Skip to content
Politică

UPDATE E oficial! Liderii liberali propun un armistițiu politic pentru rezolvarea pandemiei/ DOCUMENTUL cu care vor merge la PSD și USR

Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 17:32

„Cel mai important lucru pe care îl pot face acum este apelul la conștiința dumneavoastră de cetățeni români, la patriotismul și rațiunea dumneavoastră. Vă chem acum să treceți peste rezervele politice pe care le aveți și să îmi dați șansa de a pune în practică un program imediat pentru depășirea acestei perioade critice. Ceea ce vă propun este un armistițiu politic. Să dăm șansa României să respire și să se vindece, să-și adune forțele și să-și recâștige încrederea în viitor”, se arată în armistițiul propus și semnat de Nicolae Ciucă.

Vezi mai jos textul armistițiului propus partidelor, obținut în exclusivitate de PS News:

 

 

UPDATE 17:20

E oficial! Liderii liberali propun un armistițiu politic pentru rezolvarea pandemiei. Anunțul a fost făcut chiar de președintele PNL, Florin Cîțu.

„Venim zi cu un element nou, care sperăm să deblocheze situația. Să avem un guvern cu puteri depline pentru perioada următoare. Premierul desemnat a trimis către liderii partidelor parlamentare un document care reprezintă un armistiţiu în baza căruia să susţină un guvern minoritar pe o perioadă determinată. Până trecem de iarnă. În timp putem discuta”, a declarat Florin Cîțu.

Liderul liberalilor a spus că armistiţiul oferă stabilitate.

„Am trimis acest document, încă nu avem un răspuns. Să vedem cum motivează acest refuz. Eu cred în cuvintele acestor lideri, că vor să rezolve criza, avem de gestionat o criză sanitară în România. Acesta este un armistițiu pentru o perioadă determinată de timp. Este un guvern minoritar, PNL UDMR, îl susținem, vedem care sunt soluțiile.

Acum două săptămâni PSD spunea că nu vrea la guvernare, acum spune că vrea. Nu trebuie să ne jucăm cu viața românilor. Gestionăm această criză sanitară și apoi putem să discutăm. Este domnul Ciucă desemnat în acest moment, haideți să nu mai pierdem timpul. Întâi să vedem răspunsul partidelor, poate fi pe o perioadă mai lungă acest guvern. Acest armistițiu tocmai asta oferă, stabilitate

Dacă acest demers al nostru nu merge, vom negocia mai departe să facem această majoritate. PNL a arătat că are maturitatea, este responsabilitatea PSD și USR să arate că ceea ce au spus nu sunt doar vorbe, trebuie să facă și fapte”, a mai spus acesta.

————————————–

Liderii liberali, reuniți marți dimineață într-o ședință la sediul partidului din Modrogan, au votat pentru un armistițiu politic de câteva luni. Propunerea ar urma să fie făcută celor de la PSD și USR în zilele următoare. „Va fi un armistițiu politic pentru rezolvarea pandemiei. Se va merge inițial cu o propunere de 3 luni”, au precizat surse liberale pentru PS News.

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, îşi doreşte ca sâmbătă sau duminică să aibă loc audierile în comisii a miniştrilor propuşi în Cabinetul minoritar PNL-UDMR.

„Vom discuta în partid flexibilizarea mandatului şi leadershipul partidului trebuie să vină cu propunerea de a flexibiliza mandatul”, a transmis Ciucă înaintea ședinței.

Amintim că și liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a declarat, marţi, la RFI, că doar printr-un armistiţiu politic între partide s-ar putea ajunge la ieşirea din criză şi la învestirea unui guvern cu puteri depline. El a arătat că fezabil ar fi să se refacă majoritatea cu cei de la USR şi a precizat că UDMR poate lucra cu un premier precum Nicolae Ciucă.

„Pe şase luni, să trecem acest hop în faţa căruia se află ţara, cu criza sanitară, criza la preţurile de la energie, multe chestiuni pe care trebuie să le rezolvăm. OK, dacă reuşim să găsim o majoritate parlamentară care poate să funcţioneze pe mai mult timp, bine, nu trebuie după şase luni să doborâm iar Guvernul, dar eu am spus cel puţin, atunci revin şi corectez, cel puţin pe şase luni să avem un armistiţiu şi să lucrăm pentru cetăţeni”, a explicat liderul deputaţilor UDMR.

Facem precizarea că premierul desemnat Nicolae Ciucă are la dispoziție cel mult zece zile din momentul desemnării să vină cu guvernul în Parlament pentru votul de învestitură, adică până la finalul săptămânii viitoare.

Liberalii, alături de UDMR, nu vor reuși să își treacă prin Parlament Guvernul propus de Nicolae Ciucă, fără sprijinul parlamentarilor de la PSD, USR sau AUR. Aproximativ 40 de voturi liberale sunt controlate de fostul șef al partidului, Ludovic Orban, iar dacă acestea nu vor merge către Guvernul Ciucă, atunci nici voturile USR nu vor fi de ajuns pentru o majoritate, în cazul în care partidul condus de Dacian Cioloș ar decide să susțină premierul desemnat de Iohannis. Cum cei de la AUR au spus clar că vor vota împotrivă, generalul (r) Nicolae Ciucă ar mai avea o singură soluție: să bată la ușile din Kiseleff.

PS News a consultat site-ul Camerei Deputaţilor şi pe cel al Senatului și vă prezintă cum stau lucrurile la nivel de grupuri parlamentare şi, în acest context, numărul de voturi de care PNL și UDMR ar mai avea nevoie pentru instalarea Guvernului Ciucă.

Astfel, PNL și UDMR, cele două partide care au anunțat că vor forma un nou Guvern în jurul lui Ciucă însumează 163 de voturi: Partidul Național Liberal are 134 de parlamentari (93 deputaţi şi 41 de senatori), iar UDMR are 20 de deputați și 9 senatori. Aşadar, Guvernul Ciucă poate conta, oficial, pe 163 de voturi, acestuia lipsindu-i 71 de voturi pentru a trece de votul Parlamentului. Însă, este de așteptat și ca mulți parlamentari din tabăra lui Ludovic Orban să lipsească de la vot sau chiar să voteze „împotrivă”, contrar deciziei partidului, așa cum inclusiv fostul lider al PNL a anunțat joi seară că va face.

 

1 comentariu la “UPDATE E oficial! Liderii liberali propun un armistițiu politic pentru rezolvarea pandemiei/ DOCUMENTUL cu care vor merge la PSD și USR

  1. ” cel puţin pe şase luni să avem un armistiţiu şi să lucrăm pentru cetăţeni”, a explicat liderul deputaţilor UDMR. Si dupa aia pentru cine lucrati?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *