Skip to content
Politică

UPDATE Guvernul NU renunță la grațiere. Iordache riscă să devină noul Boc

albaiuliainfo.ro

UPDATE 19:47

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a confirmat pentru Digi24 ipotezele prezentate mai sus, precizând că el ar opta pentru asumarea răspunderii, după cum puteți citi AICI.

———————————–

Se pare că Guvernul României NU renunță la intenția privind promovarea ordonanțelor de urgență (OUG) legate de grațiere și de modificarea Codului Penal. Ministrul PSD al Justiției, Florin Iordache, pregătește o mutare grea, care, însă, riscă să aibă efect de bumerang. Precedentul a fost stabilit chiar de către fostul premier PDL Emil Boc.

Concret, Iordache ar lua în calcul inclusiv asumarea răspunderii în Parlament, potrivit unor surse citate de B1 TV.

În acest moment, cabinetul PSD-ALDE are trei posibilități: să treacă proiectele de OUG în regim de urgență, să-și asume răspunderea pentru ele în Parlament sau să pregătească un proiect de lege care să treacă prin Legislativ urmând procedurile obișnuite.

Totodată, se pare că se vor face și anumite modificări la aceste două proiecte. Astfel, dacă acum unul dintre ele prevede înjumătățirea pedepsei pentru persoanele de peste 60 de ani, indiferent de infracțiunile comise, ministrul Justiției ar vrea ca noua variantă a proiectului să prevadă concret pentru ce pedepse se poate aplica această măsură.

De asemenea, se ia în calcul mărirea sumei alocate pe hrană, de la 3 lei pe zi de deținut la 5 lei pe zi de deținut. În plus, ar putea fi majorată și suma de bani alocată renovării penitenciarelor, astfel încât anul acesta să fie renovate cinci dintre ele și, eventual, să se construiască două.

Precedentul Emil Boc

Problema fundamentală din această discuție este aceea că în 2009 Noul Cod Penal a fost trecut prin Parlament de către premierul momentului, Emil Boc, prin asumare de răspundere, fapt ce a generat ample nemulțumiri în rândurile opoziției și nu numai, nemulțumiri confirmate de către zecile de articole din NCP desființate de către CCR din motive de neconstituționalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *