Skip to content
Politică

UPDATE E oficial! Generalul Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru postul de premier/ Guvern minoritar PNL-UDMR

Facebook

UPDATE 12:02

E oficial. Generalul Nicolae Ciucă este propunerea PNL pentru postul de premier. Anunțul a fost făcut chiar de președintele PNL, Florin Cîțu. Liberalii vor merge pe varianta unui guvern minoritar PNL-UDMR.

”PNL a dat dovadă de maturitate și responsabilitate pentru a debloca criza politcă. PNL l-a propus pe ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, în funcția de premier, alături de partenerii de la UDMR. În acest moment mizăm pe responsabilitatea parlamentarilor români. PNL arată maturitate și responsabilitate pentru a rezolva această criză din România.

Este o propunere pe care eu am făcut-o în BPN și a fost acceptată de către colegii mei. Este mai important, în acest moment, să avem un Guvern cu puteri depline”, a declarat Florin Cîțu.

UPDATE 

Biroul Politic Naţional al PNL a decis în unanimitate joi ca Nicolae Ciucă să fie propunerea de prim-ministru la consultările de la Cotroceni.

Ştire iniţială

Varianta de premier pe care Partidul Naţional Liberal o va înainta lui Klaus Iohannis este generalul în rezervă Nicolae Ciucă, acesta urmând să fie desemnat de preşedinte pentru această funcţie .

Conform unor surse PS NEWS, senatorul PNL Nicolae Ciucă a ajuns să reprezinte o variantă viabilă abia după ce mai mulţi lideri ai PNL au discutat miercuri seara cu preşedintele Klaus Iohannis.

Au fost luate în calcul toate variantele posibile, nu multe la număr, după ce USR şi-a exprimat clar refuzul de a reface coaliţia de guvernare în cazul în care Florin Cîţu rămâne propunerea de premier a PNL.

Liberalii vor merge pe un Guvern minoritar PNL-UDMR.

Intenţia PNL este să formeze un guvern minoritar, alături de UDMR, excluzându-i astfel pe foştii aliaţi de la guvernare, cei de la USR.

Nicolae Ciucă a mai fost prim-ministru interimar în trecut, după demisia lui Ludovic Orban în urma alegerilor parlamentare din decembrie 2020.

La ora 10:00 este programată şedinţa Biroului Politic Naţional (BPN) în care vor oficializa mandatul cu care vor merge la consultările de la Cotroceni de la ora 11:00.

În vârstă de 54 de ani, Nicolae Ionel Ciucă, este fost șef al Statului Major al Armatei, militar de carieră care s-a făcut remarcat prin prezența la numeroase misiuni militare precum Irak sau Afganistan. El a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roșii) pe care l-a condus în Afganistan și apoi în Irak.

Născut în Plenița, județul Dolj, Ciucă a terminat Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985 și apoi a absolvit Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988. A fost comandant de pluton de lansare, apoi comandant de pluton de cercetare și instrucție, pentru ca în 1993 să ajungă ofițer de stat major în biroul operații.

În anul 2003 a obținut titlul de doctor în științe militare, iar pe 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de general de brigadă.

De-a lungul carierei, Nicolae Ciucă a fost distins cu Ordinul Național „Pentru Merit”, în Grad de Ofițer, Ordinul Național „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României și Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *