Skip to content
Politică

UPDATE Fostul șef al Poliției Cătălin Ioniță, urmărit penal de DNA

huff.ro

UPDATE 15:47

Direcția Națională Anticorupție a trimis în urmă cu puțin timp un comunicat redacției PSnews.ro, în care anunță că l-a pus sub urmărire penală pe Cătălin Ioniță pentru presupuse fapte de trafic de influență și fals în declarații, în legătură cu împroprietărirea unei femei, de la care ex-comandantul IGPR ar fi cerut o suprafață de teren.

Iată comunicatul integral al DNA:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspecții:

 IONIȚĂ ALEXANDRU-CĂTĂLIN, la data faptelor șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Sectorului 1 București, în prezent chestor principal de poliție, sub aspectul comiterii infracțiunilor de:

– trafic de influență,

– fals în declarații, în formă continuată,

DINU PETRUȚA sub aspectul comiterii infracțiunii de cumpărare de influență.

Prezentul dosar penal a fost constituit în anul 2018.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

  1. Suspectul Ioniță Alexandru-Cătălin, în perioada 2009 – 2010 când îndeplinea funcția de șef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Sectorului 1 București, a pretins de la suspecta Dinu Petruța (persoană îndreptățită la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de aproximativ 18 hectare, în localitatea Popești-Leordeni, județul Ilfov) cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 4 hectare din suprafața respectivă, promițând în schimb că îi va determina pe funcționarii publici cu atribuții în acest sens să urgenteze finalizarea procedurii de punere în posesie.

În aceste împrejurări, suspecta Dinu Petruța a promis cedarea cu titlu gratuit a celor 4 hectare de teren suspectului Ioniță Alexandru-Cătălin.

Ca urmare a demersurilor făcute de suspect, la data de 03 decembrie 2010, Comisia pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a județului Ilfov a emis titlul de proprietate în favoarea suspectei Dinu Petruța și a altor trei persoane asupra a 18,17 hectare.

Ulterior, la data de 19 martie 2015, persoanele beneficiare ale terenului au vândut întreaga suprafață suspectului Ioniță Alexandru-Cătălin și unei alte persoane din familia acestuia.

Conform înțelegerii anterioare, cumpărătorii au achitat doar prețul de 70.000 de euro pentru suprafața de 14 hectare (prețul convenit fiind de 5.000 euro/hectar), restul de 4,17 hectare fiind cedate cu titlu gratuit.

  1. În declarațiile de avere din perioada 2015 – 2018, suspectul Ioniță Alexandru-Cătălin a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la terenul în cauză, de fiecare dată menționând doar o suprafață de 18.174 m2 (1,8 hectare), adică 10% din suprafața reală dobândită.

Suspecților li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

—————————-

UPDATE 11:25

Cătălin Ioniță a afirmat la ieșirea din sediul DNA că a fost citat în calitate de suspect.

De asemenea, fostul șef de la Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a spus că și-a dat demisia pentru a nu păta imaginea ministerului și a instituției pe care a condus-o până marți, conform Agerpres.

„Imediat după acest lucru, fără niciun fel de ezitare, am considerat normal să protejez imaginea ministerului şi a Poliţiei Române de un eventual scandal mediatic sau de o eventuală situaţie neplăcută, motiv pentru care am decis să fac un pas înapoi. Însă, aşa cum cariera am avut-o impecabilă până în acest moment şi traiectul meu profesional este unul impecabil, voi merge până în pânzele albe să arăt adevărul şi sunt ferm convins că acest lucru va ieşi la iveală”, a spus Ioniță.

În ceea ce privește acuzațiile ce i se aduc, Ioniță nu a vrut să ofere detalii.

„Din respect pentru procurori, nu vreau să fac niciun fel de comentariu până când nu stau de vorbă cu dânşii, până când nu lămuresc în faţa lor aceste aspecte şi, repet, sunt convins că odată lămurite aceste aspecte şi adevărul ieşit la iveală, lucrurile se vor clarifica şi voi fi impecabil. (…) Sunt un om de onoare, sunt un om care, acum 24 de ani, când am intrat în Ministerul de Interne, am depus un jurământ. Mi-am respectat acest jurământ şi o voi face până în pânzele albe”, a adăugat Cătălin Ioniță.

Potrivit unor surse, procurorii DNA i-ar fi adus la cunoștință calitatea de suspect pentru infracțiunea de trafic de influență.

——————–

Fostul șef al Poliției Române, Cătălin Ioniță, s-a prezentat miercuri la Direcția Națională Anticorupție (DNA), informează Agerpres.

Amintim că în cursul zilei de marți, Cătălin Ioniță a cerut încetarea împuternicirii din funcția de inspector general al Poliției Române.

Citiți și UPDATE Ce spune Carmen Dan / Dăncilă l-a înlocuit pe șeful IGPR cu un nume controversat

Revenim cu detalii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *