Skip to content
Societate

UPDATE Elena Udrea, băgată la închisoare în Bulgaria după ce ar fi plecat din țară. Ce spunea înainte de sentința finală în dosarul „Gala Bute”

Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 20.30

Polițiștii bulgari au anunțat că Elena Udrea a fost băgată în spatele gratiilor, după ce a fost prinsă în zona Kulata, lângă frontiera cu Grecia.

UPDATE 18.35

Fostul ministru Elena Udrea, dată în urmărire după ce a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare în dosarul Gala Bute, a fost prinsă în Bulgaria. Ea ar fi fost prinsă în Vama Kulata, la graniţa cu Grecia.

„În urma cooperării dintre structurile specializate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi autorităţile din Bulgaria, femeia, pe numele căreia este emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, a fost depistată pe teritoriul Bulgariei. În continuare, se desfăşoară activităţi specifice, în vederea predării femeii către autorităţile din România”, transmite IGPR.

UPDATE 17.40

Poliția de Frontieră a transmis joi că Elena Udrea „a părăsit teritoriul ţării în cursul dimineţii de 07.04.2022, pe cale terestră, în mod legal”. Fostul ministru ar fi ieșit din țară cu o mașină, pe la Vama Giurgiu, iar acum polițiștii se pregătesc să o dea și în urmărire internațională.

Comunicatul Poliției de Frontieră:

„Ca urmare a interesului manifestat de reprezentanţii mass-media faţă de ieşirea din ţară a unei persoane de sex feminin, cetăţean român, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera informează următoarele:

Persoana în cauză a părăsit teritoriul ţării în cursul dimineţii de 07.04.2022, pe cale terestră, în mod legal, deoarece nu avea restricţionat dreptul la liberă circulaţie de către instituţiile competente.

Precizăm faptul că, Poliţia de Frontieră Română pune în aplicare, potrivit atribuţiilor stabilite de legislaţia naţională privind organizarea şi funcţionarea instituţiei, măsurile de restricţionare a dreptului la liberă circulaţie a persoanelor în condiţiile art. 40-41 din Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, din punct de vedere al atribuţiilor instituţionale, dacă o persoană, cetăţean român, se prezintă la ieşirea din ţara şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de legislaţia în domeniu, acesteia i se permite continuarea călătoriei”.

UPDATE 17:00

Elena Udrea ar fi plecat din țară, spun surse judiciare. Ea apare pe site-ul Poliției Române la secțiunea persoane urmărite.

—————–

Elena Udrea nu a fost găsită la domiciliu de poliţiştii care trebuie să o ducă la penitenciar. Aceasta a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, după ce Curtea Supremă a respins, joi, contestaţia în anulare depusă de aceasta.

Potrivit România TV, înainte de pronunţarea instanţei, Elena Udrea a mers la bancă. Întrebată ce va face mai departe, Elena Udrea a spus: „Nu ştiu dacă mă predau sau vin ei să mă ia”.

Pe 21 aprilie 2015, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis să o trimită în judecată pe Elena Udrea sub acuzaţiile de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Elena Udrea, în perioada în care era ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate acesteia (Ştefan Lungu, consilier personal al ministrului, Ana Maria Topoliceanu, director CNI, Gheorghe Nastasia, secretar general al ministerului şi Tudor Liberiu Breazu, asistent personal) ar fi primit, cu ştiinţa Elenei Udrea, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale, pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de minister.

Sumele obţinute ar fi intrat fie nemijlocit în posesia Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta. Udrea şi-ar fi exercitat atribuţiile în mod nelegal şi i-ar fi determinat şi pe alţi funcţionari din cadrul ministerului să îşi încalce atribuţiile, cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la Gala Bute, prejudiciind bugetul ministerului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *