Skip to content
" "
Politică

UPDATE Drept la replică / Nou scandal în Sănătate! Tolontan descoase o colaborare dubioasă

avocatura.com
" "

UPDATE 

Compania Zentiva a transmis, marți, redacției PSnews un drept la replică pe care îl redăm mai jos:

" "

„Dl. Prada Gabriel ocupă funcţia de membru independent neexecutiv în cadrul Consiliului de Administraţie al Zentiva SA. Această funcţie nu implică niciun fel de atribuţii și responsabilităţi manageriale / operaţionale cu privire la activitatea societăţii, aceste atribuţii precum şi conducerea societăţii fiind în sarcina Directorului General.

Având în vedere cele precizate anterior considerăm că poziţia ocupată de către Dl. Prada Gabriel în cadrul Consiliului de Administraţie al Zentiva nu este o funcţie managerială vizată de normele legale care reglementează situaţiile de incompatibilitate. De asemenea, în cazul în care această evaluare internă va fi infirmată de decizii finale ale instituțiilor abilitate, vom efectua o reevaluare internă şi vom avea în vedere implementarea unor măsuri corespunzătoare.

Totodată, confirmăm faptul că, potrivit informaţiilor interne, pe perioada în care Dl. Prada Gabriel a ocupat poziţia de membru independent neexecutiv în cadrul Consiliului de Administraţie al Zentiva, respectiv 2011 – prezent, nu au existat relaţii comerciale de distribuţie între Zentiva SA şi Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan” de natură să genereze potenţiale conflicte de interese sau de natură etică.

Pentru claritate, facem menţiunea că, în raport cu informaţiile disponibile intern, nu avem cunoştinţă despre existenţa vreunei investigaţii/decizii cu privire la existenţa vreunui conflict de interese în care să se afle Dl. Prada Gabriel, care să implice în vreun fel Zentiva SA.

Cu privire la transparentizarea remuneraţiei primite de către Dl. Prada Gabriel în calitatea sa de membru independent neexecutiv în cadrul Consiliului de Administraţie al Zentiva, precizăm faptul că informaţia este de natură publică, fiind disponibilă oricărei părţi interesate pe site-ul Zentiva SA, precum şi pe cel al Bursei de Valori Bucureşti, începând cu anul 2011.

Având în vedere faptul că remuneraţia respectivă este de natură publică începând cu anul 2011, precum şi faptul că această remuneraţie este o categorie specifică, diferită de toate celelalte transferuri de valoare incluse de obicei în raportul transmis către Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, considerăm că acţiunea de transparentizare este deja îndeplinită.

Ca urmare, este evident faptul că Zentiva SA nu a intenţionat și nici nu intenţionează să nu facă publică informaţia respectivă.

Zentiva SA reconfirmă faptul că a respectat și respectă legislația în vigoare”.

——

Cătălin Tolontan, jurnalist de investigaţie, a realizat o amplă anchetă în privinţa cazului Sanofi-Zentiva, lider al pieţei de medicamente din România şi Gabriel Pradă, directorul medical de la ”Ana Aslan”.

Problema ridicată este una destul de complexă şi prezintă modul în care cele două entităţi au ales colaboreze. Este vorba, mai exact, despre faptul Sanofi-Zentiva plăteşte de 6 ani un şef de spital public în propriul consiliu de administraţie, fără a declara contractul în cauza care ajunge la o valoare de 54.000 de lei pe an. Aşadar, cu toate LegeaSănătăţii, 95 din 2006, rectificată prin Ordonanţă de Urgenţă 2/2014 şi Ordinul MS 194/2015, prevede toate companiile farmaceutice sau de echipamente medicale din România ”auobligaţia declare Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului toate activităţile de sponsorizare, precum şi orice alte cheltuieli suportate pentru medici, asistenţi medicali, organizaţii profesionale, organizaţii de pacienţi şi orice alt tip de organizaţii care au activităţi în domeniul sănătăţii”, Gabriel Pradă nu apare pe lista medicilor plătiţi de Sanofi-Zentiva.

Mai precizăm directorul medical de la Ana Aslan, Gabriel Pradă, face parte din Consilul de Administraţie de la Bucureşti Sanofi-Zentiva încă din 21 martie 2011, în condiţiile în care, conform Legii Sănătăţii, ”exercitarea profesiei de medic este incompatibilă cu calitatea de angajat sau colaborator al unităţilor de producţie ori de distribuţie de produse farmaceutice”.

Jurnalistul Tolontan mai aduce în discuţie un alt aspect interesant, şi anume, faptul deşi Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de conflict penal de interese a medicului Prada pentru relaţia cu Zentiva încă din mai 2015, Gabriel Prada comentează la Gazeta Sporturilor ”Este o eroare aici! Eram în funcţia de consultant ştiinţific, nu am fostanunţat de acea mutare din 2015, în care apar în Consiliul de Administraţie”.

În altă ordine de idei, deşi directorul medical de la Institutul de Gerontologie ”Ana Aslan” încasează 54.000 de lei brut pe an, ca membru în Consiliul de Administraţie Zentiva, în continuare vorbim despre un contract nedeclarat.

Cititi mai multe pe tolo.ro.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *