Skip to content
Politică

UPDATE Guvernul, pumn în gura presei. Mona Muscă, reacție dură: Restrângere a democrației! EXCLUSIV

cotidianul.ro

UPDATE 17:07

Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, a negat vineri după-amiază pe Facebook că Guvernul ar intenționa să modifice Legea nr. 544/2001 în sensul îngrădirii accesului la informațiile de interes public, DAR guvernantul nu a spus nimic despre funcționarii din Ministerul Sănătății care au cerut acest lucru.

Redăm mai jos precizarea lui Gabriel Petrea:

„Nu există și nu a existat niciodată intenția de a modifica Legea nr. 544/2001 a accesului la informații de interes public în sensul îngrădirii accesului. Intenția MCPDS nu este de a restrânge drepturi ci pur și simplu de a simplifica atât munca cetățenilor care solicită informații cu privire la activitatea și modul de cheltuire a banului public, cât și a funcționarilor publici care sunt puși să răspundă pe același subiect de mai multe ori.

Atașat și modelul de corespondență cu instituțiile publice.

#fakenews

Fotografia postată de Gabriel Petrea.

——————————————-

Dincolo de obișnuitele declarații și polemici politice ale zilei, o știre a trecut aproape neobservată: se pare că guvernul PSD-ALDE condus de către Sorin Grindeanu s-ar pregăti să modifice Legea nr. 544/2001 (privind liberul acces la informațiile de interes public); ba chiar unii funcționari guvernamentali ar fi cerut nici mai mult, nici mai puțin decât abrogarea acestei legi, plângându-se de faptul că lumea ar abuza de prevederile actului normativ, bombardând instituțiile cu cereri de informații publice.

Conjurația secretomanilor

Aceste informații au apărut vineri pe site-ul PressOne.ro, care susține că a intrat în posesia unui document în care apare solicitarea formulată de către funcționarii sus-amintiți (care activează în Ministerul Sănătății). Conform site-ului citat, documentul a fost elaborat în contextul în care Guvernul lucrează în prezent la modificarea Legii 544/2001, iar acum Palatul Victoria se află în etapa de consultare a tuturor ministerelor. (Găsiți AICI întregul articol, care prezintă inclusiv epopeea confruntării dintre reporterii portalului și opacitatea mai multor instituții.)

De altfel, însuși ministrul PSD al Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, anunțase încă de luna trecută – într-un interviu pentru Agerpres – că urmărește modificarea actului normativ, dar demnitarul avea în vedere determinarea administrațiilor locale să ofere mai multe informații publice din oficiu.

Mona Muscă – inițiatoarea legii care scoate instituțiile din tăcere

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura vineri cu Mona Muscă, principalul inițiator al Legii 544/2001, pe vremea când era deputat PNL de Caraș-Severin. Concret: am vrut să rememorăm contextul anului 2001, când un parlamentar liberal a reușit să convingă un ministru al cabinetului Adrian Năstase (l-am numit pe Vasile Dîncu) în sensul susținerii legii care, de 16 ani încoace, permite oricărui cetățean să obțină informații de interes public de la orice instituție.

Înainte de a arăta situația de la începutul deceniului trecut, Mona Muscă și-a exprimat scepticismul cu privire la ipoteza abrogării Legii 544, scoțând în evidență faptul că reglementrăile UE nu permit un asemenea scenariu.

„În primul rând, nu cred că se va anula Legea 544 (Legea accesului la informațiile de interes public). Nu se poate anula, practic – fie și numai pentru că e vorba de România, stat membru în Uniunea Europeană. În Uniunea Europeană, asemenea legi sunt obligatorii, funcționează de mult timp. În România, legea și-a dovedit beneficiile; drept urmare, nu cred într-un asemenea zvon”, a declarat pentru PSnews.ro fostul ministru al Culturii din guvernul Călin Popescu-Tăriceanu.

În continuare, Mona Muscă a povestit demersurile insistente pe care le-a întreprins în anul 2001 pentru promovarea propriului proiect de lege.

„Legea a fost dusă până la capăt împreună cu organizații neguvernamentale care au muncit pe brânci pentru ea. A fost o negociere foarte strânsă, pentru că, după ce legea a fost depusă și planificată în Camera Deputaților, la unul dintre articole a apărut și domnul Vasile Dîncu (care era ministrul Informațiilor Publice pe vremea aceea) cu un proiect de lege și atunci am convenit cu domnul Dîncu, l-am convins că trebuie să ducem până la capăt această lege împreună cu organizațiile neguvernamentale care au participat și în folosul cetățeanului. Drept urmare, am bătut palma cu domnia sa ca, de dimineața până seara, nimeni să nu plece din comisie (Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților – n.r.) până când nu încheiem și dăm votul final – ceea ce s-a și întâmplat: împreună cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale (care au avut un cuvânt de spus) am ales lucrurile cele mai bune din cele două proiecte de lege și așa a ajuns Legea 544 la promulgare și de atunci funcționează în beneficiul cetățeanului, așa cum e normal.

Drept urmare, nu cred în acest zvon”, a detaliat Muscă.

Fostul politician liberal și-a amintit că negocierile din acea vreme cu ministrul social-democrat au durat 10-12 ore, „pentru că eu i-am cerut domnului Dâncu să fie de acord să nu părăsească nimeni sala de ședințe până când nu punem punct legii; și a fost de acord, ceea ce e spre cinstea domniei sale”.

În acest punct, noi am insistat pe scenariul pesimist: ce pericole ar putea implica o eventuală modificare a Legii 544/2001 în sensul unei reduceri a transparenței?

„În primul rând, toți oamenii din administrația publică centrală și locală, și din toate instituțiile publice sunt plătiți din banii publici, deci din banii noștri, ai tuturor. Ca atare, cetățeanul trebuie să aibă un control asupra acțiunilor, intențiilor și realizărilor acestor oameni. Drept urmare, transparența trebuie să fie totală (de altfel, există și Legea nr. 52/2003, a transparenței decizionale, pe lângă Legea 544) și aceste legi pot fi schimbate doar prin îmbunătățirea lor și prin lărgirea accesului cetățeanului la informație, și nu invers – nu prin restricționarea acestui drept fundamnetal și democratic al oricărui cetățean dintr-o țară democratică.

Drept urmare, încă o dată spun: este imposibil să facă asemenea pași. Ar fi, de fapt, o restrângere a democrației în România – ceea ce la ora actuală este imposibil”, a replicat Mona Muscă.

Aceeași Mona Muscă a opinat că este exclusă întoarcerea la secretomania anilor ’90, întrucât „niciun pic de restricționare a accesului la informație sau a transparenței nu este posibilă”.

În încheiere, am vrut să știm ce așteptări are ex-ministrul PNL al Culturii de la Partidul Național Liberal, ca principală formațiune politică de opoziție, mai ales că ultima mare modificare a Legii 544/2001 a venit în legislatura trecută din partea fostului deputat liberal Florin Alexe, cel care a extins aria de aplicare a actului normativ asupra ONG-urilor de utilitate publică.

„Singura mea dorință ca PNL-ul să devină PNL. Atât!” a încheiat fostul guvernant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *