Skip to content
Politică

UPDATE DSU spune că INSP a propus ca intrarea în România să se facă cu test PCR negativ, indiferent din ce zonă vin călătorii. Reacția lui Raed Arafat

Inquam Photos/Alexandru Busca

UPDATE 17:02

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), condus de secretarul de stat Raed Arafat, precizează vineri că Institutul Național de Sănătate Publică a propus joi ca intrarea în România să se facă cu test PCR negativ, indiferent din ce zonă vin călătorii, iar Departamentul a venit în ședința CNSU de azi cu un proiect de hotărâre „elaborat în baza propunerilor agreate atât de către Ministerul Sănătății, cât și de către specialiștii din cadrul INSP”, însă Guvernul a decis reanalizarea acestuia.

„În data de 2 decembrie 2021, având in vedere incertitudinile privind gradul de răspândire a noii variate Omicron la nivel mondial, precum și posibilitatea de infectare a persoanelor trecute prin boală sau vaccinate cu schemă completă, Institutul Național de Sănătate Publică a trimis către Departamentul pentru Situații de Urgență și către Ministerul Sănătății o adresă prin care propune ca «intrarea pe teritoriul național sa se facã doar prin prezentarea unui rezultat negativ la un test efectuat cu maxim 48 de ore înainte, indiferent de zona de risc epidemiologic din care sosesc călătorii»”, precizează DSU.

„Dată fiind această propunere venită din partea INSP, Departamentul pentru Situații de Urgență a urmărit de o manieră prioritară ca acest aspect să fie discutat în cadrul ședinței CNSU de astăzi, venind de asemenea cu un proiect de hotărâre, elaborat în baza propunerilor agreate atât de către Ministerul Sănătății, cât și de către specialiștii din cadrul INSP”, subliniază sursa citată.

Departamentul pentru Situații de Urgență menționează că, potrivit competențelor instituționale, încă de la debutul pandemiei de COVID-19 a elaborat direcții de acțiune, în baza propunerilor venite din partea specialiștilor de sănătate publică, care mai apoi au fost discutate și implementate sau nu, în cadrul forului superior, respectiv Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

„Referitor la informațiile venite «pe surse» privind «disensiunile» care ar fi avut loc în cadrul ședinței de guvern de astăzi, precizăm că ele sunt departe de a fi adevărate iar în urma prezentării propunerii inițiale avizate de către specialiști, detaliată anterior, la nivelul Guvernului, în urma discuțiilor care au avut loc, s-a stabilit reanalizarea acestui aspect de către Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică”, precizează DSU.

—————————

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, ar fi cerut vineri, în ședința de guvern, ca, începând de duminică, 5 decembrie, toate persoanele care intră în țară să prezinte un test negativ.

Regula prezentării unui test REAL TIME PCR negativ s-ar aplica tuturor persoanelor, chiar și celor vaccinate cu schemă completă, români sau străini, susțin surse politice.

Contactat de PS News, Raed Arafat nu a dorit să confirme sau să infirme informația de mai sus și ne-a redirecționat către departamentul de comunicare al Guvernului.

„Vorbiți de ședința de guvern, înseamnă că vorbiți la Guvern, ei vă confirmă ce s-a discutat. Eu nu pot să vă spun ce s-a discutat. Doar de la comunicarea Guvernului. Vă rog mult să întrebați la Guvern, vă spune lumea ce s-a discutat acolo”, a declarat Raed Arafat pentru PS News.

Menționăm că PS News a încercat să obțină, fără succes, și o reacție din partea premierului Nicolae Ciucă sau a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *