Skip to content
Politică

UPDATE Greu la deal cu legile justiției! Președinta ICCJ îi dă șah lui Tudorel Toader

adevarul.ro

UPDATE 14:58

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, joi, referitor la reacția șefei ÎCCJ privind procedura din Parlament în cazul proiectului de modificare a legilor Justiției, că este vorba de libertatea de exprimare și că, cel mai probabil, și CSM va transmite un comunicat, față de care el va avea un răspuns, „o replică deja pregătită”.

„În primul rând este vorba de libertatea de exprimare. Eu merg la ședința de Guvern acum și CSM probabil va da comunicat și eu voi da un răspuns, o replică pe care o am deja pregătită”, a afirmat Toader, după ședința CSM.

El a reacționat în cazul declarațiilor privind nevoia unui studiu de impact în cazul prevederilor referitoare la recursul compensatoriu.

„Pe câți ați întrebat și nu ați vrut să clarificați, să accentuați faptul că, la un proiect de lege, studiul de impact se face în faza de adoptare a legii și nu în faza de punere în executare a legii. Nu s-a prezentat aspectul acesta. Nu știu de ce. Sigur unii nu au știut. (…) Studiul de impact e când se face legea, nu când se aplică legea. Din prima zi în care intră în vigoare tu ești un executant, trebuie să o pui în aplicare, nu te apuci de studii”, a precizat ministrul Justiției, potrivit Romaniatv.net

———————-

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Cristina Tarcea, îi dă șah ministrului Tudorel Toader în privința legilor justiției.

Șefa instanţei supreme le cere preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului retrimiterea proiectelor de acte normative la Ministerul Justiţiei, pentru clarificarea cadrului legal în baza căruia acestea vor fi discutate, scrie Mediafax, citând un comunicat de joi al ICCJ.

Cristina Tarcea reclamă că parcursul propunerilor de modificare a legilor justiţiei demonstrează că nu a existat transparenţă, cooperare şi dialog interinstituţional şi că nu au fost respectate dispoziţiile legale care reglementează mecanismul de elaborare şi adoptare a actelor normative.

„Potrivit art. 74 alin. 1 din Constituţia României, iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Este de notorietate faptul că Ministerul Justiţiei şi-a asumat iniţiativa legislativă, urmând să propună Guvernului modificările celor trei legi. În acest scop au avut loc dezbateri publice şi s-a iniţiat procedura de avizare”, se arată în comunicatul de presă al preşedintelui instanţei supreme, remis joi MEDIAFAX.

Cristina Tarcea constată că, în loc să fi finalizat procedura pe care şi-a asumat-o, Tudorel Toader a luat act că trebuie să prezinte propunerile sale Comisiei speciale comune, însă, din declaraţia lui de miercuri din Parlament, nu rezultă în ce calitate şi în baza cărei proceduri, ministrul Justiţiei a înaintat propunerile sale Comisiei speciale.

„Este adevărat că, potrivit art. 27 alin. 2 din Legea nr. 24/2000, în cazul proiectelor unor legi complexe, care interesează domeniul de activitate al justiţiei, se pot constitui comisii de elaborare, dar numai la nivelul Ministerului Justiţiei, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul propunerilor de modificare a legilor justiţiei, asumate de acest minister. De asemenea, este adevărat că prin Hotarârea nr. 69/2017 invocată mai sus s-a constituit Comisia specială comună pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, dar obiectivele acesteia sunt strict stabilite prin art. 1 şi vizează modificarea codurilor în materie civilă şi penală. Doar lit. j) a art. 1 prevede ca obiectiv transmiterea către Comisia specială a tuturor actelor normative cu incidenţă asupra justiţiei, dar nu a oricăror acte, ci doar a celor aflate deja în procedură parlamentară”, notează Tarcea în comunicatul citat.

Preşedinta instanţei supreme transmite că, înaintea oricăror discuţii privind conţinutul modificărilor propuse, se impune clarificarea cadrului legal în baza căruia acestea vor fi discutate.

„Solicit preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului României şi comisiei speciale să permită finalizarea procedurii legale pe care şi-a asumat-o ca iniţiator Ministerul Justiţiei şi să retrimită acestuia proiectul în vederea finalizării sale. Este singura soluţie care ar asigura edictarea unor reglementări realiste, deoarece statutul magistratului, organizarea şi funcţionarea instanţelor, precum şi a Consiliului Superior al Magistraturii presupun analize şi studii de impact care nu au fost făcute până în prezent şi care, potrivit legii, nu se pot realiza decât prin ministerele de resort”, mai arată Cristina Tarcea, în comunicatul de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *