UPDATE: Atacuri israeliene către Iran, simultan cu ţinte din Irak şi Siria. Teheranul neagă

Sursa foto: Unsplash

UPDATE ORA 08:45

Iranul a negat vineri că s-ar fi produs un atac cu rachete împotriva ţării şi a dat asigurări că apărarea antiaeriană a doborât mai multe drone, pe fondul tensiunilor legate de posibile represalii ale Israelului asupra Iranului, după atacul de sâmbăta trecută a Republicii Islamice asupra statului israelian, transmite EFE.

„Până acum nu există informaţii cu privire la vreun impact sau explozie la scară mare provocată de vreo ameninţare aeriană”, a transmis agenţia de stat IRNA. Nu a avut loc un atac extins, a adăugat IRNA.

Potrivit agenţiei Tasnim, apărarea antiaeriană a fost activată ca urmare a observării mai multor mici obiecte zburătoare. Presa de stat iraniană a relatat că mai multe mici obiecte zburătoare au fost doborâte deasupra provinciei iraniene Isfahan, scrie dpa.

Televiziunea de stat iraniană a difuzat o informaţie similară şi a prezentat imagini de aparentă normalitate în oraşul Isfahan, unde cu câteva ore înainte s-au auzit „explozii puternice”.

Niciun atac străin asupra oraşelor iraniene, inclusiv asupra oraşului Isfahan, nu a avut loc, a declarat vineri „o sursă informată” postului iranian Press TV, în contextul în care sistemele de apărare antiaeriană au fost activate pentru a intercepta presupune drone în zorii zilei de vineri, informează Reuters.

„Nu există relatări despre un atac cu rachete deocamdată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenţiei Spaţiale Iraniene, Hossein Dalirian, pe contul său de socializare X. Sursa a indicat că apărarea antiaeriană a ţării a doborât „trei microdrone”.

Citeste mai mult aici

UPDATE: ORA 08:02

Zone centrale din Iran și Irak au fost bombardate în această dimineață. De asemenea, bombardamente au fost confirmate și în sudul Siriei.

Oficialii israelieni i-au notificat pe oficialii americani că urmează un contraatac.

Apărarea antiaeriană iraniană a doborât trei drone, despre care se crede că au fost lansate de Israel, potrivit agenției spațiale iraniene.

„Au spus că am tras 500 de drone și rachete… acum ei răspund cu trei astfel de drone, toate fiind interceptate”, a scris purtătorul de cuvânt al agenției spațiale iraniene, Hossein Dalirian, pe X, potrivit Times of Israel.

CNN raporta anterior că reprezentanții Israelului au anunțat SUA că răspunsul său va fi limitat în zona militară și nu va viza ținte civile și nu va fi un răspuns nuclear.

Serviciile de informații americane sugeraseră că Israelul ia în calcul o lovitură restrânsă și limitată în interiorul Iranului.

Gama de ținte nu a fost „niciodată specificată în termeni preciși, dar locațiile nucleare și civile nu erau în mod clar în acea categorie”, a adăugat un oficial.

SUA au cerut Israelului să nu răspundă atacului iranian de weekendul trecut, pe care președintele Joe Biden l-a numit joi „fără precedent”. SUA „nu au dat undă verde” unui răspuns israelian, a spus al doilea oficial, scrie antena3.ro.

Ştire iniţială

O explozie a fost auzită în oraşul Ghahjaworstan din Iran, situat la nord-vest de oraşul Isfahan, potrivit agenţiei de ştiri iraniene semi-oficiale FARS, care citează surse locale, relatează CNN. Zborurile spre Teheran, Isfahan şi Shiraz sunt suspendate, iar sistemele de apărare anti-aeriană ale Iranului au fost activate în mai multe provincii. Rachete israeliene au lovit o locaţie din Iran, a relatat ABC News, citând un oficial american.

”Oraşul Ghahjaworstan este situat în apropierea Aeroportului Isfahan şi a celei de opta baze de vânătoare a Forţelor Aeriene ale Armatei”, a arătat agenţia de ştiri FARS.

Şi televiziunea Iranian Press a relatat că o explozie a fost auzită în apropierea oraşului situat în centru.

Cauza exploziei este necunoscută.

Toate zborurile spre oraşele ”Teheran, Isfahan şi Shiraz, aeroporturile din vest, nord-vest şi sud-vest au fost suspendate”, a anunţat directorul pentru relaţii publice din Iran al unei companii aeroportuare, într-un interviu la televiziunea de stat Mehr TV.

Suspendarea a intrat în vigoare imediat, dar zborurile nu au fost anulate, a spus directorul.

”Pasagerii ar trebui să verifice informaţiile privind zborul înainte de plecare”, a adăugat el.

Sistemele de apărare anti-aeriană ale Iranului au fost activate în mai multe provincii ale ţării, a relatat, vineri dimineaţă, agenţia de stat IRNA.

De asemenea, televiziunea de stat Press TV a afirmat că decolările de pe mai multe aeroporturi iraniene au fost anulate, citând un oficial iranian.

Un oficial american confirmă atacul

Rachete israeliene au lovit o locaţie din Iran, a relatat ABC News, citând un oficial american, în timp ce presa de stat din Iran a anunţat o explozie în centrul ţării, la câteva zile după ce Iranul a lansat un atac cu drone, de represalii, asupra Israelului, scrie Reuters.

Reuters precizează că nu a putut confirma deocamdată relatările.

Agenţia de ştiri iraniană Fars a afirmat că o explozie a fost auzită la un aeroport din oraşul Isfahan, situat în centrul ţării, dar cauza acesteia nu era cunoscută deocamdată. Iranul a suspendat zborurile în zona oraşelor Isfahan, Shiraz şi Teheran, a raportat presa de stat.

Mai multe centre nucleare iraniene se află în provincia Isfahan, inclusiv Natanz, centrul principal al programului de îmbogăţire a uraniului din Iran.

Aeroportul Internaţional ”Imam Khomeini” din Teheran a fost închis pentru toate zborurile până la ora 7.00 GMT, potrivit unei notificări către aviatori postate într-o bază de date a Administraţiei Aviatice Federale din SUA.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL