Skip to content
Politică

UPDATE/ E oficial! Cioloș s-a răzgândit: nu se mai întâlnește cu liderii partidelor. Lista cu care ar putea merge în Parlament săptămâna viitoare

ghinea, ciolos, barna Inquam Photos / George Calin

UPDATE

E oficial! Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a declarat vineri că va veni săptămâna viitoare în Parlament cu propunerea unui Guvern minoritar format doar din miniștri USR.

——————-

Dacian Cioloș, premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis, s-a răzgândit și nu se mai întâlnește cu liderii partidelor. Potrivit unor surse politice, Cioloș va veni săptămâna viitoare în parlament cu propunerea unui Guvern minoritar format doar din miniștri USR.

În spațiul public a apărut în ultimele ore o listă cu miniștrii pe care Dacian Cioloș s-ar pregăti să îi instaleze la Palatul Victoria, dacă va obține votul Parlamentului. Facțiunea PLUS din partid îi acuză, însă, pe grupurile interne pe cei din echipa lui Dan Barna „de manipulare publică”. PS News a scris joi despre faptul că facțiunea PLUS din partid îi acuză, însă, pe grupurile interne pe cei din echipa lui Dan Barna „de manipulare publică”.

„Cică Guvern monocolor. Ok, adică doar cu oamenii lui Barna, nu? Sau cel puțin asta se vede pe lista aia”, este mesajul ironic postat de un membru PLUS. De aceeași părere este și Liviu Iolu, unul dintre oamenii apropiați lui Cioloș, fost purtător de cuvânt al Guvernului condus de premierul desemnat, care a precizat joi că încă nu a fost făcută nicio listă cu miniştri, fiind în prezent doar „liste cu dorinţe”.

Potrivit informațiilor obținute de PS News, celebra listă ar fi fost făcută în echipa lui Dan Barna și a ajuns pe masa lui Dacian Cioloș azi-noapte, fără ca acesta să fi avut vreo discuție pe numele care ar putea să ocupe poziții importante într-un viitor Guvern. Aceleași surse vorbesc despre faptul că Dacian Cioloș nu a reușit să unească la acest moment cele două tabere din partid, ci mai degrabă să creeze animozități. „O fi el președinte, dar tot oamenii lui Barna conduc, asta e realitatea”, spun surse politice.

Cine sunt oamenii de pe listă:

Vicepremier și ministru de Externe: Dan Barna. Fost lider al USR, până la alegerile de la sfârșitul lunii septembrie, Dan Barna a ocupat și poziția de vicepremier în Guvernul condus de Florin Cîțu, în perioada 23 decembrie 2020 – 7 septembrie 2021. Este unul dintre cei mai contestați lideri ai partidului, dat fiind faptul că a ordonat mai multe excluderi din formațiunea politică, în special pe cei care nu erau de acord cu poziția sa.

Ministerul Sănătății: Vlad Voiculescu (PLUS), fost ministru al Sănătății în Guvernul Florin Cîțu și în Guvernul Dacian Cioloș. A fost demis, împreună cu Andreea Moldovan, de Florin Cîțu după ce Ministerul Sănătăţii a modificat modul de calcul al incidenței epidemice, după care se instituie carantina zonală. Cîțu nu fusese informat despre acest ordin semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan. Demiterea lui Vlad Voiculescu a generat o criză politică în coaliția de guvernare PNL-USRPLUS-UDMR.

Ministerul Transporturilor: Cătălin Drulă (USR) a fost ministru al Transporturilor în Guvernul Florin Cîțu. S-a lansat în politica mare în 2015, când a fost numit consilier personal al prim-ministrului Dacian Cioloș pe teme de infrastructură. Între timp, Drulă a rămas alături de Dan Barna.

Ministerul Economiei și Energiei: Cristina Prună este vicepreședinte USR, deputat de București, unul dintre oamenii care l-au sprijinit pe Dan Barna în campania internă.

Ministerul Fondurilor Europene: Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Cîțu, provine din USR și a fost lider de campanie pentru Dan Barna în competiția internă cu Dacian Cioloș.

Ministerul Justiției: Stelian Ion, fost ministru al Justiției în Guvernul Florin Cîțu, provine din USR și face parte din echipa lui Dan Barna.

Ministerul Muncii: Dragoș Pîslaru (PLUS) a deținut funcția de ministru al Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice în guvernul Dacian Cioloș din 18 aprilie 2016 până în 4 ianuarie 2017.

Ministerul de Finanțe: Claudiu Năsui, deputat USR, instalat de Dan Barna la Ministerul Economiei în Guvernul Cîțu.

Ministerul Educației: Ștefan Pălărie, senator român, ales în 2020 din partea PLUS.

Ministerul de Interne: Dragoș Tudorache este fost șef al Cancelariei premierului și apoi ministru de interne în Guvernul Cioloș în perioada 6 septembrie 2016 – 4 ianuarie 2017.

Ministerul Dezvoltării: Ionuț Moșteanu, vicepreședintele USR, unul dintre oamenii apropiați lui Dan Barna.

Ministerul Culturii: Iulian Bulai (USR). Este ironizat deseori pentru postările cel puțin ciudate de pe contul său de socializare. Cea mai recentă este aceea când, după ce talibanii au preluat puterea în Afganistan, Iulian Bulai a publicat rapid, o postare prin care a declarat că USR-PLUS nu poate sta impasibil la noi crime în statul asiatic și că România va sta „în prima linie”, la nevoie, deși președintele Joe Biden a lăsat de înțeles că SUA nu regretă retragerea trupelor din zona de conflict

Ministerul Agriculturii: George Cătean (PLUS) conduce o afacere în domeniul agricol și al produselor tradiționale cu cifră de afaceri de peste 2 milioane euro. În decembrie 2020, George Căţean a candidat pentru un loc în Senat pe lista Alianţei USR-PLUS Braşov (din partea PLUS), însă redistribuirea voturilor l-a lăsat fără locul de senator.

Ministerul Mediului: Octavian Berceanu (USR) a fost șef al Gărzii Naţionale de Mediu, însă și-a pierdut poziția după ieșirea partidului de la guvernare. Trecutul lui Octavian Berceanu ar fi legat de companii care se ocupă de afaceri cu masa lemnoasă. Potrivit informațiilor din CV-ul și din Declarația de interese ale acestuia, publicate de portalul gazetadestiri.ro, Octavian Berceanu a fost inspector Romsilva în perioada 1999-2003 și 2004-2007.  În același timp, el ar fi fost asociat în două companii pe care tocmai din poziția de inspector Romsilva  ar fi trebuit să trebuit să le controleze și să verifice dacă încalcă legea

Ministerul Tineretului și Sportului: Tudor Pop (USR) a fost unul dintre oamenii care l-au susținut activ pe Dan Barna în campania internă.

Ministerul Apărării: Nicu Fălcoi (USR), președinte al Comisiei de control al SIE.

Telecomunicații: Radu Panait (USR) face parte din forul de conducere al partidului, poziție obținută la Congresul USRPLUS de la începutul lunii octombrie.

PNL îl trimite pe Cioloș la PSD și AUR pentru negocieri

Liderul PNL, premierul Florin Cîţu a anunţat vineri, după şedinţa conducerii liberale, că USR e parte a unei morităţi parlamentare alături de PSD şi AUR. Conform lui Cîţu, PNL solicită premierului desemnat Dacian Cioloş să facă întâi discuţii cu cele două partide, iar dacă demersurile nu vor reuşi, PNL va negocia cu toate partidele responsabile, exceptând AUR.

Cîţu a declarat, după şedinţa partidului, că Guvernul PNL a fost demis în Parlament, prin moţiune de cenzură, iar USR-ul este parte a unei majorităţi, alături de USR şi AUR, care şi-a dat votul pentru moţiunea de cenzură.

Potrivit lui Cîţu, acest lucru arată că o majoritate formată din USR, AUR şi PSD s-a unit în jurul unor principii, valori, obiective, primul demers fiind votul de la moţiune.

„Răspunderea politică, în faţa românilor, pentru demiterea Guvernului, revine în principal USR-ului, şi în subsidiar, alianţei USR, PSD şi AUR”, astfel că ”responsabilitatea politică pentru formarea unui nou guvern aparţine celor care au format această majoritate, afirmă liderul PNL.

Florin Cîţu a afirmat că premierul desemnat, Dacian Cioloş are datoria morală să încerce cu adevărat să găsească sprijinul la partenerii de coaliţie de la PSD şi AUR.

1 comentariu la “UPDATE/ E oficial! Cioloș s-a răzgândit: nu se mai întâlnește cu liderii partidelor. Lista cu care ar putea merge în Parlament săptămâna viitoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *