Skip to content
Politică

UPDATE Faţa nevăzută a Parcului IOR. Terenul retrocedat de Videanu, lăsat în paragină. Negoiţă se preface că-i pasă EXCLUSIV FOTO

Un material de Adina Lateş şi Valentin Busuioc

UPDATE 18:17

Absolut întâmplător, la câteva ore după ce PSnews.ro a publicat materialul de mai jos (despre starea exasperantă în care primarul Robert Negoiţă continuă să lase Parcul IOR), Primăria Sectorului 3 ne-a transmis, prin e-mail, că ne prelungeşte până la 30 de zile termenul de răspuns la solicitările noastre, adresate la mijlocul acestei luni pe exact aceeaşi temă.

Subliniem că, până acum, instituţia nu a reacţionat în nciun fel. După cum vedeţi, Primăria a profitat de această ocazie ca să tragă de timp cât se poate de mult.

„Urmarea solicitarii dumneavoastra, formulata in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public si inregistrata la Primaria Sectorului 3 cu numarul 58834 in data de 14.07.2016, va comunicam ca este necesara prelungirea termenului de raspuns pana la 30 de zile de la data inregistrarii solicitarii” este mesajul Primăriei Sectorului 3.

Acelaşi răspuns ne-a fost transmis, câteva minute mai târziu, referitor la o solicitare anterioară, înregistrată cu numărul 58694 în data de 13.07.2016.


Redacţia PSnews.ro vă prezintă priveliştea dezolantă a Parcului IOR (A.I. Cuza). Cele 12 hectare retrocedate în anul 2005 de către Adriean Videanu (pe vremea când era primar general) au fost lăsate în paragină. Actualul edil al Sectorului 3, Robert Negoiţă, se preface că îi pasă.

Cele 12 hectare sunt cuprinse între arterele Liviu Rebreanu, Nicolae Grigorescu, Constantin Brâncuşi şi malul Lacului IOR.

Teren invadat de şobolani

La sfârşitul lunii iulie 2014, Digi 24 a făcut un reportaj, arătând starea alarmantă în care se găsea această suprafaţă de teren (plină de gunoaie şi de şobolani). Într-un comunicat remis televiziunii de ştiri, Primăria Sectorului 3 menţiona că terenul nu fusese deratizat, întrucât este proprietate privată, iar proprietarul nu este cunoscut.

Construit în urmă cu 51 de ani, parcul IOR avea iniţial 48 de hectare de verdeaţă. În 2005, un sfert din teren a fost retrocedat lui Eduard Romalo. Bătrânul revendicase încă din 2000 peste 300 de hectare care aparţinuseră bunicului său, moşierul Ioan Grueff. Primarul de atunci Adrian Videanu i-a restituit baza sportivă Spartac şi 12 hectare din parcul IOR. În total, 20 de hectare grupate aproape de centrul Bucureştiului, relata atunci televiziunea de ştiri.

Eduard Romalo (pe atunci în vârstă de 91 de ani) spunea că nu şi-a dorit în mod special aceste terenuri. A fost presat de un grup de avocaţi să ceară retrocedarea. Romalo a cedat drepturile asupra terenurilor, dar nu spune câţi bani a primit. Baza sportivă şi un sfert din parcul IOR au trecut de la Eduard Romalo la Maria Cocoru. Apoi, baza sportivă Spartac a ajuns, prin diverşi intermediari, în proprietatea firmei Caelum Development. Caelum Development a devenit între timp Parklake Shopping SRL. 50% dintre acţiunile acestei companii sunt deţinute de o firmă înregistrată în paradisul fiscal din Luxemburg, iar restul, de o companie olandeză. Noii proprietari vor construi un mall în locul bazei sportive, deşi legea interzice acest lucru. Cele 12 ha din parc aparţin în continuare Mariei Cocoru, o femeie acum în vârstă de 81 de ani.

Încă din aprilie 2013, Primăria Sectorului 3 este în proces cu Primăria Municipiului Bucureşti (mai precis, cu fostul primar general Adriean Videanu) şi cu Maria Cocoru, pentru recuperarea celor 12 hectare. Tribunalul Bucureşti nu i-a dat câştig de cauză lui Robert Negoiţă, iar procesul se află acum în faza de apel, la Curtea de Apel Bucureşti, următorul termen fiind fixat pentru 6 septembrie 2016.

De la începutul procesului, PS3 condusă de Robert Negoiţă amplasase la marginea celor 12 hectare diverse plăcuţe, anunţându-i pe cetăţeni că bucata de pământ fusese retrocedată de către Adriean Videanu.

(foto: Hotnews.ro)

(foto: expresspress.ro)

Mai cu amenda, mai cu voluntariatul

Între timp, în august 2014, PS3 a anunţat că l-a amendat pe proprietarul terenului, care s-a apucat să salubrizeze suprafaţa, potrivit metropotam.ro. Un an mai târziu, în iulie 2015, primarul Negoiţă a ieşit la curăţenie împreună cu o echipă de voluntari, edilul explicând că, din cauza regimului de proprietate, curăţenia putea fi făcută doar pe bază de voluntariat, conform realitateabucuresti.ro.

Ajungem în zilele noastre

În 2016, Robert Negoiţă a fost mai harnic: a ieşit la curăţenie încă din martie (după cum arată o postare de pe blogul politicianului), ca să nu îl prindă alegerile cu treaba nefăcută.

Între timp, în luna iulie (săptămâna trecută), reporterii PSnews.ro au mers pe teren, să vadă care mai este situaţia celor 12 hectare, din punct de vedere al curăţeniei. După cum puteţi vedea mai jos, zona este un paradis al gunoaielor, ba chiar şi al boschetarilor. În schimb, plăcuţele despre retrocedarea făcută de Videanu au dispărut.

13646753_581036965401993_1634795635_o

13662379_581037042068652_1006386969_o

13681791_581036735402016_1641222868_o

Puteţi descărca de AICI întreaga galerie foto.

Localnicii cu care reporterii PSnews.ro au stat de vorbă în IOR cunoşteau, în linii mari, istoria retrocedării şi ţineau minte că Negoiţă a venit la curăţenie, însă oamenii s-au arătat dezamăgiţi că astfel de acţiuni au loc prea rar (numai o dată pe an). La rândul lor, gunoierii pe care i-am întâlnit au exprimat aceeaşi idee: că lor le-a fost desemnată o suprafaţă exactă pe care să o salubrizeze, iar dincolo de limitele ei nu pot face nimic.

De asemenea, am întrebat diverşi consilieri locali din Sectorul 3 (de la PNL şi de la PSD). Liberalii i-au arătat cu degetul pe Robert Negoiţă şi pe consilierii PSD (acuzându-i de lipsă de voinţă politică). În schimb, social-democraţii au ridicat din umeri, subliniind că Primăria nu poate face curăţenie pe cale instituţională, până la o sentinţă definitivă în binecunoscutul proces.

Tot în această lună, redacţia PSnews.ro a trimis către Primăria Sectorului 3 o solicitare în baza Legii nr. 544/2001, în legătură cu salubritatea şi menţinerea ordinii publice în zona hectarelor retrocedate. Vă vom ţine la curent în ceea ce priveşte răspunsul instituţiei edilitare.

Ce este în neregulă

Aparent, lucrurile pe care le-am scris mai sus ar putea fi expuse pe un ton detaşat, dacă nu ar fi vorba despre capitala României (ţară membră UE de aproape un deceniu) şi dacă, într-o zonă extrem de locuită a acestui oraş, nu s-ar întinde, pe 12 hectare, un focar de infecţie: cu şobolani, cu câini vagabonzi, cu oameni fără adăpost etc.

Din câte cunoaştem, în alte părţi, s-au luat măsuri de curăţare a unor terenuri, chiar dacă ele NU aparţineau primăriei, dar în IOR suflă vântul. Ca să dăm doar un exemplu, amintim, tot din Sectorul 3, calea ferată din cartierul 23 August (spre Gara Căţelu), unde municipalitatea s-a urnit, a salubrizat şi a împrejmuit zona, CHIAR DACĂ aceasta aparţine CFR-ului.

Să fim bine înţeleşi

NU este treaba primarului Robert Negoiţă să strângă gunoaie, ci să facă o acţiune în instanţă, pentru ca locul respectiv să fie respectat de proprietar, indiferent cine este acel proprietar. Nu de alta, dar, la doi paşi de terenul căzut pradă gunoaielor, se ridică un mare mall (Park Lake Plaza). În plus, suprafaţa lăsată în paragină este încadrată de gurile de metrou ale staţiei Titan, tranzitată zilnic de aproape 4 milioane de persoane (potrivit b365.ro). La câţiva paşi de cei care călătoresc cu metroul, circulă şi şobolanii, care nu pot fi opriţi pur şi simplu prin delimitarea unui trotuar. Şi să nu uităm de copiii care merg la numeroasele grădiniţe şi şcoli din zonă.

Aşadar, din câte vedem, mai e mult până departe, iar o curăţenie cu trei luni înainte de alegeri nu este altceva decât o cârpăceală. Rămâne de văzut dacă politica peticelor îi va mai aduce lui Negoiţă un mandat în viitoarele alegeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *