Skip to content
Politică

UPDATE E sau nu ofițer acoperit? / Ce spune Ghiță despre soarta lui Coldea și Kovesi

a1.ro

UPDATE 21:43

Sebastian Ghiță a dezvăluit că l-a văzut ultima oară pe Florian Coldea la vila K2, în seara zilei de 19 decembrie 2016, când SRI organizase o întâlnire cu membrii comisiei parlamentare de control, la încheierea mandatului acestora. Fondatorul România TV a precizat că a vrut să se mai uite o dată în ochii lui Coldea înainte să plece.

Despre același Florian Coldea, Ghiță a povestit că îi atrăsese atenția în repetate rânduri asupra abuzurilor de la DNA Ploiești, dar că SRI-istul se dezvinovățea cu replica: „Ăștia de la DNA”. La rândul lui, George Maior susținea că lucrurile trebuia să fie verificate, a mai relatat Sebastian Ghiță.

———————————

UPDATE 21:35

În același interviu, Ion Cristoiu i-a solicitat lui Sebastian Ghiță să precizeze cum a reușit firma lui, Asesoft, să obțină contracte pe bandă rulantă cu statul român și dacă el însuși a fost sau este ofițer acoperit. În replică, Ghiță s-a dezvinovățit, susținând că societatea participase la licitații, ca orice altă companie.

În ceea ce privește eventuala calitate de ofițer acoperit, ex-parlamentarul a dat o declarație evazivă: „Sunt mulți oameni în care serviciile, instituțiile au încredere fără ca acei oameni să fie ofițeri acoperiți. Nu poți să pui o pătură mare peste România și să-i acoperi pe toți. Și atunci, totuși, trebuie să acceptăm ideea că unii oameni, unele firme, unii acționari ajung să lucreze pentru statul român în diverse instituții fără să aibă neapărat o legătură cu serviciile. Știu multe companii și mulți oameni mai tineri, mai nou intrați pe piață, care nu cred eu că au vreo legătură cu această idee de ofițeri acoperiți”.

—————————-

UPDATE 21:23

În interviul acordat EVZ, fostul deputat Sebastian Ghiță a fost întrebat de către ziaristul Ion Cristoiu dacă seria lui de dezvăluiri video de după fuga în Serbia fusese gândită pentru răsturnarea lui Florian Coldea de la vârful SRI.

La rândul lui, fondatorul România TV a răspuns că nu a urmărit neapărat acest scop, dar că s-a așteptat să apară „niște semne de întrebare” la nivelul Serviciului Român de Informații, în contextul în care „nu toți ofițerii de acolo (și mai ales ofițerii români de acolo), nu toți știau ce face Florian Coldea, ce fac alții care lucrau împreună cu el”.

Întrebat dacă a fost surprins că Laura Kovesi s-a menținut în picioare, Ghiță a răspuns negativ.

„Eu îi cunosc bine pe acești oameni. Știu cine sunt în România, cu ce ambasade au lucrat, ce sprijin puternic au. Mi-e clar de ce nu pleacă Kovesi și astăzi. Dar nu e treaba mea. Nu sunt eu cel chemat să facă curățenie în societate. Astea sunt chestiuni pe care trebuie să le facă directorul Serviciului, președintele țării, șefii celor două camere, comisiile din Parlament. Totuși, într-o fază incipientă, democrația noastră, mecanismele, sistemele, mai greu, mai dificil, dar încep să funcționeze”, a completat Sebastian Ghiță.

————————-

Fostul deputat PSD / PRU Sebastian Ghiță a acordat recent pentru Evenimentul Zilei PRIMUL interviu de după plecarea din țară.

Mogulul de la România TV a declarat că fostul procuror Mircea Negulescu „Portocală” s-a lăudat că îi pregătise lui Ghiță o celulă în arest, în care plasase doi bătăuși, și vorbea despre același Sebastian Ghiță ca despre „un mort viu”.

Întrebat de către jurnalistul Ion Cristoiu de ce a publicat – imediat după fuga în Serbia – celebrele dezvăluiri înregistrate video, Sebastian Ghiță a răspuns: „Eu nu știam dacă acești oameni o să mă prindă sau nu, dacă or să îmi facă rău sau nu, dacă o să mă calce cu mașina sau nu, dacă or să mă bată unii în închisoare sau nu. Și atunci am vrut să mă asigur că atrag atenția asupra lucrurilor care mi se întâmplă și care i se pot întâmpla oricărui om în România. Să atrag atenția că nu mai suntem pe vremea Securității de dinainte de ’60 și că nu mai pot fi băgați oameni în închisoare, bătuți, umiliți, schingiuiți, ce Dumnezeu o fi fost în mintea lor. Și să încerc să spun lucrurile așa cum le-am trăit eu și cum le-am văzut eu, nu cum le mestecă mașinile de împrăștiat zvonuri și propagandă de la unitățile lor”.

Revenim cu completări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *