Skip to content
Politică

UPDATE Fifor riscă să-i calce pe urme lui Țuțuianu? Un nou comunicat MApN toarnă gaz pe foc

UPDATE 12:21

MAPN vine cu noi precizări, duminică, într-un comunicat de presă remis redacției de știri Psnews.ro, pe care vă invităm să le citiți mai jos:

" "
" "

”În urma preluărilor eronate în mass media a declaraţiilor ministrului apărării naţionale, Mihai Fifor, susţinute în cadrul  lucrărilor Comisiei de Apărare şi Securitate a Adunării Parlamentare NATO, Secţia presă MApN face următoarele precizări:

Infirmăm categoric ideea lansată în spaţiul public potrivit căreia, în cadrul Guvernului României, s-a luat în discuţie ideea de formare a unui spaţiu Schengen militar. Facem precizarea că sintagma „Schengen militar” se referă generic la simplificarea procedurilor şi a legislaţieiţărilor europene pentru a facilita mişcarea trupelor NATO, dintr-o ţară în altă, astfel încât participarea la exerciţii cu un număr mare de trupe şi echipamente să se desfăşoare rapid.

Din anul 2014 până în prezent, NATO şi Armata României au făcut eforturi substanţiale pentru creştereacapacităţiioperaţionale a Forţei de Reacţie Rapidă pentru un răspuns eficient al Alianţei în situaţii de criză.

Ministrul Mihai Fifor, în discursul său, nu a făcut referire niciun moment la discutarea în Guvern a ideii formării unui spaţiu „Schengen militar”. El a precizat faptul că abordarea unui spaţiu Schengen militar nu se poate realiza fără ca ţara noastră să continue demersurile de aderare la Spaţiul Schengen. România a îndeplinit toate condiţiile impuse, conform termenelor agreate şi angajate.

Redăm în continuare traducerea exactă a declarației ministrului apărării despre acest subiect : „Noi vorbim de asemenea despre birocraţie. Suntem conştienţi despre  birocraţia de la frontierele României. Acesta este motivul pentru care insistăm, şi fac asta şi în numele Guvernului, nu putem discuta despre un spaţiu Schengen militar fără a vorbi despre spaţiul Schengen propriu-zis. Bineînţeles, convoaiele militare staţionează la frontiere, pentru că acestea sunt regulile. Încercăm să creăm reguli noi, dar ele fac parte din politica generală a spaţiului Schengen. Fac încă o dată precizarea: dacă este să vorbim despre spaţiul Schengen, trebuie să ne întoarcem la agenda Schengen şi să o discutăm încă o dată. Eu cred cu tărie că România merită să fie membru al spaţiului Schengen, este un lucru foarte important în efortul nostru de a demonstra că suntem un partener de nădejde al Alianţeişi al SUA”.

Din primele verificări, declaraţiile ministrului apărării au fost traduse eronat, schimbându-se profund sensul celor susţinute. În acest sens, ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, va sesiza, în cursul zilei de 9 octombrie 2017, organizatorii evenimentului pentru a se lua măsurile care se impun.

În acelaşi timp, Mihai Fifor va face o sesizare şi către Comisia pentru Cultură şi Media din cadrul Senatului României, pentru a verifica modul cum AgenţiaNaţională de Presă Agerpres a preluat traducerea şiprecizăriile ulterioare ale ministerului, fără a specifica faptul că în ştireainiţială a fost vorba despre o eroare de traducere. Nici la această oră, ştireainiţială nu a fost corectată pe site-ul oficial Agerpres iar precizările oferite de către minister seara trecută sunt semnalate înt-un articol separat, fără trimitere la subiectul iniţial.

Redăm mai jos ştirea eronată transmisă iniţial care a fost preluată atât în presa naţională cât şi în cea internaţională:

https://www.agerpres.ro/ politica/2017/10/07/fifor- suntem-foarte-constienti-de- procedurile-birocratice-de-la- granite-de-aceea-am-vorbit-in- guvern-despre-un-asa-numit- schengen-militar-13-26-24

https://www.agerpres.ro/ english/2017/10/07/defmin- fifor-we-are-very-aware-of- bureaucratic-procedures-at- borders-we-spoke-in-gov-t-of- so-called-military-schengen- 15-15-34

În această dimineaţă, ministrul apărării naţionale a oferit şi o declaraţie pe contul său de facebook pe care o redăm aici integral:

„De ieri stau şi mă minunez cum se poate denatura un mesaj extrem de concludent transmis ieri de mine în cadrul AP NATO, ca răspuns la o întrebare venită din plen. Am spus ieri cu subiect şi predicat faptul că nu putem discuta despre un Schengen militar separat de agenda aderării României la spaţiul Schengen. Acelaşi lucru l-am spus şi vineri în întrevederea cu ambasadoarea Olandei. Foarte interesant cum a fost preluată declaraţia mea de câteva agenţii de presă, deşi cred că am fost cât se poate de explicit. Anume, că s-a discutat în guvern despre un Schengen militar, ceea ce nu s-a întâmplat vreodată. AgenţiaNaţională de Presă, care a lansat informaţia eronată, dă vina pe traducătorii de la Senat, care aşa ar fi tradus declaraţia mea. Desigur, am cerut colegilor de la comunicare de la minister să intervină şi să clarifice această preluare eronată şi impardonabilă pentru un forum de o asemenea importanţă. Iar materialul este cel de mai jos, pe care eu l-am însuşitşi distribuit ca atare. Însă de aici şi până la a se spune că MApN îşi pune la zid ministrul, e cale foarte lungă. Ceva mai absurd şi mai ridicol de atât nu am auzit. Să fim foarte clari : poziţia mea este limpede şitranşantă. Nu vom discuta despre un Schengen militar în afara agendei Schengen a României. Acest subiect nu a fost vreodată tratat în Guvern. Asta am afirmat ieri şi îi invit pe cei care îşi permit să se joace cu cuvintele să solicite înregistrarea declaraţiei mele de ieri din Plen. Pornind de la toate acestea, în cursul zilei de mâine vom înainta o sesizare către Secretariatul General al Senatului României şi către Comisia pentru cultură şi media a Senatului pentru clarificarea modului în care s-a produs această eroare. Nu cred că astfel de lucruri sunt permise la acest nivel”.

—————————————-

Un nou conflict de tipul celui care l-a costat pe Adrian Ţuţuianu fotoliul de ministru pare să ia amploare în cadrul MAPN.

Actualul ministru Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat sâmbătă că în Guvern s-a discutat despre un aşa-numit Schengen militar.

„Aţi vorbit şi despre birocraţie. Suntem foarte conştienţi de procedurile birocratice de la graniţele României, de aceea am insistat şi am vorbit şi în Guvernul nostru, am discutat despre un aşa-numit Schengen militar, fără a vorbi de Schengen-ul însuşi. Sigur, convoaiele militare stau în şir la graniţă, pentru că acestea sunt regulile. Încercăm cumva să creăm noi reguli, dar toate fac parte din politica generală care se referă la Schengen. Încă o dată subliniez acest lucru. Dacă trebuie să discutăm despre un Schengen militar să revenim la agenda Schengen-ului însuşi să o discutăm încă o dată. Cred că România merită să fie parte din spaţiul Schengen. Acesta este un aspect important pentru noi în eforturile noastre de a dovedi că suntem un partener de încredere pentru Alianţă, dar şi pentru SUA”, a spus Fifor în Comisia pentru apărare şi securitate din cadrul celei de-a 63-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO, care are loc la Palatul Parlamentului.

La scurt timp după ce declaraţia ministrului a făcut vâlvă în presă, un comunicat al Ministerului Apărării a ridicat mari semne de întrebare. Potrivit comunicatului publicat de AGERPRES, MApN îl contrazice pe ministrul Apărării şi susţine că informaţiile vehiculate în presă nu sunt reale.

„Infirmăm categoric ideea lansată în spaţiul public potrivit căreia, în cadrul Guvernului României, s-a luat în discuţie ideea de formare a unui spaţiu Schengen militar. Facem precizarea că sintagma ‘Schengen militar’ se referă generic la simplificarea procedurilor şi a legislaţiei ţărilor europene pentru a facilita mişcarea trupelor NATO, dintr-o ţară în alta, astfel încât participarea la exerciţii cu un număr mare de trupe şi echipamente să se desfăşoare rapid”, se arată în comunicat.

Episodul readuce în atenţia publicului incidentul care l-a determinat pe fostul ministru al Apărării, Adrian Ţuţuianu, să-şi dea demisia. El a fost acuzat de lipsă de comunicare după ce MApN a publicat un comunicat de presă în care informa militarii că din cauza lipsei de fonduri, plata salariilor va fi eşalonată. Informaţie infirmată la scurt timp de Ţuţuianu.

„Nu există probleme financiare, ci sunt chestiuni tehnice, care sunt generate de dispozițiile legale, articolul 18, aliniatul 4 din legea responsabilității fiscale-bugetare. Acest aspect nu ne-a permis să transferăm bani din cheltuielile de personal din trimestru 4 în trimestrul 3 și să rezolvăm la data de 15 septembrie toate problemele care țin de salarii și alte drepturi ale personalului din sistemul militar. Vreau să fac precizarea că pe data de 15 septembrie plătim salariile aferente lunii august și că norma de hrană de care vorbim este aferentă lunii septembrie. Toate aceste drepturi vor fi plătite în luna septembrie. Nu există nicio problemă cu alocările financiare.”, declara Ţuţuianu la acea vreme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *