Skip to content
Politică

UPDATE E oficial: LISTA noilor șefi votați la Congresul PSD

fifor.ro

UPDATE 18:54

Premierul Viorica Dăncilă și-a anunțat în urmă cu puțin timp succesorul la conducerea Organizației Femeilor Social-Democrate (OFSD): Rovana Plumb – actualul ministru al Fondurilor Europene, conform Digi 24.

—————————-

UPDATE 18:51

Viorica Dăncilă a obţinut 2.880 voturi, în timp ce contracandidaţii săi Ecaterina Andronescu a primit 541 voturi şi Nicolae Bănicioiu 292 voturi.

Marian Neacşu a fost reales secretar general cu 3063 voturi. Contracandidatul său, Codrin Ştefănescu, a obţinut 668 voturi, relatează Mediafax.

——————————–

UPDATE 18:43

Senatorul Claudiu Manda (președintele Comisiei de numărare a voturilor) a anunțat în urmă cu puțin timp câștigătorii Congresului PSD.

În afară de Viorica Dăncilă (președinte executiv) și Marian Neacșu (secretar general), au fost votați următorii vicepreședinți, în funcție de paritatea pe genuri (potrivit Agerpres):

* Regiunea Nord-Est (Bacău, Botoşani, Vaslui, Iaşi, Neamţ, Suceava): Doina Fedorovici (PSD Botoşani) şi Gabriel Vlase (PSD Bacău)

* Regiunea Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea, Tulcea): Mirela Furtună (PSD Tulcea) şi Marian Oprişan (PSD Vrancea)

* Regiunea Sud (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman): Carmen Dan – PSD Teleorman (pe locurile alocate femeilor) şi Adrian Ţuţuianu – PSD Dâmboviţa

* Regiunea Sud-Vest (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea): Lia Olguţa Vasilescu (PSD Dolj) şi Paul Stănescu (PSD Olt)

* Regiunea Vest (Arad, Caraş Severin, Hunedoara, Timiş): Natalia Intotero (PSD Hunedoara) şi Mihai Fifor (PSD Arad)

* Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj): Doina Pană (PSD Bistriţa-Năsăud) şi Gabriel Zetea (PSD Maramureş)

* Regiunea Centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu): Roxana Mînzatu (PSD Braşov) şi Bogdan Trif (PSD Sibiu)

* Regiunea Bucureşti – Ilfov: Gabriela Firea (pe locurile alocate femeilor) şi Robert Negoiţă – PSD Sector 3 (pe locul alocat bărbaţilor).

—————————-

UPDATE 18:18

Au apărut primele rezultate – chiar dacă parțiale – ale votului de la Congresul PSD.

Astfel, potrivit surselor Antena 3, se pare că Viorica Dăncilă a fost aleasă președinte executiv, cu circa 2.800 de voturi, la mare distanță de Ecaterina Andronescu (500 de opțiuni) și Nicolae Bănicioiu (300).

Pe de altă parte, Marian Neacșu a fost confirmat în funcția de secretar general (cu puțin peste 3.000 de opțiuni), învingându-l detașat pe Codrin Ștefănescu (care a obținut între 600 și 650 de voturi).

—————————–

UPDATE 16:44

Prim-ministrul Viorica Dăncilă, candidat la funcţia de preşedinte executiv al PSD, a declarat sâmbătă că şi contracandidaţii ei vor avea posibilitatea să susţină discursuri la Congres şi că ea a luat cuvântul în prima parte a întrunirii în calitate de premier şi preşedinte al Organizaţiei Femeilor Social Democrate (OFSD), informează Agerpres.

„Ceilalţi colegi vor lua cuvântul. Eu am vorbit în calitate de premier al României şi de preşedinte al Organizaţiei de femei. Vor lua şi ceilalţi colegi cuvântul. Eu mă întorc în sală şi se vor întoarce şi ceilalţi colegi. (…) Nici eu nu am câştigat întotdeauna când am concurat. Nu depinde de mine sau de altceva, depinde de valul de încredere pe care l-am generat în rândul colegilor de partid. Toţi suntem oameni vechi, eu chiar pot să spun că sunt membru de partid din 1996. (…) Nu suntem la prima candidatură”, a afirmat Dăncilă într-o declaraţie acordată presei.

Șefa Guvernului a menţionat că a primit foarte multe telefoane de la colegi care au îndemnat-o să candideze.

„Cred în şansa fiecărui coleg şi aşa cum am spus şi când am venit, de fapt telefonul a fost de la mine către domnul preşedinte Dragnea, i-am spus că sunt multe organizaţii care m-au sunat să candidez pentru acest post şi ultimul telefon a fost de la Gabriela Firea, care mi-a spus că am susţinerea organizaţiei Bucureşti”, a zis Viorica Dăncilă.

În ce priveşte îndeplinirea funcţiei de preşedinte executiv în paralel cu cea de premier, Dăncilă a declarat că sarcina premierului este tocmai transpunerea obiectivelor din programul de guvernare.

„Să nu uităm că datoria mea de premier este să pun în practică programul de guvernare, deci cele două sunt foarte strânse şi eu cred că este evident faptul că sarcina primului ministru, a Guvernului condus de mine, este de fapt transpunerea obiectivelor din programul de guvernare”, a precizat ea.

——————————-

UPDATE 16:12

Delegaţii la Congresul PSD au început în jurul orei 16 să voteze pentru alegerea noii conduceri a partidului, conform Agerpres.

—————–

UPDATE 15:01

Premierul Viorica Dăncilă a declarat sâmbătă, la Congresul extraordinar al PSD, că Guvernul vrea să adopte modelul german în domeniul achiziţiilor publice.

„Astăzi avem o nouă viziune, o nouă direcţie care trebuie introdusă în dezbaterea publică cu privire la pilonii de dezvoltare pe termen mediu sau lung. România avea mare nevoie de o astfel de viziune, premierul şi Guvernul trebuie să aibă în vedere o direcţie clară – de aceea vreau să vă prezint principalele 100 de măsuri pe care le vom lua în acest an. (…) Primarii mi-au solicitat modificarea legii achiziţiilor publice, actuala legislaţie este o piedică, vreau să adoptăm modelul german în domeniul achiziţiilor publice, vom reduce termenul de rezolvare a contestaţiilor. În 2018 vom adopta legea finanţelor publice locale, legea turismului, vom modifica legea redevenţelor, legea minelor şi vom adopta legea lobby-ului. Vom adopta legea pentru combaterea violentei domestice. În ultimi cinci ani în România au murit peste 1.000 de femei din cauza violenţei domestice. Anul aceasta vrem să intre în vigoare noile legi ale justiţiei”, a afirmat Dăncilă, preluată de Agerpres.

——————————–

UPDATE 13:05

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat sâmbătă, la Congresul PSD, că Partidu Social Democrat poartă cea mai mare responsabilitate pentru că a câştigat alegerile, dar Uniunea Democrată Maghiară din România va sprijini punctual coaliţia de guvernare în Parlament şi va beneficia de sprijnul acesteia, cât timp va servi binele comun, transmite Mediafax.

„Cred în nevoia de dialog. (…) România şi cetăţenii ei au nevoie de un proiect de ţară (…) trebuie să ştie unde vom ajunge peste 5 ani, peste 10 ani (…) eu în fiecare zi simt nevoia urgentă de a restabili încrederea şi de a reda speranţa fiecăruia într-un viitor predictibil”, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a afirmat că PSD poartă cea ai mare responsabilitate pentru că a câştigat alegerile.

„Dumneavoastră purtaţi cea mai mare responsabilitate pentru că aţi câştigat alegerile. Da, aţi câştigat alegerile şi oamenii aşteaptă de la coaliţia de guvernare PSD-ALDE soluţii şi deziderate concrete. (…) Avem şi noi o responsabilitate (…) cu toate că nu suntem la guvernare, de a vă sprijini punctual în Parlament şi sunt convins că facem foarte bine şi ne sprijiniţi şi dumneavoatră punctual şi faceţi foarte bine. (…) Vom susţine această coaliţie în Parlament până când simţim că (…) serveşte binele comun şi că centrul deciziilor se află cetăţeanul”, a spus liderul UDMR.

Kelemen Hunor a adăugat că a venit la Congresul PSD pentru a-i asigura pe cei prezenţi că maghiarii „nu sunt duşmanii ţării”.

„Am venit să vă asigur că maghiarii din România nu sunt duşmanii ţării, aşa cum se aude de foarte multe ori şi cu intenţia clară de a mări lipsa de încredere în aceste două comunităţi”, a zis Kelemen.

—————————————————

UPDATE 11:55

Sursele Antenei 3 spun că Nicolae Bănicioiu ar urma să se retragă în ultimul moment, lăsând-o singură pe Ecaterina Andronescu să candideze împotriva Vioricăi Dăncilă pentru funcția de președinte executiv, tocmai ca să nu divizeze voturile.

—————————————

UPDATE 11:49

Antena 3 informează că Jandarmeria i-a amendat cu 6.000 de lei pe cei trei protestatari de la „Corupția ucide” ridicați înaintea Congresului PSD.

—————————–

UPDATE 11:46

Potrivit unor surse citate de Realitatea TV, se pare că Ecaterina Andronescu și Nicolae Bănicioiu vor lua cuvântul după vot, pregătind discursuri devastatoare la adresa lui Liviu Dragnea.

De altfel, cei doi foști miniștri au fost văzuți înainte de începerea Congresului discutând cu ex-premierul Mihai Tudose, și el unul dintre opozanții lui Liviu Dragnea.

În altă ordine de idei: B1 TV remarcă absența de la Congres a președintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu.

————————–

UPDATE 11:22

Liviu Dragnea a intrat în sală, dând mâna cu toți cei prezenți în prima linie.

Congresul a început prin intonarea imnului de stat. La eveniment participă și fostul premier bulgar Serghei Stanișev, președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES) și unul dintre apărătorii lui Liviu Dragnea la nivel internațional, transmite Antena 3.

Pe lângă Stanișev, la reuniune sunt prezenți premierul Viorica Dăncilă, comisarul european Corina Creţu, diverși parlamentari de la București și Bruxelles, precum și liderii organizaţiilor judeţene.

Primul discurs de la Congres îi aparține secretarului general Marian Neacșu.

———————–

UPDATE 11:11

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a făcut un apel la înţelepciune, calm şi colegialitate, înainte să intre la Congresul extraordinar al PSD.

Ea a declarat că trebuie evitate certurile în interiorul PSD, subliniind că, „dacă vor fi spuse lucruri urâte”, acestea vor fi decontate nu de o singură persoană, ci de întreaga echipă şi „nu se va putea repara un rău deja făcut”, relatează Agerpres.

„Cu siguranţă că nu creăm o impresie foarte bine atunci când ne certăm între noi. Sunt convinsă că toţi colegii au de fapt gânduri bune, probabil nu de fiecare dată maniera de a exprima acele gânduri a fost potrivită. Eu fac un îndemn la înţelepciune, un îndemn la calm, la colegialitate şi să nu uităm că vine şi ziua de luni. Dacă rupem punţile dintre noi, ce mai facem de luni înainte, pentru că avem proiecte comune noi, primarii, cu Parlamentul, cu Guvernul, cu ministerele, trebuie să colaborăm foarte bine cu aceste entităţi. (…) Vom plăti la un moment dat, vom deconta împreună”, a afirmat Firea la Sala Palatului, înaintea Congresului PSD.

Primarul Bucureştiului a subliniat că „fiecare dintre preşedinţii de organizaţii poartă în servieta sa bastonul de preşedinte al partidului”, însă le-a cerut acestora să nu strice „ordinea” din PSD.

„Le urez succes tuturor colegilor mei. Cred că fiecare dintre preşedinţii de organizaţii poartă in servieta sa bastonul de preşedinte al partidului, dar trebuie să fim buni colegi, trebuie să respectăm statutul şi, de asemenea, alegerile care au fost democratice şi să nu ne imaginăm fiecare în parte că putem să stricăm această ordine în favoarea noastră şi în defavoarea echipei politice, pentru că românii aşteaptă de la noi, în primul rând, să fim harnici şi competenţi la locul de muncă şi mai puţin apreciază disputele şi tensiunile politice”, a arătat Gabriela Firea.

Edilul-şef din București nu crede că PSD a scăzut în sondaje.

„Eu nu cred. Fac foarte mult teren, mă întâlnesc cu oamenii. Bineînţeles că sunt şi nemulţumiri, întotdeauna de la un guvern sau de la o primărie sau de la un consiliu judeţean se aşteaptă rezultate extraordinare şi, dacă se poate, peste noapte. (…) Important este ca direcţia Guvernului, a Parlamentului a primăriilor să fie cea bună, cea corectă”, a adăugat Firea.

Primarul Bucureştiului susţine că până acum nu se poate spune că acest Guvern este „al treilea guvern cu care nu poate colabora” şi a adăugat că are mari speranţe de la premierul Viorica Dăncilă.

„Sunt probleme, dar am apreciat faptul că doamna prim-ministru Viorica Dăncilă încă din prima clipă în care i-am transmis inventarul de probleme de la nivelul Primăriei Capitalei şi Primăriilor de sector (…) a fost foarte mirată că am muncit atât de mult, că ne-am străduit şi că ne-am izbit practic ca de un zid în anumite ministere. A dat termene limită pentru fiecare problemă. De aceea am spus că nu a expirat încă termenul limită, pentru că am încredere”, a spus Gabriela Firea.

————————

UPDATE 11:07

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, precum și cel al ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, au sosit în urmă cu puțin timp la Congresul PSD, potrivit Antena 3.

—————————————–

UPDATE 10:27

Mai mulți protestatari de la mișcarea „Corupția Ucide” au fost săltați cu duba de către jandarmi din fața Sălii Palatului, acolo unde trebuie să înceapă Congresul PSD, la ora 11.

Este vorba despre Angi Șerban, Alexandru Socol și Florin Bădiță, scrie DCnews.

Momentan, nu se știe exact motivul pentru care cei trei au fost ridicați.

Circa 100 de oameni protestează în fața Sălii Palatului, conform imaginilor transmise de Antena 3.

———————————

UPDATE 9:27

Traficul va fi restricţionat sâmbătă pe anumite artere din Capitală, în contextul desfăşurării la Sala Palatului a Congresului PSD.

Brigada Rutieră a Capitalei informează că debarcarea şi îmbarcarea participanţilor la congres se vor face pe banda I pe calea Victoriei, între str. Ştirbei Vodă şi aleea Kretzulescu, precum şi pe str. Ştirbei Vodă (benzile I şi II), segmentul cuprins între str. Ion Câmpineanu şi calea Victoriei, potrivit Agerpres.

Pentru buna desfăşurare a evenimentului, traficul rutier va fi restricţionat după cum urmează: str. Ştirbei Vodă (benzile I şi II), segmentul cuprins între str. Ion Câmpineanu şi calea Victoriei, precum şi banda I pe str. Ştirbei Vodă, între str. Berzei şi str. Ion Câmpineanu, între orele 8,00 – 18,00; calea Victoriei (banda I), segmentul cuprins între str. Ştirbei Vodă şi aleea Kretzulescu, între orele 8,00 – 18,00; bd. Kiseleff (banda I), pe sensul Arcul de Triumf spre Piaţa Victoriei, între str. Arh. Mincu şi Piaţa Victoriei, între orele 8,30 – 18,00, dacă situaţia o va impune; aleea Kretzulescu, până la ora 18,00; atr. Ion Câmpineanu, între str. Ştirbei Vodă şi calea Victoriei (ambele sensuri), dacă situaţia o va impune, în funcţie de numărul participanţilor.

Totodată, între orele 8,00 – 18,00, traficul rutier va fi restricţionat pestr. Ion Câmpineanu (banda I), între aleea Kretzulescu şi str. Ştirbei Vodă, pe sensul de mers către str. Luterană.

Restricţionarea parcărilor se va face cu sprijinul Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti şi a Poliţiei Locale a sectorului 1.

Poliţiştii le solicită conducătorilor de autovehicule să reducă viteza, să circule cu prudenţă şi să respecte semnalele poliţiştilor rutieri.

De asemenea, pietonii au obligaţia să circule numai pe trotuare, să traverseze strada prin locurile special amenajate trecerii, după o temeinică asigurare, la culoarea verde a semaforului electric şi să nu se deplaseze ori să staţioneze pe partea carosabilă.

————————

Sâmbătă este ziua cea mare în PSD: Partidul Social Democrat organizează un Congres cu aproape 4.000 de delegați. Vedeți mai jos câți candidați vor fi.

PSD se reuneşte sâmbătă în Congresul extraordinar, convocat în urmă cu mai puţin de o lună. Deşi membrii Biroului Permanent Naţional (BPN) al partidului mai aveau mandat încă un an şi jumătate, s-a decis organizarea de alegeri pentru funcţiile de preşedinte executiv, secretar general şi vicepreşedinţi, însă nu şi pentru preşedintele partidului. Pentru cele 18 funcţii candidează 23 de social-democraţi, scrie News.ro.

Aproape 4.000 de delegaţi sunt aşteptaţi la congresul care va începe la ora 11:00, la Sala Palatului.

Participanţii trebuie să aprobe modificarea Statutului PSD, astfel încât în BPN să fie 16 vicepreşedinţi, câte doi – un bărbat şi o femeie – pe fiecare regiune.

Astfel, pentru funcţia de preşedinte executiv şi-au depus candidaturile Ecaterina Andronescu, Nicolae Bănicioiu şi Viorica Dăncilă.

De asemenea, pentru funcţia de secretar general şi-au depus candidatura Marian Neacşu şi Codrin Ştefănescu.

Pentru funcţiile de vicepreşedinţi, pentru Regiunea Bucureşti-Ilfov candidează Gabriela Firea şi Robert Negoiţă, iar pentru Regiunea Sud-Vest Lia Olguţa Vasilescu şi Paul Stănescu.

În Regiunea Muntenia candidează pentru funcţia de vicepreşedinţi Carmen Dan, Adrian Ţuţuianu, Şerban Valeca şi Cătălin Rădulescu.

În Regiunea de Sud-Est candidează Mirela Furtună şi Marian Oprişan, în timp ce în Nord-Est sunt Doina Fedorovici şi Gabriel Vlase.

Pentru partea Nord-Vest sunt susţinuţi Doina Pană şi Gabriel Zetea, în Vest Natalia Intotero şi Mihai Fifor, iar în Regiunea Centru sunt Roxana Mînzatu şi Bogdan Trif.

În ultimele zile, au fost tensiuni din cauză că luni Comitetul Executiv a stabilit unele reguli pentru depunerea candidaturilor, inclusiv obţinerea acceptului unei organizaţii a partidului. Au existat şi nemulţumiri din cauză că alegerea vicepreşedinţilor se face pe regiuni, şi nu de către toţi delegaţii la Congres. În final, vineri, CExN a validat toate candidaturile, inclusiv cele ”neconforme” – Ecaterina Andronescu, Nicolae Bănicioiu, Codrin Ştefănescu, Cătălin Rădulescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *