Skip to content
Politică

UPDATE Fierbere in Comisia Justitiei. Liberalii au BOICOTAT

cotidianul.ro

UPDATE 16:04

Plicul suspect destinat lui Florin Iordache a fost trimis de la Penitenciarul Jilava, informează Antena 3.

—————————————————————

UPDATE 12:23

Miercuri, membrii PNL au intrerupt discutiile despre propunerea de modificare legislativa privind statutul judecatorilor si procurorilor, iesind din sala.

Social-democratul Florin Iordache, președintele comisiei, a afirmat că liberalii nu au participat la nicio discuție până acum, conform Agerpres.ro.

„Nu vrem să participăm la un simulacru de dezbatere”, a declarat Alina Ghorghiu, senator PNL.

După ieșirea liberalilor din sală și deputatul PMP Dorin Valeriu Bădulescu a părăsit discuția.

Comisia a votat ca programul de lucru să fie până la ora 19,00.

UPDATE 12:01

A fost panică miercuri dimineață în Comisia specială pentru modificarea legilor justiției: pe adresa comisiei a sosit un PLIC SUSPECT, avându-l ca destinatar pe președintele Florin Iordache (deputat PSD și fost ministru al Justiției), informează Antena 3.

————————

Legile Justiției merg pe repede înainte. Comisia specială condusă de Florin Iordache se reunește astăzi, în ședință, de la ora 10.00.

Potrivit unor surse din comisie, anumite amendmente ale unor asociații profesionale nu au fost centralizate, încă. Ceea ce înseamnă, că dacă nu le va prelua cineva cu drept de inițiativă legislativă, nu vor fi luate în calcul, potrivit realitatea.net

Reamintim că luni, plenul reunit a votat ca forul condus de Florin Iordache, comisia specială pentru Legile Justiției, să se pronunțe de acum înainte pe orice lege care intră sub incindența Justiției.

Noi amendamente la Legile Justiţiei: Ce modificări propune Șerban Nicolae

Senatorul PSD Şerban Nicolae a depus o serie de amendamente la Legile justiţie, unul dintre ele vizând prelungirea perioadei de pregătire postuniversitară a viitorilor magistraţi de la 2 ani la 4 ani, concomitent cu efectuarea unor stagii de practică la mai multe instituţii.

În forma actuală, articolul 16 al Legii privind Statutul magistraţilor prevede că durata pregătirii auditoritorilor de justiţie (cei care urmează cursurile Institutului Naţional al Magistraturii pentru o carieră viitoare ca judecător sau procuror) este de doi ani, urmând ca, după primul an, cursanţii să opteze între judecător şi procuror. Şerban Nicolae propune ca durata pregătirii la INM să fie prelungită la patru ani.

După primul an de cursuri, auditorii vor urma stagii de pregătire practică de câte şase luni la instanţe, parchete şi penitenciare, din care câte două luni la nivel de judecătorie, tribunal şi curte de apel şi de câte trei luni la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, direcţiile generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi la forme de exercitare a profesiei de avocat, notar şi executor judecătoresc”, prevede amendamentul senatorului PSD.

În ce priveşte numirile preşedintelui şi vicepreşedinţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Şerban Nicolae susţine ca, în continuare, preşedintele României să facă numirile la propunerea CSM, dar cu precizarea că şeful statului nu poate refuza numirea sau revocarea acestora.

De asemenea, Şerban Nicolae susţine menţinerea procedurii de desemnare a şefilor de Parchete, cu amendamentul că pragul vechimii necesare este ridicat de la 10 la 15 ani, iar judecătorii nu mai pot fi numiţi în aceste posturi, ci doar procurorii.

Senatorul PSD propune şi amendarea consistentă a articolului 96 din statut, cel care se referă la răspunderea statului şi a magistraţilor pentru erorile judiciare. Forma actuală stipulează că răspunderea materială a statului nu înlătură răspunderea magistraţilor care şi-au îndeplinit atribuţiile cu ”rea-credinţă sau gravă neglijenţă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *