Skip to content
Republica Moldova

UPDATE Igor Dodon, fostul preşedinte al R. Moldova, a fost reţinut pentru 72 de ore. Ce acuzații grave i se aduc

Moldova 24

UPDATE 18.00

Procurorii anticorupţie din Republica Moldova anunţă, marţi după amiază, că fostul preşedinte Igor Donon şi încă o persoană au fost reţinuţi pentru 72 de ore, în timpul percheziţiilor fiindt descoperite sume mari de bani şi documente, iar cumnatul lui Dodon a încercat să distrugă unele probe, prin înghiţire. Dodon şi apropiaţii săi ar fi beneficiat de vacanţe, prin intermediul firmelor turistice din Federaţia Rusă, în valoare de circa 4 000 000 de ruble ruseşti. Printre infracţiunile care fac obiectul anchetei se numără şi trădarea de patrie.

„În privinţa a două persoane, inclusiv în privinţa ex-Preşedintelui Republicii Moldova, a fost dispusă reţinerea pentru 72 de ore, deoarece au fost constatate unele riscuri de distrugere a probelor. Au fost descoperite urme evidente ale infracţiunii”, a anunţat Procuratura Anticorupţie a Republicii Moldova referitor la cauza penală numită generic „Kuliok”, deschis după apariţia unor imagini în care fostul preşedinte primeşte de la Vlad Plahorniuc o pungă în care par a fi bani.

Procurorul-şef interimar al Procuraturii Anticorupţie din Republica Moldova, Elena Cazacov, a declarat marţi că fostul preşedinte şi apropiaţi ai acestuia sunt cercetaţi pentru mai multe infracţiuni, între care aceea de trădare de patrie.

„În cadrul anchetei sunt cercetate fapte cu privire la îmbogăţire ilicită, trădare de patrie, corupere pasivă şi finanţarea ilegală a partidului, care a avut loc în perioada anului 2014 până în prezent (…) Subiecţii principali ai anchetei sunt un ex-preşedinte al Republicii Moldova precum şi persoane interpuse ale acestuia şi alte persoane care au tangenţă la săvârşirea faptelor instrumentate. Bunurile şi banii care au fost utilizaţi la comiterea infracţiunilor investigate depăşesc valoarea de zeci de milioane de lei, incluzând valută, bunuri imobile, mijloace de transport”, a declarat Elena Cazacov.

Potrivit acesteia, procurorii anticorupţie moldoveni au făcut zece percheziţii în imobile şi în trei automobile. În urma percheziţiilor au fost descoperite sume în valuta naţională şi valute străine, contracte, chitanţe, documente, recipise care au fost ridicate şi vor fi examinate în cadrul anchetei.

„Bunurile de lux care au fost depistate şi ridicate urmează a fi investigate minuţios şi supuse verificărilor în vederea stabilirii faptului dacă acestea au tangenţă la îmbogăţirea ilicită. În cadrul efectuării percheziţiilor, una din persoane a încercat să distrugă probele prin înghiţire”, mai spune şeful procurorilor anticorupţie din Republica Moldova.

Jurnaliştii de la unimedia.info scriu că cel care a făcut gest este cumnatul lui Dodon.

Conform anchetatorilor, printre documentele depistate la descinderile domiciliare sunt unele  prin care se confirmau tranzacţii de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile în valoare de circa 700 000 euro. În aceleaşi circumstanţe, procurorii şi ofiţerii au depistat circa 37 000 euro, care erau păstraţi la domiciliul persoanei supuse percheziţiei.

În una din locaţiile percheziţionate au fost depistaţi peste 600 000 lei, iar într-un plic cu sigla unui partid politic se păstrau sumele de 17 000 de euro şi 1000 dolari SUA. Conform Deschide.md, partidul  politic este PSRM. Aceeaşi sursă a relatat şi că la percheziţii procurorii au descoperit şi un set de şah dăruit lui Dodon de fostul şef al Moldtelecom şi ex-viceministrul Economiei Vitalie Iurcu, bănuit de îmbogăţire ilicită şi stabilit în România.

„Fiind investigate infracţiuni generatoare de venituri ilicite, percheziţiile efectuate au permis de a constata, că doar la începutul anului 2022 persoanele supuse cercetărilor au beneficiat de servicii de odihnă, contractate prin intermediul firmelor turistice din Federaţia Rusă, în valoare de circa 4 000 000 de ruble ruseşti , ceea ce constituie circa 1 300 000 lei”, precizează unitatea de parchet .

UPDATE 11.02

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a declarat pentru deschide.md că Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore.

Totodată, a fost reținut și cumnatul socialistului, Petru Merineanu. Sursele deschide.md susțin că Merineanu ar fi încercat să distrugă mai multe probe.

UPDATE 9:23

Procurorii au pornit cercetarea în cazul lui Dodon pe șase dosare penale. Unul dintre cele mai importante este dosarul de corupție cunoscut sub numele „Kuliok” (pungă neagră de plastic – n.red.).

În mai 2020, o înregistrare video prezentare o conversație a lui Igor Dodon împreună cu oligarhul Vlad Plahotniuc, acum fugar, și mâna sa dreapta Serghei Iaralov, în care părțile discută probleme politice.

Într-un moment al conversației, Plahotniuc îi întinde lui Dodon o pungă neagră (kuliok – termen din rusă, n.red.) de plastic în care se presupune că era o sumă de bani recurența care îi era plătită de către Plahotniuc lui Dodon pentru ca Partidul Socialiștilor să nu obstrucționeze guvernarea Partidul Democrat, condus de facto de Plahotniuc.

Pe înregistrare Dodon și Plahotniuc vorbesc de „salarii” și ziua de luni că termen de plată, potrivit g4media

Dodon refuză să ia personal punga în care se presupune că erau bani, dar pomenește că asta este treaba lui Cornel, probabil Corneliu Furculiță, deputat PSRM, prieten din copilărie a lui Dodon și artizanul dosarului „Bahamas” prin care PSRM a primim finanțare din Rusia prin intermediul unui offshore din Bahamas pentru finanțarea campaniei prezidențiale din 2016.

În ceea ce privește acuzațiile de trădare de patrie, Dodon se regăsește într-o serie de documente de la Kremlin publicat în comun de Centrul Dossier din Rusia a lui Aleksei Navalnii și RISE Moldova în care Dodon scrie note informative în calitate de președinte al țării, dar și anterior, către Kremlin despre situația din Republica Moldova și cere indicații de la Moscova despre cum ar trebui să acționeze.

Documentele din „Arhiva Cernov” reprezintă o scurgere din cancelaria așa-numitei „subdiviziuni moldovenești” din cadrul Administrației Președintelui Federației Ruse.

RISE Moldova a avut acces la mesajele criptate de pe un telefon Blackberry cu care Dodon comunica cu Moscova până la mijlocului lui 2017, deci și în timpul mandatului prezidențial. Numele său de cod în comunicarea cu Moscova era „Kremlinovici”.

Conform documentelor prezentate atunci de RISE Moldova, Igor Dodon își coordona de ani buni până și discursurile de la forumurile internaționale cu autoritățile de la Kremlin.

Nu în ultimul rând, Dodon este acuzat de îmbogățire ilicită, deoarece nu poate justifica din veniturile sale de funcționar al statului proprietăți scumpe, precum o vilă din sectorul Buiucani al Chișinăului. La momentul finalizării ei, casa era evaluată la circa 2,3 milioane de lei moldovenești [peste 150.000 de euro].

Casa are 162 de metri pătrați și are două etaje. Dodon a negat inițial la acea vreme că vilă îi aparține, după care a recunoscut că este a sa și că la construcția sa și ulterior pentru viața de zi cu zi „îi mai ajută și părinții”.

UPDATE 

Perchezițiile au loc și la sediul asociației „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”, al cărei președinte este Igor Dodon. De precizat că, co-fondatorul asociației respective este organizația „Delovaia Rossia”, unul din liderii căreia este Igor Ceaika, fiul fostului procuror general din Rusia, Iuri Ceaika.

—————————–

Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, împreună cu procurorii anticorupție din R.Moldova, au descins la domiciliul fostului președinte de la Chișinău și președintele de onoare al PSRM, Igor Dodon, transmite deschide.md

Potrivit surselor Deschide.MD, perchezițiile au loc în cadrul dosarului „kuliok” (săcoșă). Mai exact, este vorba de imaginile video din anul 2019 de la sediul PDM în care Vlad Plahotniuc i-a transmis o pungă, în care ar fi bani, președintelui Igor Dodon. În imaginile video prezentate Dodon refuză să ia sacoșa și îi spune lui Plahotniuc să i-o dea lui Costea (n.r. Botnari), care la rândul său o va transmite lui Cornel (n.r. Corneliu Furculiță, membru PSRM). Din imaginile video rezultă că banii pe care îi ia Dodon de la Plahotniuc sunt pentru salarizarea celor din PSRM.

„Confirmăm efectuarea perchezițiilor (…) la domiciliul ex-președintelui RM, Dodon Igor”, a transmis Parchetul General.

De precizat că săptămâna trecută procurorul general interimar, Dumitru Robu, a semnat ordonanța privind repornirea urmăririi penale în dosarul „kuliok”, după ce în mai 2020, Procuratura Generală condusă pe atunci de Alexandr Stoianoglo a dispus neînceperea urmăririi penale, menționând că nu cunoaște cât de veridice sunt imaginile, în ce circumstanțe au fost făcute, dar și alte detalii inerente unor astfel de înregistrări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *