Skip to content
Politică

UPDATE Drept la replică / Cine este omul lui Băsescu și Cioloș care ar fi BLOCAT o înțelegere de afaceri a Guvernului EXCLUSIV

cliparts.co
" "

UPDATE 7 iulie, 15:24

Redăm integral dreptul la replică primit în urmă cu puțin timp de la Ministerul Afacerilor Externe (sublinierile aparțin MAE). Totuși, facem precizarea că declarația de avere care se indexează prima în Google la căutarea după numele lui Cosmin George Dinescu este cea de AICI, de pe fișa biografică disponibilă pe site-ul MAE (deci cea din iulie 2016).

" "
" "

Altă declarație de avere, ceva mai recentă (din mai 2017), vorbește despre un cont de peste 84.700 de euro, dar de data aceasta la Bancpost. Cel de la Raiffeisen nu mai figurează în acest document.

După cum spuneam, iată dreptul la replică primit de la MAE:

„Ca urmare a articolului publicat de PS News la data de 6 iulie 2018, sub titlul “Cine este omul lui Băsescu și Cioloș care ar fi BLOCAT o înțelegere de afaceri a Guvernului EXCLUSIV”, Ministerul Afacerilor Externe își exercită, prin prezenta, conform legii, dreptul la replică și face următoarele precizări:

Secretarul General al Ministerului Afacerilor Externe, Cosmin Dinescu, este înalt funcționar public, membru al corpului diplomatic în urma promovării concursului de admitere organizat de MAE. Așadar, referirea la numirea pe criterii politice este nefondată. De-a lungul carierei, a deținut funcții de răspundere importante, fiind unul dintre profesioniștii instituției noastre. Astfel, a făcut parte din delegația română, în calitate de șef al grupului de experți, în negocierile româno-ucrainene privind delimitarea zonelor economice exclusive și a platoului continental ale României și Ucrainei în Marea Neagră. Ulterior, după supunerea acestui diferend spre soluționare Curții Internaționale de Justiție, a fost coagent și consilier juridic al echipei României. Cosmin Dinescu a coordonat o serie de dosare de importanță deosebită pentru politica externă a României, îndeosebi în cadrul negocierilor bilaterale cu SUA, finalizate cu adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic. Pentru merite deosebite în activitatea diplomatică, Cosmin Dinescu a fost decorat, alături de ceilalți membri ai echipelor române implicate în dosarele respective, de către președintele României. Decorația acordată de președintele Croației a fost primită la sfârșitul mandatului de ambasador al României în Croația, pentru contribuția la dezvoltarea relației bilaterale româno-croate. 

Cu privire la afirmația “Declarația de avere a secretarului general din MAE (cea mai recentă datează din iulie 2016)”, facem precizarea că declarația de avere citată nu este cea mai recentă, Cosmin Dinescu depunând o nouă declarație, în termen, potrivit prevederilor legale.

Cu referire la atribuțiile Secretarului General al MAE, menționăm că, în conformitate cu OMAE 1132/2016, atribuțiile acestuia vizează în principal coordonarea bunei desfășurări a activităților administrative ale MAE, relațiilor consulare și a activităților de avizare/inițiere a proiectelor normative, fără a avea atribuții directe în domeniul relațiilor externe bilaterale. Prin urmare, menționăm că Secretarul General al MAE nu a avut niciun rol în procesul de organizare/anulare a vizitei menționate de dumneavoastră.

În vederea asigurării unei informări corecte a publicului și, în același timp, în baza legislației privind dreptul la replică, vă solicităm publicarea precizărilor de mai sus și revenirea asupra articolului menționat”.

—————————————————————

PSnews.ro vă prezintă în rândurile care urmează cine este omul lui Traian Băsescu și Dacian Cioloș care ar fi BLOCAT o înțelegere de afaceri a Guvernului.

Atenția ne-a fost atrasă de un articol de miercuri din revista Cațavencii, conform căruia un funcționar cu greutate din Ministerul Afacerilor Externe (MAE) ar fi telefonat în Emiratele Arabe Unite și în Qatar, transmițându-le autorităților de acolo că se anula vizita premierului Viorica Dăncilă în zonă. Se pare că Guvernul avea deja pregătite contracte pentru ca arabii să facă diverse investiții în România, printre care un miliard de dolari plasați într-o mare stațiune de schi în Făgăraș, construită de la zero.

„Ce s-a întîmplat, de fapt? Se pare că un băiat din Ministerul de Externe, Cosmin George Dinescu, plantat secretar general al ministerului de Cioloș, în 2016, a pus mîna pe telefon și i-a anunțat pe arabi că Dăncilă nu mai vine. Fără să anunțe pe careva dintre superiori, fără să vorbească cu Meleșcanu, cu Dăncilă, cu șoferul lui Meleșcanu sau cu ușierul lui Dăncilă”, scrie site-ul citat.

PSnews.ro a făcut vineri o documentare despre acest funcționar public și a aflat lucruri interesante. Înainte să vi le prezentăm, precizăm că am sunat în repetate rânduri la biroul de presă al MAE, ba chiar le-am trimis și o întrebare scrisă, rugându-i să ne ofere un punct de vedere cu privire la această informație. Până la momentul publicării acestui articol, ministerul nu a răspuns.

Băsescu l-a lansat la apă, iar Cioloș și PSD-iștii l-au menținut

În septembrie 2010, președintele de atunci al României, Traian Băsescu, l-a numit pe Cosmin-George Dinescu în postul de ambasador al României în Croația (conform Hotnews), unde a stat până în aprilie 2016, când președintele Klaus Iohannis l-a rechemat (detalii AICI). Trei luni mai târziu, premierul din acel moment, Dacian Cioloș, l-a numit pe Cosmin Dinescu – chiar dacă numai temporar – secretar general al MAE (dovada AICI).

De altfel, Băsescu a fost atât de mulțumit de activitatea lui Dinescu, încât l-a decorat de trei ori, așa cum arată MAE pe propriul site: Ordinul Meritul Diplomatic, în rang de cavaler (2007) și Ordinal Național Serviciul Credincios, în rang de cavaler (2009) și ofițer (2013). În 2016, Cosmin Dinescu a fost decorat și de către președintele Croației, cu Ordinul Național Prințul Branimir cu colan.

„Cosmin-George Dinescu a fost numit în funcția de secretar general la 11 iulie 2016. Este diplomat de carieră, începându-și activitatea în Ministerul Afacerilor Externe în ianuarie 1999, ca atașat în cadrul Direcției Drept Internațional și Tratate. Pe parcursul evoluției sale profesionale, a îndeplinit responsabilități atât în Centrala Ministerului Afacerilor Externe, cât și în serviciul diplomatic exterior.

Astfel, în perioada 2010–2016, a fost ambasador în Republica Croația. Anterior, în intervalul 2004 – 2010, a ocupat poziția de director general al Direcției Generale Afaceri Juridice. Între 2002 și 2004, a fost director adjunct la Direcția Drept International și Tratate, după ce, în perioada 2001-2002, a îndeplinit funcția de șef serviciu în cadrul aceleiași direcții.

De-a lungul carierei, a coordonat o serie de dosare de interes pentru politica externă a României, printre altele, conducând delegația României în cadrul negocierilor româno-ucrainene referitoare la Tratatul privind regimul frontierei de stat româno-ucrainene, al negocierilor pe tema delimitării spațiilor maritime ale României și Ucrainei în Marea Neagră sau pe cea a delimitării spațiilor maritime ale României și Bulgariei în Marea Neagră. De asemenea, a fost Co-agent al României pentru Curtea Internaţională de Justiţie în cazul privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră (România c. Ucraina), proces în urma căruia România a obţinut aproximativ 80% din zona maritimă aflată în dispută cu partea ucraineană”, mai arată MAE.

De altfel, Cosmin Dinescu a făcut parte din echipa lui Bogdan Aurescu atunci când acesta a pledat la Haga cauza României în speța Insula Șerpilor.

În altă ordine de idei: numele diplomatului a apărut în presă în octombrie 2017 în legătură cu un subiect sensibil. Mai precis, potrivit unor surse citate de România Liberă, Cosmin Dinescu s-ar fi numărat printre cei care i-au propus ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, avansarea în grad a 25 de persoane din MAE, printre care se numără oameni apropiați de PSD.

Declarația de avere a secretarului general din MAE (cea mai recentă datează din iulie 2016) atestă un cont de 91.000 de euro deschis la o sucursală din Zagreb a băncii Raiffeisen, pentru care obținuse în 2015 o dobândă de puțin peste 210 de euro.

În treacăt fie spus: aceeași Raiffeisen a făcut parte în 2016 dintre cele patru bănci alese de către guvernul Cioloș pentru a intermedia vânzarea către populație a unor titluri de stat în cadrul Programului Fidelis, Ediția Centenar. De la aceeași Raiffeisen, potivit Paginadebanci.ro, familia președintelui Klaus Iohannis a încasat 320.000 de euro timp de 14 ani (2001-2015), reprezentând chirie pentru funcționarea în casa pierdută definitiv în instanță de către șeful statului. Amintim că Steven van Groningen (CEO-ul Raiffeisen România) a participat la protestele #REZIST din februarie 2017, girate de către însuși Iohannis, prin prezența acestuia în rândurile manifestanților.

Concluzia este cu două tăișuri

Ne putem gândi că PSD-iștii se sabotează singuri, păstrând în funcții oameni din regimul Cioloș, care aparent blochează o înțelegere de afaceri cu greutate, precum cea gândită între România și arabi. Pe de altă parte, judecând în lumina ultimelor zvonuri – din ce în ce mai insistente – legate de răceala dintre Călin Popescu-Tăriceanu și Liviu Dragnea, nu excludem scenariul în care blocarea înțelegerii cu Emiratele și Qatarul ar fi primit binecuvântarea din partea lui Teodor Meleșcanu însuși, ministru care deține și funcția de vicepreședinte al ALDE.

Vom reveni de îndată ce vom avea un punct de vedere oficial din partea MAE.

1 comentariu la “UPDATE Drept la replică / Cine este omul lui Băsescu și Cioloș care ar fi BLOCAT o înțelegere de afaceri a Guvernului EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *