Skip to content
Politică

UPDATE E OFICIAL: Hellvig i-a cerut lui Iohannis trecerea în rezervă a lui Coldea

cancan.ro

UPDATE 13:40

Deputatul PNL Cezar Preda (membru în Comisia de control al SRI) a declarat în urmă cu puțin timp că organismul din care face parte a hotărât ca, pe 25 ianuarie, să-l cheme la audieri pe directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig.

Decizia comisiei vine în contextul solicitării adresate de către Hellvig președintelui Klaus Iohannis privind trecerea în rezervă a generalului cu patru stele Florian Coldea.

Pe de altă parte, Preda a adăugat că „nu crede” că va fi invitat și Coldea la audieri, menționând că draftul hotărârii Comisiei pe care îl consultase nu prevedea ceva în acest sens.

—————————-

UPDATE 13:34

Președinția transmite că solicitarea lui Eduard Hellvig privind trecerea în rezervă a lui Florian Coldea a ajuns la Palatul Cotroceni, informează B1 TV.

—————

De acum, este OFICIAL: directorul SRI, Eduard Hellvig, i-a cerut președintelui Klaus Iohannis trecerea în rezervă a generalului Florian Coldea, prim-adjunctul directrului Serviciului Român de Informații.

Anunțul a fost făcut într-un comunicat emis marți de către SRI.

Documentul citat menționează că la nivelul SRI „s-a desfăşurat o investigaţie complexă, minuţioasă, cu privire la toate afirmaţiile din mass-media din ultima perioadă, fiind analizate aspectele vizate”.

„După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcţie a domnului general-locotenent Florian Coldea”, se mai arată în comunicat.

În concluzia raportului, comisia specială a precizat că, „din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare”, punctează reprezentanții Serviciului Român de Informații.

Pe de altă parte, SRI informează că Florian Coldea i-a solicitat lui Eduard Hellvig „eliberarea din funcţie şi punerea la dispoziţia şi nevoile instituţiei, după aproape 12 ani de când exercită această funcţie”, cel dintâi prezentând „motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei”.

„În acest sens, Directorul SRI a solicitat Preşedintelui României trecerea în rezervă a domnului general-locotenent Florian Coldea. Atribuţiile funcţiei de Prim-adjunct al Directorului au fost preluate de domnul Eduard Hellvig, Directorul SRI”, mai scrie în comunicatul Serviciului.

Redăm mai jos textul integral al comunicatului:

„În urma verificărilor efectuate de comisia constituită potrivit cadrului normativ intern, a fost întocmit un raport care clarifică toate aspectele vehiculate în spaţiul public privind activitatea domnului general-locotenent Florian Coldea, dar şi alte aspecte care ţin de activităţile unor cadre ale Serviciului care au fost vehiculate public.

Menţionăm că s-a desfăşurat o investigaţie complexă, minuţioasă, cu privire la toate afirmaţiile din mass-media din ultima perioadă, fiind analizate aspectele vizate. Persoanele verificate au oferit tot sprijinul, au prezentat documentele necesare şi au răspuns complet tuturor întrebărilor. În concluzia raportului, prezentat într-o şedinţă a Biroului Executiv al SRI, comisia specială a precizat că din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare. După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcţie a domnului general-locotenent Florian Coldea.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Prim-adjunctul Directorului a solicitat Directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, eliberarea din funcţie şi punerea la dispoziţia şi nevoile instituţiei, după aproape 12 ani de când exercită această funcţie. Prim-adjunctul Directorului a prezentat motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei. În acest sens, Directorul SRI a solicitat Preşedintelui României trecerea în rezervă a domnului general-locotenent Florian Coldea. Atribuţiile funcţiei de Prim-adjunct al Directorului au fost preluate de domnul Eduard Hellvig, Directorul SRI.

SRI îşi reafirmă determinarea de a îndeplini asumat misiunile sale, în parteneriat cu toate instituţiile naţionale şi internaţionale cu care colaborează pentru apărarea intereselor de securitate naţională şi protejarea cetăţenilor români, la standarde euro-atlantice de profesionalism. SRI rămâne ferm în ceea ce priveşte transparentizarea instituţională şi respectarea procedurilor de evaluare şi control intern”.

Amintim că mutarea vine ca urmare a acuzațiilor în serie lansate de către fostul deputat PRU Sebastian Ghiță atât la adresa lui Florian Coldea, cât și împotriva procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *