălin Vischi, cu care mă aflu în proces, și-a făcut un scop din atacarea tendențioasă și nedreaptă a aproape oricărei acțiuni demarate de mine sau de Consiliul Județean Maramureș. Iar acum, observ cu stupoare că o inițiativă necesară şi responsabilă, realizată în beneficiul cetățenilor județului, este catalogată de dânsul în același mod tendențios cu care ne-a obișnuit.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș și Consiliul Județean Maramureș și-au propus și au reușit să ia, încă de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, TOATE măsurile posibile pentru a limita răspândirea infecției.

ℹ️ Informarea corectă și din surse oficiale a populației este una dintre cele mai importante măsuri de prevenție, motiv pentru care, atât la nivel național cât și internațional, autoritățile au realizat campanii de informare a populației. Însă, potrivit Institutului Național de Statistică, peste 40% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 55 și 74 de ani nu au folosit niciodată internetul, ori tocmai persoanele în vârstă reprezintă categoria de risc în cazul îmbolnăvirii cu noul coronavirus. De aceea, campaniile de informare online nu sunt suficiente.

❗️ Având în vedere că Maramureșul are cel mai mare număr de persoane carantinate după municipiul București, am considerat că este extrem de important să realizăm un pliant și un afiș cu sfaturile și măsurile propuse de Ministerul Sănătății. Aceste materiale, distribuite gratuit primăriilor din județ, nu au niciun mesaj și niciun scop electoral, ci au doar scopul informării populației și încurajării cetățenilor în acest momente dificile.
De aceea, a cataloga diseminarea informațiilor oficiale drept ”publicitate politică”, mi se pare lipsit de orice logică și responsabilitate. Asta cu atât mai mult cu cât numeroase instituții centrale, județene și locale au desfășurat astfel de campanii.

🛑 De exemplu, DSP Maramureș a realizat și distribuit recent 16 000 de flyere la primării, spitale, ong/uri, puncte de trecere a frontierei etc. (https://ziarmm.ro/16-000-de-flyere-distribuite-de-dsp-mara…/).

🛑 Crucea Roșie a semnat recent un memorandum cu Guvernul României în vederea elaborării și distribuirii de materiale de informare, la nivel național, atât în mediul urban, cât și în mediul rural. Până acum voluntarii Crucii Roşii Române au distribuit 10.000 de afişe şi 150.000 de broşuri în instituţii publice, spaţii cu aglomerări de persoane, puncte de frontieră etc. (https://crucearosie.ro/…/coro…/comunicate-de-presa-covid-19/).

🛑 La nivel internațional, numeroși lideri au transmis scrisori de informare tuturor cetățenilor, pentru a-i ruga să respecte măsurile luate de autorități. De exemplu, chiar azi, a fost anunţat faptul că scrisoarea premierului britanic Boris Johnson a fost trimisă la 30 de milioane de gospodarii din Regat. Mai mult chiar, britanicii vor primi şi pliante cu regulile guvernului privind condiţiile în care pot ieşi din casă şi informaţii cu privire la criza sanitară. (https://www.bbc.com/news/uk-politics-52079922)

ℹ️ Eforturile tuturor acestor oameni sau instituţii pentru o informare corectă este în logica campaniei electorală? Evident, nu. Chiar aici am ajuns, să nu mai putem folosi culoarea roşie – culoarea sângelui, a vieţii – pentru că, întâmplător, este culoarea unui partid? O să scoatem culoarea roşie din sigla Crucii Roşii Române? Afirmațiile autorului nu ”frizează logica și bunul simț”, ca să citez din articol?

Cât despre temerile legate de distribuirea acestor materiale care ”poate fi o sursă de propagare a coronavirusului”, suntem din nou în faţa unei afirmații aberante. Atât Consiliul Județean Maramureș, cât și primăriile din județ, au luat și vor lua TOATE măsurile de protecție a angajaților. Iar distribuția acestor materiale se face cu respectarea strictă a normelor în vigoare.

În locul acestor acuzații nefondate, mi-aș fi dorit ca domnul Cătălin Vischi să se alăture eforturilor de susținere a informării corecte a populației, folosindu-și energia și platforma în scop constructiv şi educativ.

❗️ Pentru mine, sănătatea maramureșenilor este cea mai importantă în aceste momente. Și voi continua, prin toate mijloacele legale de care dispun, să o apăr și să o protejez, chiar și cu riscul ca aceste acțiuni să fie interpretate tendențios și folosite ca atacuri la persoana mea.

Sper să avem cu toții înțelepciune și putere în aceste momente grele. Și multă sănătate!”.

—————————

În plină explozie a epidemiei cu coronavirus, președintele Consiliul Județean Maramureș, pesedistul Gabriel Valer Zetea, își face publicitate politică, scrie 2mnews.ro.

Pesedistul Zetea își face această publicitate politică pe banii maramureșenilor, însă nu aceasta este cea mai mare problemă. Sub pretextul unei tentative de informare a cetățenilor, Zetea a dispus ca forul administrativ al județului, pe care-l controlează în totalitate, Consiliul Județean (CJ) Maramureș, să tipărească o broșură cu privire la măsurile de protecție împotriva Covid-19.

Această broșură, tipărită din bugetul public (surse 2mnews au precizat că “s-au tipărit aproximativ 50.000 de exemplare”), a fost trimisă deja, din ordinul pesedistului Zetea, în primăriile din județ, dispunându-se distribuirea sa către cetățeni.

Distribuirea unor materiale tipărite poate fi o sursă de propagare a coronavirusului, reprezentând o acțiune de zădărnicire a efortului autorităților în limitarea extinderii epidemiei la nivel județean și național, susțin jurnaliștii de la 2mnews.ro.

 

 

3 comentarii la “UPDATE Drept la replică/ Campanie iresponsabilă a șefului CJ Maramureș, Gabriel Zetea: acțiunea riscă să crească numărul de infectați cu coronavirus din județ

  1. Nu e nicio campanie electorală. E un pliant privind masurile pe care fiecare trebuie sa le ia pentru a se proteja. Pentru că nu toată lumea are internet sau calculator. Este o exagerare dusa la extrem și preluată cu mult nesat. Sunt curioasa de un lucru: daca Zetea ar fi USR-ist, s-ar vocifera la fel? Numa întreb

  2. Din ce m-am informat k gabriel zetea nu pare sa fie o persoana de incredere din ce se vorbeste in media online in plus de asta unii politicieni nu il au la suflet. Dupa mine nu are ce cauta in politica.

  3. Am o informatie noua se pare ca cei din PSD iau atras atentia lui Zetea(facebook) dar din pacate nu se fac raspunzatori si nu doresc sa revolte cetetenii pt anumite abuzuri care poate strica imaginea partidului. Ps: vor nega orice informatie pt a nu a se ajunge la „revolta”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *