Skip to content
Video

UPDATE Firea, DREPT LA REPLICĂ/ Nou război USR-PSD pe Spitalul Metropolitan. Wring denunță manevrele primarului EXCLUSIV

epochtimes-romania.com

UPDATE 19.02.2018

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a transmis un drept la replică redacției de știri PSnews.ro, pe care vă invităm să îl citiți mai jos:

”Referitor la articolul aparut in PSNews, cu titlul „Nou razboi USR-PSD pe Spitalul Metropolitan. Wring iar denunta manevrele lui Firea EXCLUSIV”, Primaria Municipiului Bucuresti face urmatoarele precizari:
In materialul aparut pe site-ul PSNEWS este citata opinia unui consilier general USR, care abordeaza politic un subiect de utilitate publica, aducand critici nefondate proiectului de constructie a Spitalului Metropolitan, pe care il transforma, cu cinism, in miza si subiect politic, fara contraargumente reale si oneste.
Desi acesti consilieri sustin pe de o parte ca este mare nevoie de un spital nou in Bucuresti, pe de alta parte critica proiectul demarat de Primarul General Gabriela Firea pe motiv ca amplasamentul este nepotrivit, fara a oferi insa o alta solutie.​
Reamintim ca  este vorba despre un spital de nu mai putin de 1000-1200 de paturi menit sa ‘acopere’ sectii destinate unor specialitati medicale deficitare la nivelul Capitalei, cum ar fi Terapie Intensiva (ATI), Pneumologie, Oncologie, Hematologie, Radiologie, Chirurgie, Chirurgie Toracica, Mari Arsi, Anatomie Patologica”, plus un Centru modern de cardiologie, cu sectie de chirurgie cardiovasculara pentru protezare valvulara, de revascularizare coronariana, patologie arteriala, precum si un Centru complex de oncologie, cu sectii de hematologie, pneumologie, gastroenterologie, chirurgie digestiva, toracica si neurochirurgie, laborator de radiologie interventionala si radioterapie.
Un astfel de spital necesita un teren generos, locatia aleasa fiind ideala atat din punctul de vedere al spatiului (10 hectare) cat si ca acces (aeroport, metrou, transport public de suprafata).
Concret, pentru edificarea Spitalului Metropolitan sunt necesare cele doua terenuri alaturate, unul care a fost preluat de la Guvern, iar celalalt de la RATB. Ironic este faptul ca desi s-a aprobat in CGMB preluarea terenului de la Guvern, intr-o alta sedinta, preluarea terenului de la RATB a fost respinsa.
In ceea ce priveste amplasamentul periferic, acesta este de preferat unuia central, din cauza problemelor de trafic care nu ar putea fi evitate.
Referitor la  afirmatiile conform carora nu exista „informatii scrise” despre acest proiect, ii informam pe cei care, dupa aproape doi ani de mandat, nu au inteles ca orice proiect de investitii se realizeaza etapizat, ca preluarea de catre Municipalitate a acestui teren este un prim pas fara de care nu se pot demara celelalte etape, care vor cuprinde, fara discutie, toate detaliile tehnice.

O alta afirmatie politica a consilierului USR, conform careia „multe dintre aceste unitati spitalicesti sunt intr-o stare deplorabila, sunt prost administrate, fondurile dispar… Deci sunt mii de lucruri de facut la ceea ce avem acum (…). Ne dorim sa vedem investitii in Bucuresti, pentru ca, de doi ani de zile, practic ele au disparut. Asta este istoria”, va informam ca:

Anul acesta Municipalitatea a alocat un buget record sanatatii – 111 milioane de euro – suma aproape dubla fata de anii anteriori, destinata modernizarii, extinderii, dotarii sau reabilitarii tuturor spitalelor aflate in administrare, precum si campaniilor de informare si educare pentru sanatate a populatiei. Este important de mentionat ca acest subiect a fost abordat pe mai multe paliere: investitii in unitatile medicale actuale, construirea de spitale noi, la standarde europene, precum si crearea unor conditii moderne pentru medicii tineri, astfel incat sa se poata specializa si sa poata profesa in Bucuresti, in conditii similare cu cele din alte capitale europene. Mentionam ca, in acest an, Primaria Capitalei va achizitiona, de asemenea,  aproximativ 300 de locuinte de serviciu pentru cadrele medicale.
Mai mult decat atat, in bugetul pentru anul 2018 s-au alocat sume importante modernizarii unitatilor sanitare, dintre care amintim: finalizarea spitalului Foisor si a spitalului clinic de copii Victor Gomoiu, modernizarea corpului principal al Spitalului Clinic Victor Babes, constructia unei cladiri noi pentru chirurgie si neonatologie la Spitalul Clinic Cantacuzino, extinderea Spitalului Clinic Malaxa, modernizarea a trei pavilioane la Spitalul Clinic Obregia, precum si construirea unui bazin pentru recuperare neuromotorie la Spitalul Sf. Luca. Mai mult decat atat, in prezent, o echipa mixta formata din reprezentanti ai Primariei Capitalei, ASSMB si UMF desfasoara actiuni de identificare a unor imobile, care vor fi echipate si dotate la standarde europene, unde sa fie relocat Spitalul de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala, sediul din Calea Plevnei urmand sa fie consolidat.

Eforturile depuse de Municipalitate in modernizarea si dotarea spitalelor pe care le are in administrare au fost confirmate de un top realizat de o organizatie neguvernamentala, „Observatorul Roman de Sanatate”, care a analizat nu mai putin de 122.426 chestionare de satisfactie completate de pacientii romani la externare (in perioada decembrie 2016-ianuarie 2018), si in care spitalele  Municipalitatii sunt prezente in Top 10 cele mai bune spitale din Romania,din punctul de vedere al transparentei, al serviciilor medicale sau al curateniei.

O alta afirmatie tendentioasa si lipsita de fundament, care transforma un domeniu esential pentru sanatatea bucurestenilor intr-un subiect politic fals, este cea conform careia „Spitalele care sunt in subordinea Primariei Municipiului Bucuresti (cu exceptii) au nevoie de un management performant. Doamna Firea numeste oameni care au legaturi cu PSD-ul in astfel de pozitii. (…)Numirile peste tot sunt facute pentru oameni apropiati PSD-ului si unei anumite factiuni din PSD. N-avem cum s-avem performanta astfel, pentru ca vedem si noi ce se intampla in jurul nostru: Primaria azi face ceva si maine trebuie sa desfaca, pentru ca s-a stricat”, va informam:
Concursurile pentru ocuparea functiei de manager in cadrul spitalelor aflate in subordinea Primariei Capitalei au fost organizate in baza Dispozitiei Primarului General nr. 1504/ 23.10.2017, respectand Ordinul Ministerului Sanatatii nr.1520/2016.

Potrivit Regulamentului de organizare si desfasurare, concursurile pentru ocuparea functiei de manager au fost organizate, IN TOTALITATE, de Consiliile de Administratie ale spitalelor. Astfel, Consiliile de Administratie au stabilit, in baza regulamentului, calendarul de desfasurare a examenului de ocupare a functiei de manager si componenta comisiei de concurs/contestatii.
Toate informatiile cu privire la organizarea si desfasurarea concursului au fost publicate, din timp si in baza regulamentului, la sediul spitalului, pe site-ul Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, pe portalul posturi.gov.ro<http://posturi.gov.ro/> dar si pe site-urile spitalelor.
La concurs au putut participa toate persoanele fizice care au intrunit conditiile stabilite in regulament. Au existat cazuri unde la concurs s-au inscris doi sau trei candidati.
Intreaga responsabilitate cu privire la organizarea concursului si la stabilirea castigatorilor revine Consiliului de Administratie al spitalului si Comisiei de concurs, presedintele CA fiind chiar presedintele Comisiei de concurs.
Primarul General al Capitalei a numit in functia de manager doar candidatii care au fost declarati admisi de Comisia de concurs, in urma unui referat de specialitate inaintat de Administratia Spitatelor si Serviciilor Medicale Bucuresti.
Astfel, pana in prezent, au fost organizate concursuri pentru ocuparea functiei de manager in 17 spitale aflate in subordinea Primariei Capitalei. Ultimul concurs urmeaza sa fie organizat in luna martie 2018, iar pentru un alt spital, managerul in functie mai are un an de mandat.
Potrivit Legii nr. 95/2006, contractul de management s-a semnat pe o perioada de pana la trei ani.
Este important de mentionat faptul ca o parte din actualii manageri sunt la al doilea sau chiar la al treilea mandat. Asadar au exercitat aceasta functie si in perioada in care Primaria Capitalei avea o alta conducere.
Mai mult decat atat, in mare parte, managerii acestor unitati medicale cadre didactice universitare, somitati in domeniul in care activeaza, iar acuzatiile conform carora acesti manageri ar fi fost numiti politic aduc prejudicii grave de imagine atat Primariei Capitalei si Primarului General, cat si profesionistilor care activeaza ca manageri ai unitatilor medicale”.

—————————————

Ediția din această săptămână a interviurilor video PSnews.ro a avut-o în studio pe Roxana Wring, consilier general și președintele filialei din București a Uniunii Salvați România (USR).

Politiciana a vorbit din nou în termeni duri despre proiectul primarului PSD Gabriela Firea de a ridica un spital metropolitan în zona Pipera. Wring a mai oferit o declarație pentru PSnews.ro despre acest subiect (a se vedea linkul de mai jos), dar între timp se pare că Firea a supus din nou proiectul – într-o formă modificată – votului Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

CITIȚI ȘI: Roxana Wring demontează „manipularea” PSD-ALDE: Nu s-a votat Spitalul Municipal! EXCLUSIV

Concret: Roxana Wring a explicat miercuri pentru PSnews.ro că de data aceasta USR-iștii ei au respins proiectul Gabrielei Firea, întrucât PSD-ista în ultima clipă a introdus în expunerea de motive un nou teren (pe lângă cel deja existent pe hârtie), fără ca acesta să fie specificat negru pe alb în documentul de fundamentare.

„În primul rând, nu e un proiect. (Doamna Firea îl prezintă deja ca un spital care s-a ridicat într-o săptămână cât altele în 10 ani.) Este de fapt o alocare a unui teren care inițial era al Televiziunii Române.

Ideea acestui spital metropolitan e o idee mai veche; nu e neapărat a doamnei Firea. Și domnul Dragnea a promis, dar și înainte se vorbea despre un spital mare, care trebuia să fie în zona aceasta de sud-est a României. Pentru un spital, ai nevoie de teren și terenul trebuie găsit. Doamna Firea găsise acest teren (Pipera 63-65), terenul era liber, așa că, atunci când proiectul de hotărâre a venit în iulie, noi, USR-ul, am votat pentru, motivul fiind că am înțeles – din ceea ce ni s-a explicat de către juriștii primăriei – că, dacă nu ai teren, nu poți să faci un studiu de (pre-)fezabilitate, pentru a vedea dacă acest spital chiar este necesar. Am votat fără nicio problemă pentru și nu ne-am gândit niciodată că doamna Firea va avea vreo problemă cu Guvernul, căruia îi solicita acest teren (era în administrarea Televiziunii Române), având în vedere că guvernul respectiv era al domnului Tudose (același partid). Însă la ședința trecută a venit doamna Firea cu un al doilea proiect, pentru un al teren, tot în Șoseaua Pipera – de data asta, numărul 55.

Mare semn de întrebare, pentru că în expunerea de motive se spune că a durat prea mult alocarea primului teren. În timpul ședinței de Consiliu, însă, doamna Firea ne spune o cu totul altă poveste (eu zic: «poveste», pentru că până acum totul e numai pe vorbe) – și anume: că, în realitate, va fi disponibil și primul teren (pe care noi, spre deosebire de PNL, îl votasem) și că acesta va fi alipit la al doilea teren, că nu vom construi numai un spital metropolitan; se va construi și un nou sediu pentru Universitatea de Medicină și laboratoare, și alte lucruri, pe care eu atunci le-am auzit prima dată, așa că i-am spus public doamnei Firea că expunerea de motive nu corespunde realității. Deci ori dânsa are dreptate în vorbe, ori expunerea de motive are dreptate, dar cele două nu se potriveau. Și atunci vom vota împotrivă de data asta și îi solicităm să facă o expunere de motive care să includă toată realitatea. Pentru că noi acolo votăm acte administrative, normative. Deci noi decidem pe niște documente care vor fi publicate în Monitorul Oficial și care vor reprezenta temelia acțiunilor viitoare.

Nu ne-am înțeles și doamna Firea s-a plâns după aceea că USR ar fi împotriva Spitalului Metropolitan. Dimpotrivă: noi vrem ca bucureștenii să aibă cea mai bună asistență pentru sănătate. E adevărat, pe de altă parte, că Bucureștiul are unul dintre numerele cele mai mari de spitale și de paturi pe cap de locuitor din România, dar – așa cum noi am observat în decursul ultimilor doi ani – multe dintre aceste unități spitalicești sunt într-o stare deplorabilă, sunt prost administrate, fondurile dispar… Deci sunt mii de lucruri de făcut la ceea ce avem acum, dar nu ne opunem unor investiții necesare. Ne dorim să vedem investiții în București, pentru că, de doi ani de zile, practic ele au dispărut. Asta este istoria”, a detaliat Wring.

Întrebată ce ar trebui să facă Gabriela Firea cu prioritate (să construiască spitale noi sau să se îngrijească de cele deja existente în subordinea Primăriei Generale), Roxana Wring a răspuns că, în calitate de administrator al unui oraș, „trebuie să poți să le faci pe toate în același timp – toate lucrurile care sunt necesare”. Mai precis, șefa USR-iștilor bucureșteni a dat de înțeles că ar trebui depolitizate numirile în fruntea spitalelor din Capitală.

„Acest spital metropolitan oricum eu înțeleg că parte din finanțare va trebui să vină și de la Guvern (probabil fonduri nerambursabile). Deci, când ești în administratorul unui oraș, trebuie să poți să le faci pe toate în același timp – toate lucrurile care sunt necesare. Spitalele care sunt în subordinea Primăriei Municipiului București (cu excepții) au nevoie de un management performant. Doamna Firea numește oameni care au legături cu PSD-ul în astfel de poziții. Eu nu am văzut până acuma numiri (nu numai la spitale, dar și la alte instituții publice din subordinea Primăriei) care să fie făcute în mod transparent, ca urmare a unor concursuri meritocratice. Numirile peste tot sunt făcute pentru oameni apropiați PSD-ului și unei anumite facțiuni din PSD. N-avem cum s-avem performanță astfel, pentru că vedem și noi ce se întâmplă în jurul nostru: Primăria azi face ceva și mâine trebuie să desfacă, pentru că s-a stricat”, a încheiat Wring.

Secvența este disponibilă de la momentul 19:22 până la finalul înregistrării:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *