Skip to content
Internațional

UPDATE Marea Britanie și întreaga lume și-au luat rămas bun de la Regina Elisabeta a II-a: Ultima călătorie a celei mai longevive suverane britanice s-a încheiat

Twitter

UPDATE 21.53

O lume întreagă și-a luat luni adio de la Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii.

În Capela St George din Castelul Windsor a început slujba privată de înmormântare a Reginei Elisabeta a II-a, eveniment la care participă membrii Familiei Regale. Ea va deveni al 11-lea monarh britanic înmormântat la Castelul Windsor, acolo unde se odihnesc tatăl său, Regele George al VI-lea, Regina-Mamă și sora sa, Margaret.

UPDATE 21.44

Noua prinţesă de Wales, Kate şi Meghan, ducesă de Sussex, au ales luni bijuterii simbolice pentru ţinutele lor de doliu purtate la funeraliile grandioase ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, relatează AFP.

Soţia prinţului William a purtat un colier cu patru şiraguri de perle unite cu diamant, care i-a aparţinut Elisabetei a II-a.

Colierul, creat de celebrul bijutier britanic Garrard, prima casă numită bijutier oficial al Coroanei, a fost purtat şi de Lady Diana, în 1982 – care deţinea, de asemenea, titlul de prinţesă de Wales la acea vreme – în timpul unei vizite de stat la Londra a reginei Beatrix a Ţărilor de Jos.

Bijuteria a fost comandată de regină plecând de la un set de perle donate de guvernul japonez după prima sa vizită de stat în această ţară, în 1975, potrivit The Court Jeweller, un blog specializat în bijuterii regale.

Prinţesa de Wales a asortat bijuteria cu cercei cu diamante şi perle din Bahrain, de asemenea din colecţia suveranului.

Cerceii au fost creaţi din perle primite cadou din Bahrain cu ocazia căsătoriei Elisabetei a II-a cu Philip Mountbatten, în 1947. Aceste bijuterii au fost purtate adesea de monarh în primii săi ani de domnie.

Kate a purtat acelaşi set de bijuterii la înmormântarea prinţului Philip, care a încetat din viaţă anul trecut.

Mai sobră, Meghan a optat pentru o singură pereche de cercei, tot din diamante şi perle. Aceştia i-au fost dăruiţi de regină în 2018, când a intrat în familia regală după căsătoria cu prinţul Harry – înainte de mutarea cuplului în California, în urma unor neînţelegeri, şi de renunţarea la atribuţiile oficiale.

Perlele sunt asociate cu doliul, un simbolism care datează din timpul domniei reginei Victoria.

Designerii britanici s-au aflat, de asemenea, în centrul atenţiei la funeraliile de stat desfăşurate cu pompă. Kate a purtat o rochie neagră de Alexander McQueen, iar Meghan a optat pentru o rochie neagră creată de Stella McCartney.

UPDATE 19.53

Poneiul negru al reginei Elizabeth II, Emma, a fost prezent la trecerea cortegiului funerar pe domeniul Castelului Windsor, fiind ţinut de căpăstru de un membru al personalului, potrivit Reuters

Sandy şi Muick, cei doi corgi ai reginei, au fost de asemenea aduşi pentru sosirea sicriului la castel, unde a avut loc slujba de înmormântare a suveranei.

Ţinuţi în lesă de personalul palatului, câinii au aşteptat răbdători în curtea castelului.

UPDATE 19.38

Un moment emoționant în timpul slujbei de înmormântare a Elisabetei a II-a a fost ridicarea bijuteriilor regale de către bijutierul Casei Regale a ridicat de pe sicriul reginei.

Ridicarea bijuteriilor de pe catafalcul Elisabetei a II-a face parte din protocolul în care însăși regina s-a implicat să îl organizeze.

Este vorba despre cele trei simboluri ale autorității regale britanice: globul, sceptrul și coroana.

Bijuteriile regale au fost înmânate reginei Elisabeta a II-a în anul 1953, în momentul în care a fost încoronată.

Coroana are nu mai puțin de 3.000 de pietre prețioase – 2.700 de diamante și 300 de safire.

Regina purta această coroană o singură dată pe an, cu ocazia ceremoniei de deschidere a Parlamentului.

Globul, care are și o cruce, este o sferă aurie de 16,5 cm în diametru și are o bandă de perle și pietre prețioase în centru. Pe glob este un ametist.

Globul, sceptrul, coroana și un inel regal vor ajunge la regele Charles al III-lea.

UPDATE 19.26

Trupul neînsufleţit al Elisabetei a II-a, a fost coborât luni în cripta „Royal Vault” din Capela St George de la Castelul Windsor, unde a fost depozitat şi sicriul soţului suveranei, prinţul Philip, pentru a putea fi îngropat alături de regină.

La slujba de înmormântare de la Capela St George din Castelul Windsor, oficiată de decanul de Windsor, David Coney, au participat aproximativ 800 de invitaţi.

Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată alături de prinţul Philip în cadrul unei ceremonii private la care vor participa membri ai familiei regale. Pe lespedea de marmură a mormântului ei vor fi gravate cuvintele: „Elizabeth II 1926-2022”.


UPDATE 19.14

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Elisabeta a II-a a ajuns la Castelul Windsor din Londra pentru slujba de înmormântare. Ceremonia finală din capela St. George va fi una privată.

The queen’s coffin arrived at Windsor Castle. She will be buried at St. George’s Chapel, a 15th century church on the grounds of Windsor Castle. pic.twitter.com/5iQXsYVha8

— TODAY (@TODAYshow) September 19, 2022

UPDATE 17.56

Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, a spus că a fost o „mare onoare” să fie prezentă la înmormântarea Reginei Elizabeth II „în numele tuturor ucrainenilor”.

„O mare onoare pentru mine să fiu prezentă la ceremonia de adio a Majestăţii Sale Regina Elizabeth II în numele tuturor ucrainenilor. Atenţia ei pentru Ucraina a fost un semnal important de sprijin. Ea ne-a urat vremuri mai bune şi ne-a împărtăşit dorinţa de libertate. Ne vom aminti mereu de asta cu profundă recunoştinţă”, a spus Zelenska, scrie The Guardian.

UPDATE 16.10

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, după ce a participat la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a, că îşi exprimă încă o dată, în numele poporului român, întreaga compasiune pentru această mare pierdere.

”După ce am participat la funeraliile de stat ale Majestăţii Sale Defuncte Regina Elisabeta a II-a, îmi exprim încă o dată, în numele poporului român, întreaga noastră compasiune pentru această mare pierdere”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis, pe Twitter.

UPDATE 14:47

Membrii personalului de la Palatul Buckingham s-au aliniat în fața clădirii pentru a-i aduce un omagiu Reginei.

UPDATE 14:36

Imagini impresionante de pe traseul procesiunii prin centrul Londrei, spre Castelul Windsor, unde va fi înmormântată regina.

There are already huge crowds lining the Long Walk, which passes through Windsor Great Park up to Windsor Castle. The state hearse will arrive here at 3.10pm for a procession to St George’s chapel within the castle. pic.twitter.com/J3cmjd7elQ

— Jamie Grierson (@JamieGrierson) September 19, 2022

UPDATE 14:10

A început o nouă procesiune – sicriul părăsește Westminster Abbey, fiind dus la Castelul Windsor, în afara Londrei, unde Elisabeta a II-a va fi înmormântată, în cadrul unei ceremonii private, în capela Regele George al VI-lea, alături de soţul său, ducele de Edinburgh, 1tminster, a bătut la intervale de un minut.

În procesiune defilează membri ai forţelor armate ale Regatului Unit şi ale ţărilor din Commonwealth, reprezentanţi ai poliţiei britanice şi ai serviciului public de sănătate (NHS). Zeci de mii de oameni se află pe traseul cortegiului.

The Funeral Procession heads down Whitehall towards the Cenotaph. pic.twitter.com/fhfxtbfBb5

— Royal Central (@RoyalCentral) September 19, 2022

\uD83D\uDD4A️\uD83D\uDC51 “In loving and devoted memory. Charles R,” reads a card sitting on top of #QueenElizabeth‘s coffin.

Follow the procession live here ➡️ https://t.co/P5HpZt4T3F pic.twitter.com/Y8zPON8ua9

— FRANCE 24 English (@France24_en) September 19, 2022

The Canadian Mounted Police lead the funeral procession to Wellington Arch. pic.twitter.com/x8SSs7Jd8A

— Royal Central (@RoyalCentral) September 19, 2022

„Ne vom întâlni din nou”

UPDATE 14:01

Ceremonia religioasă de la Westminster Abbey s-a terminat. La finalul acesteia au fost ținute două minute de reculegere.

#UPDATE The funeral of Britain’s longest-serving monarch ended with „God Save the King”, the reworded national anthem after her son Charles’s accession. pic.twitter.com/MCYJbneXz2

— AFP News Agency (@AFP) September 19, 2022

„Într-un discurs cunoscut, rostit cu ocazia împlinirii vârstei de 21 de ani, Majestatea Sa a spus că întreaga ei viaţă va fi dedicată în slujba naţiunii şi a Commonwealth-ului (organizaţie care reuneşte fostele colonii britanice – n.r.). Rareori o promisiune a fost atât de bine respectată”, a spus în predica sa Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane.

„Oamenii care iubesc să se afle în slujba poporului sunt rari pe parcursul unei vieţi. Liderii care iubesc să se afle în slujba poporului sunt încă şi mai rari. Însă în toate situaţiile cei care îşi servesc poporul vor fi iubiţi şi vor rămâne în amintirile oamenilor, în timp ce aceia care se agaţă de putere şi de privilegii sunt uitaţi pentru totdeauna. „Cei îndoliaţi care urmează exemplul reginei şi se inspiră din încrederea şi credinţa ei în Dumnezeu pot să spună la fel ca ea: ‘Ne vom întâlni din nou”, a mai spus Arhiepiscopul de Canterbury. Această ultimă frază a fost rostită de Regina Elisabeta într-un celebru discurs televizat susținut de ea la începutul pandemiei de COVID-19, în aprilie 2020, când a evocat versurile unui cântec de război al interpretei Vera Lynn: „Ne vom întâlni din nou”.

UPDATE 13:50

Corul a interpretat ”The Lord’s my shepherd”, cântat și la căsătoria reginei cu ducele de Edingurgh, la Abaţia Westminster, în 1947, precum şi imnul ”O taste and see”, compus de Ralph Vaughan Williams la încoronarea reginei, în 1953.

UPDATE 13:24

La finalul slujbei de la abaţie vor fi păstrate două minute de reculegere la nivel naţional.

UPDATE 13:14

Buchetele de flori cu care este ornată abația includ și crenguțe de mirt, folosite și în buchetul de nuntă al Reginei, așa cum este tradiția regală. Westminster Abbey este locul unde regina s-a căsătorit în 1947 și a fost încoronată în 1953.

UPDATE 12:56

Sicriul reginei a ajuns la Westminster Abbey.

The Queen’s coffin arrives at Westminster Abbey ahead of Her Majesty’s state funeral.

Latest: https://t.co/8AFWhoW82a

\uD83D\uDCFA Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/HSwBPndnYo

— Sky News (@SkyNews) September 19, 2022

Queen’s coffin arrives at Westminster Abbey https://t.co/TTtrU6m1cs via @BBCNews pic.twitter.com/kNu3AKXABF

— Nino Brodin (@Orgetorix) September 19, 2022

King Charles III and members of the royal family follow behind the coffin of Queen Elizabeth II as it arrives at Westminster Abbey.

The wreath which adorns the Queen’s coffin includes flowers cut from the gardens of Buckingham Palace, Clarence House and Highgrove House. pic.twitter.com/H3O8IqDmaM

— London Live (@LondonLive) September 19, 2022

UPDATE, ORA 09.52

Prinţul George şi Prinţesa Charlotte se vor alătura celor peste 2.000 de persoane invitate la funeraliile Reginei Elizabeth II la Westminster Abbey. Luni dimineaţă, perioada în care oamenii au putut să vadă sicriul Reginei expus la Westminster Hall s-a încheiat, iar ultima persoană care a trecut pe la catafalc a afirmat că se simte ”privilegiată”, relatează BBC. Ceremonia este programată să înceapă la ora 11.00 (13.00, ora României).

George, în vârstă de 9 ani, şi sora sa, care are şapte ani, vor lua parte la procesiune împreună cu Familia Regală, mergând în urma sicriului atunci când va fi dus în biserică.

Înainte de slujbă, un clopot va bate la fiecare minut, pentru 96 de minute, marcând durata vieţii Reginei.

Lideri mondiali şi demnitari se vor aduna la biserica din secolul al XIII-lea pentru slujbă la ora 11.00 BST (13.00, ora României), Regele şi Regina consoartă vor conduce procesiunea, în urma sicriului Reginei.

Prinţul şi Prinţesa de Wales vor merge înaintea lui George şi a lui Charlotte, care o numea pe Regină ”Gan Gan”, urmaţi de unchiul şi mătuşa lor, Ducele şi Ducesa de Sussex, şi alţi membri ai Familiei Regale, informează news.ro.

Fratele mai mic al lui George şi Charlotte, Louis, care are patru ani, nu ar urma să participe.

Slujba ar urma să includă muzică bisericească tradiţională şi lecturi din Bibile, cu o predică ţinută de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby.

Luni dimineaţă, perioada în care oamenii au putut trece pe la catafalcul Reginei s-a încheiat. Ultima persoană aflată la rând pentru a vedea sicriul Reginei Elizabeth II înainte de funeralii a spus că ”înseamnă mult” să îşi prezinte omagiul.

Sarah Rogers, care a venit din Woodbridge, Suffolk, cu mama sa, Christine, a afirmat că Regina a fost ”o constantă în viaţa mea”.

Ultima persoană care a trecut pe la catafalcul Reginei a spus că a fost ”un adevărat privilegiu”.

Chrissy Heerey, membru al Forţelor Aeriene, din Melton Mowbray, a afirmat că ”a fost unul dintre punctele culminante ale vieţii mele”.

Sute de mii de persoane au trecut pe la sicriul reginei, procesiune care s-a finalizat în jurul orei 6.30 BST (8.30, ora României).

Ulterior, sicriul va fi dus la Westminster Abbey pentru înmormântare. Uşile abaţiei vor fi deschise pentru invitaţi la ora 8.00 (10.00, ora României).

—————————————————————————————————————————————-

Regina Elizabeth II va fi înmormântată luni, la ora locală 19.30 (21.30, ora României), într-o ceremonie privată, în Capela St George’s a Castelului Windsor, la periferia de vest a Londrei, în urma unor funeralii de stat luni dimineaţa.

Funeraliile de stat, primele de la moartea lui Winston Churchill, în 1965, urmează să aibă loc luni, la ora 12.00, la Abaţia Westminster, în prezenţa a peste 2.000 de invitaţi, inclusiv sute de demnitari străini şi capete încoronate.

Porţile Westminster Hall se vor închide pentru public la ora 06:30, pentru ca sicriul reginei să fie pregătit pentru a fi mutat la Westminster Abbey, abaţia urmând să fie deschisă la ora 08.00 pentru invitaţii la înmormântare.

O procesiune va însoţi sicriul de la Westminster Hall până la mănăstire. Parcursul va dura mai puţin de 10 minute, iar pe  traseu vor fi aliniai membri ai Royal Navy şi Royal Marines. Aproximativ 200 de muzicieni vor fi prezenţi, inclusiv cimpoieri şi toboşari din regimentele scoţiane şi irlandeze. În urma cortegiului se vor afla regele Charles III si membrii familiei regale, relatează news.ro.

La slujba de înmormântare vor vorbi premierul Liz Truss şi Patricia Scotland, secretarul general al Commonwealth-ului. Arhiepiscopul de Canterbury, Preasfinţitul Justin Welby, va ţine predica.

După ”Last Post” – omagiul militarilor căzuţi în luptă în armata britanică” – se respectă un moment de reculegere, în jurul orei 13.55.

După funeralii, sicriul este urcat pe afet şi purtat în procesiune în capitala britanică, până la Arcul Wellington, situat la Hyde Park Corner, unde va fi transferat într-un dric.

Dricul va conduce sicriul la Windsor, la Capela St Georges, pe Long Walk, o alee spectaculoasă care traversează domeniul până la castel, iar ceremonia care va avea loc după aceea va fi transmisă în direct.

O slujbă religioasă urmează să aibă loc, la ora 17.00, la Capelă, în prezenţa a peste 800 de persoane, înaintea înhumării, rezervată membrilor apropiaţi ai familiei, fără fotografi şi camere de luat vederi.

Bijutierul coroanei va îndepărta Coroana Statului Imperial, globul şi sceptrul, care se sprijină deasupra sicriului, şi le va aşeza pe altar.

Sicriul reginei va fi depus în Capela regelui George al VI-lea, o anexă a capelei principale, în care se află tatăl şi mama reginei, dar şi cenuşa surorii sale, prinţesa Margaret.

Arhiepiscopul de Canterbury va pronunţa binecuvântarea, care va fi urmată de imnul „God Save The King”.

Sicriul prinţului Philipp, care se află în prezent în Castelul regal, urmează să fie adus în capelă, lângă cel al reginei.

La funeralii vor fi prezenţ preşedintele american Joe Biden, preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von. der Leyen şi preşedintele Consiliului European Charles Michel.

Vor fi prezenţi şi preşedinţii turci Recep Tayyip Erdogan şi brazilianul Jair Bolsonaro, împăratul japonez Naruhito pentru prima sa călătorie în străinătate de la urcarea pe tron ​​în 2019 sau chiar prinţul saudit Mohammed ben Salmane, cunoscut sub numele de „MBS”.

Au fost invitate multe capete încoronate, precum Prinţul Albert de Monaco sau Regele Spaniei Felipe VI, precum şi tatăl său Juan Carlos I, care a abdicat în 2014 şi acum trăieşte în exil în Emiratele Arabe Unite.

Siria, Venezuela, Afganistanul, Myanmar, Rusia şi Belarus nu au fost invitate – în timp ce Iranului, Coreei de Nord şi celor din Nicaragua li s-a cerut să trimită doar un diplomat de rang înalt.

La funeralii va fi prezent şi preşedintele României, Klaus Iohannis, dar şi Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi Principele Consort Radu.

Regina Elizabeth II a murit în 8 septembrie, la 96 de ani, după 70 de domnie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *