Skip to content
Politică

UPDATE Exerciţiu Seism 2018: Peste 30.000 de sinistraţi după cutremurul de 7,5 pe Richter. Va fi înființată o tabără pentru aceștia

UPDATE 19:30

Raed Arafat a anunţat, sâmbătă seară, după şedinţa Comandamentului de Urgenţă al municipiului Bucureşti, că există peste 30.000 de sinistraţi în urma simulării de cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade.

Întrebat dacă există posibilităţi de cazare a acestor persoane, Arafat a declarat: ”Deja ni s-au dat raportări pe taberele sau cazarmamentul care există la dispoziţie şi, da, există la nivel IGSU, la nivel ISU, din dotările care s-au cumpărat recent, la nivelul primăriilor şi al municipiului Bucureşti posibilităţi de cazare pentru 25.000 – 30.000 de peroane. În acest moment, pot să spun că singurul aspect este punerea lor la dispoziţia populaţiei. O să construim în cadrul exerciţiului cel puţin o tabără de sinistraţi în următoarea perioadă ca să testăm cum este”.

La şedinţa Comandamentului nu a fost prezent primnarul general, Gabriela Firea, fiind înlocuită de către viceprimar, informează news.ro.

”Aici este lanţul de continuitate. Şi pe acesta îl testăm. Dacă nu este persoana care conduce, cine o înlocuieşte? Şi aici este stabilit foarte clar: primarul nu este, s-a prezentat viceprimarul. Din punctul nostru de vedere este ok”, a mai spus Arafat.

Întrebat dacă spitalele din Bucureşti ar face faţă într-o situaţia reală, Arafat a precizat că acest lucru se testează pentru a vedea care este capacitatea şi când se impune evacuarea răniţilor spre spitale din ţară sau din străinătate.

Arafat a mai spus că solicitarea de ajutor extern exact acest aspect l-a vizat, respectiv oferirea de spijin medical pentru rezolvarea cazurilor care depăşesc capacitatea naţională de intervenţie.

”La nevoie, dacă este neapărat nevoie, evacuare pe plan internaţional. Suntem pregătiţi, avem o echipă care face analiză. În momentul în care ne spune că trebuie să evacuăm răniţi în alte zone ale ţării o vom face su sprijinul MApN”, a mai spus Arafat.

Un exerciţiu naţional intitulat „Seism 2018” a început, sâmbătă, la ora 9.00, scenariul acestuia presupunând că s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter.

Premierul Viorica Dăncilă şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, au vizitat unul dintre site-urile exerciţiului Seism 2018, organizat la Academia de Poliţie.

Raed Arafat a anunţat, sâmbătă, că în cadrul exerciţiului Seism 2018 sunt estimate peste o mie de victime, între care patru sute de morţi.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a transmis preşedintelui Klaus Iohannis o solicitare pentru decretarea stării de urgenţă, aşteptându-se răspunsul de la Cotroceni.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Un exerciţiu naţional intitulat „Seism 2018” a început, sâmbătă, la ora 9.00, scenariul acestuia presupunând că s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, anunţă Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Exerciţiul vizează punerea în aplicare a Concepţiei naţionale de răspuns post-seism.

Potrivit MAI, începând cu ora 9.00 s-a declanşat exerciţiul naţional „Seism 2018” care constă în punerea în aplicarea a Concepţiei naţionale de răspuns post-seism.

Conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici.

„Au fost alertate toate unităţile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din ţară se deplasează spre Capitală. La Ciolpani a fost activat Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei”, arată MAI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *